![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Crezi ca e onest intelectual sa-ti bazezi afirmatiile si credinta pe ceea ce Iisus NU a invatat?
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
In conditiile in care ucenicii Lui, cel mai probabil, credeau in reincarnare - faptul ca Iisus se exprima contextual congruent cu aceasta credinta, nu impotriva ei - cred ca este relevant.
Last edited by florin.oltean75; 18.04.2015 at 19:21:07. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Bin, Pilda - bogatului nemilostiv si a saracului Lazar - nu contrazice cu nimic reincarnarea asa cum este explicata in budism. Dupa decesul fizic, sufletul intra in alte forme de existenta, fericite sau nefericite, functie de calitatea actiunilor savarsite anterior. Unii isi reamintesc existentele anterioare, altii nu. Existentele samsarice, fie edenice, fie infernale sunt insa epuizabile ca si existenta pamanteasca. Doar starea de eliberare, conferita de cunoasterea Adevarului este inepuizabila, fara de sfarsit. Aceasta pilda, ca de altfel toate pildele Lui Iisus (si Buddha) nu vizeaza clarificari ontologice pentru ca ele oricum nu pot fi intelese corect cu o minte intunecata - ci vizeaza instruirea in caile de vindecare launtrica - prin practicarea virtutilor (rabdare, smerenie, milostenie, infranare...).
|
||||
|
||||
|
Citat:
De aici si pana la... "ucenicii credeau in reincarnare", e un drum lung. Si infundat. Nu uita ca apostolii au pus o intrebare. Nu era o marturisire de credinta. Citat:
Ce carte ati citit, domnule Florin? Last edited by Dalian; 18.04.2015 at 21:12:01. |
|
|
|||
|
|||
|
@florinolteanu
Am inteles :explicatiile ontologice nu sunt in pildele lui Iisus ci in intrebarile ucenicilor Sai. Totul e interpretabil sa se adapteze la ...ce credem ca este adevarat.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Iar atunci cand intreaba ucenicii Lui Iisus la sfarsitul perioadei lor de instruire, merita toata atentia.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ucenicii nu erau la sfarsitul instruirii. Mai aveau inca multe de invatat. Dupa episodul cu vindecarea orbului, Iisus le spune: "Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați." Insa repet: ucenicii puneau o intrebare. Nu au facut nicio afirmatie. Daca, de exemplu, la o conferinta a parintelui Necula eu pun o intrebare: "parinte, invataturile budiste sunt descoperiri dumnezeiesti sau simple filozofii ale oamenilor?", iar parintele raspunde "nu sunt nici descoperiri dumnezeiesti si nici filozofie umana ci inselari demonice", se poate trage oare concluzia ca eu am crezut ca budismul e revelatie divina? Cam din acestea concluzii tragi tu din intrebarea ucenicilor. Ucenicii au observat un om orb si au prins prilejul sa vada opinia invatatorului asupra unora din conceptiile vehiculate in aceea vreme. Nu erau, in mod obligatoriu, si parerile lor. Last edited by Dalian; 18.04.2015 at 22:55:30. |
|
|