![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu, frate. Rămânerea statornică și îmbogățirea prin adâncire în Sfânta Tradiție.
Ferirea de sugestiile duhurilor înșelătoare din afară, atâta-tot. Doamne ajută! P.S. Nu cu indiferență, nici cu duhul sporovăielii ori al răspărului îți scriu acestea. Ci cu anume durere, să mă ierți de mărturisire... Last edited by Ioan_Cezar; 28.03.2015 at 13:03:43. |
|
|
||||
|
||||
|
Imi pare rau, dar tot nu inteleg ce-mi reprosezi. Fii mai explicit.
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu-ți reproșez nimic.
Am comentat deja "principiul" tău și am pomenit Sfânta Tradiție. Altceva nu mai știu ce să-ți spun, iartă-mă. Nu intenționez să avansez în filosofeală atee, agnostică etc. Toate cele bune, Doamne ajută! |
|
|
||||
|
||||
|
Am citit ce i-ai replicat lui Mihnea Dragomir și cred că știu încotro bați.
Dar, vezi tu, eu n-am fost "înrădăcinat" în tradiția ortodoxă. Ca fiu al unui greco-catolic, am fost botezat la ortodocși pentru simplul motiv că din "bunăvoința" clasei conducătoare, preoții greco-catolici au devenit cam greu de găsit. În ce privește tradiția religioasă, atâta cât am receptat-o ca și copil (asică cea care rămâne întipărită la cele mai adânci niveluri), aceasta a fost romano-catolică. Primele amintiri din biserică sunt legate de biserica romano-catolică din cartier, de ieslea de Crăciun, de vitraliile cu scene biblice, de confesionalele sculptate și de basoreliefurile cu Calea Crucii. Iar în ce privește convertirea de la ateism aceasta a fost legată în mod indisolubil de anumite experiențe în cadrul liturgic romano-catolic și punctată de o apreciere personală asupra punctelor esențiale de divergență (așa numitele punte florentine), în urma cărora mi-am format convingerea și am făcut alegerea. |
|
|
|||
|
|||
|
Da, dar poate sti realizezi faptul ca alegerea este una formala.
Romano-catolicismul este cel care a produs acea "experienta" neplacuta si "punctele de divergenta" si sub acelasi duh se inscrie si "biserica" greco-catolica chiar daca formal/ritual anumite lucruri sunt diferite. Practic, pana la urma tor romano-catolic esti chiar daca straiele si ritualul aduce cat de cat cu al Bisericii spre care poate, mai putin constient, ai o aspiratie.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Aline, eu SUNT romano-catolic. Nu greco-catolic. Experienta despre care vorbeam (experienta Liturgiei romano-catolice) nu a fost neplacuta, asa cum gresit ai inteles, ci dimpotriva, aceea a fost experienta hotaratoare in convertirea la crestinism. Si tocmai de aceea a trebuit sa cer dispensa de la episcop, ca sa ma pot alatura BRC, in loc de BRU, cum ar fi fost canonic. |
|
|
|||
|
|||
|
........................
|
|||
|
|||
|
Aha, am inteles acuma :)
Eu stiu pe cineva care a facut taman drumul invers, de la romano-catolici la greco-catolici. Tocmai din cauza Liturghiei si probabil nu doar. Uit si amicul Mihnea e nitelus pe alturi, desi in fata ortodocsilor face apologia romano-catolicismului si a dreptatatii si infaibilitatii lui, de fapt si de drept e simpatizantul unei grupari romano-catolice dizidente care e numai dinti la adresa romano-catolicismului "mainstream"..
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 28.03.2015 at 15:39:15. |
|
|