Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.02.2015, 20:54:32
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de frln00 Vezi mesajul
între fiica/fiul nașului și fină/fin, există rudenie de gradul II sau III?
C. Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.

http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm
Reply With Quote
Vechi 02.02.2015, 21:01:55
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
C. Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.

Pai da. Gradele tot la rudenie de sange se refera. Nu poti sa ai un "nas de gradul II"
Reply With Quote
Vechi 02.02.2015, 21:32:35
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

abaaab... , de ce te bagi unde nu-ti fierbe oala ? In Biserica sunt alte reguli pe care trebuie sa le respectam. Nu se cununa copiii mei cu copiii nasului sau nepotii mei cu nepotii nasului.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2015, 12:31:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul

Si eu spuneam cam la fel. Biserica nu permite casatorie intre rude spirituale.
Pentru mine asta cu gradele pana la care nu este permis este alta chestie. E complicat.

Pe de alta parte este un lucru delicat si cu inrudirea asta spirituala.
Ca practic exista motive diferite pentru interzicerea casatoriei.

La civil se interzic casatoriile intre rude apropiate din motive de sanatate, de cosanguinitate (apar probleme genetice la copii).

Dar rudele spirituale sunt practic oameni straini genetic.

Biserica are explicatiile ei pentru care interzice aceste legaturi.

Practic intre rude spirituale nu exista acea legatura speciala, de sange.

Eu ma lupt mult cu aceasta problema, pentru ca pe de o parte consider finutul meu ca pe copilul meu, dar el nu este de fapt.
Este al parintilor lui de sange.

Eu nu am nici un drept asupra lui, sa-l iau la o plimbare, sau in excursie, sau in vacanta cu mine.
Numai rudele lui de sange au acest drept.

Si atunci ce aduce pentru noi doi rudenia aceasta spirituala? Nu vorbesc aici de educatia religioasa.

Se spune ca finul si copilul nasului sunt frati spirituali (ca sunt fete sau baieti, nu conteaza). Dar ce inseamna asta pentru ei?

Cred ca aici ar trebui dezvoltat mai mult, ca sa inteleaga lumea.
Un frate sau o sora de sange au anumite relatii si sentimente intre ei. Dar cei spirituali? Primii nu au voie sa iubeasca in alt fel, nu au voie sa se casatoreasca si sa faca prunci. OK. Dar ei sunt frati totusi.
Fratii spirituali ce au fata de cei naturali?

De multe ori nici nu au asa contact rudele spirituale...
Nu inteleg bine legatura sufleteasca, sau diferenta intre fratii de sange si cei spirituali.

Si daca nu exista legatura de sange, se intampla adeseori ca frati spirituali sa se indragosteasca unul de altul, ca barbat si femeie. Tocmai pentru ca sunt straini de sange si de familie.

Mi se pare greu si delicat.
Concret: sa zicem ca am un frate de sange si unul spiritual. Care este diferenta pentru mine? Ca relatii, ca sentimente etc. In fond avem aceeasi credinta. Si atunci?

Last edited by sophia; 01.09.2015 at 12:38:20.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare