Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.09.2014, 02:15:53
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Te asigur ca nu am ignorat-o.
Eu consider insa ca Dumnezeu cu instante pamantesti si omenesti lucreaza.

Daca insa trebuie sa iei o hotarare ferma in mintea ta: "cine stabileste ce e corect, individul sau Biserica?" nu poti sa te ascunzi dupa deget: "Dumnezeu".

Ok, Dumnezeu, normal. Dar prin adunarea Episcopilor sau prin fiecare credincios in mod individual?

Aici parerile se diferentiaza.
Dalian, probabil ai citit ceva materiale despre hotărârile sinodale. Care crezi că a fost raportul, cel puțin la primele Sinoade Ecumenice, între colectiv și individual? Între soborul ierarhilor și personalitatea unuia sau a altuia? A existat doar o conștiință colectivă? Sau ici și colo anumite conștiințe individuale au avut oareșce influență asupra Sinodului?

A doua întrebare: cum îți pare cuvântul lui Petru la Cincizecime? Un act al conștiinței colective a "ierarhilor" sau al unei conștiințe individuale?

A treia întrebare: în ce raport se afla Sfântul Maxim Mărturisitorul cu ierarhii vremii?

Îmi pare că nu ți-am pus întrebări prea ușoare, așa încât te rog să reflectezi puțin înainte de a răspunde.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 10:56:55
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Dalian, probabil ai citit ceva materiale despre hotărârile sinodale. Care crezi că a fost raportul, cel puțin la primele Sinoade Ecumenice, între colectiv și individual? Între soborul ierarhilor și personalitatea unuia sau a altuia? A existat doar o conștiință colectivă? Sau ici și colo anumite conștiințe individuale au avut oareșce influență asupra Sinodului?

A doua întrebare: cum îți pare cuvântul lui Petru la Cincizecime? Un act al conștiinței colective a "ierarhilor" sau al unei conștiințe individuale?
Pana aici mi se pare usor.
Episcopii sunt adunati la sfat. Unii sunt mai influenti. Au autoritate venita de sus. Invatatura, faptele, minunile ii confirma. Vorbesc, discuta, dezbat. Iar in final se ia o hotarare.

O hotarare a Sinodului.
Peste care, din punctul meu de vedere, nu pot trece eu, un mirean.
Eu, mucea, NU pot zice asa:
s-au strans toti episcopii Bisericii mele dar eu voi respecta hotararile lor doar daca ele sunt conforme cu dogma.
Aceasta atitudine mi se pare 100% de tip protestant.
Pai eu cunosc dogma mai bine decat toti episcopii adunati laolalta?
Sau ei o cunosc mai bine ca mine?

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
A treia întrebare: în ce raport se afla Sfântul Maxim Mărturisitorul cu ierarhii vremii?
Asta da, e o problema grea.
Cum pot fi sigur ca sunt un Sfantul Maxim Marturisitorul si nu voi fi decat un Martin Luther, varianta ortodoxa?
Cam asta e intrebarea care ma framanta.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 11:09:23
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Pana aici mi se pare usor.
Episcopii sunt adunati la sfat. Unii sunt mai influenti. Au autoritate venita de sus. Invatatura, faptele, minunile ii confirma. Vorbesc, discuta, dezbat. Iar in final se ia o hotarare.

O hotarare a Sinodului.
Peste care, din punctul meu de vedere, nu pot trece eu, un mirean.
Eu, mucea, NU pot zice asa:
s-au strans toti episcopii Bisericii mele dar eu voi respecta hotararile lor doar daca ele sunt conforme cu dogma.
Aceasta atitudine mi se pare 100% de tip protestant.
Pai eu cunosc dogma mai bine decat toti episcopii adunati laolalta?
Sau ei o cunosc mai bine ca mine?

Asta da, e o problema grea.
Cum pot fi sigur ca sunt un Sfantul Maxim Marturisitorul si nu voi fi decat un Martin Luther, varianta ortodoxa?
Cam asta e intrebarea care ma framanta.
Intrebare simpla: de ce tu, mirean cum esti, DACA studiezi dogme, canoane, paterice, etc. cu osirdia insetatului de mantuire, toata viata ta constienta, nu ai sti mai mult/mai bine decat unii ierarhi? Imi pare ca tu privesti superstitios faptul ca daca un alt om ca tine si mine, doar findca este cleric, anume episcop, stie mai mult decat orice mirean, doar prin simplul fapt al apartenentei la clerul superior? Asta imi pare, la tine si altii care gindesc la fel, ceva superstitie tribala, varianta bisericeasca. Harul preotesc NU imunizeaza fata de erezii! Citeste istoria Bisericii: cele mai multe erezii provin din Rasarit si sunt emanate de cler si, uneori, impuse de imparati si sinoade.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 12:00:50
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Din ce am înțeles eu, e vorba de sinoade și de hotărârile luate, atenție!, acolo.
Ia vedeți voi cum se lua o hotărâre într-un sinod.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 13:18:01
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Dragos, ai idee cu ce scandaluri si intruziuni ale Garzii Imperiale s-au luat deciziile la unele sinoade ecumenice? Ia vezi tu pentru comparatie, cuma fost la evenimentul pneumatocentric numit Pentecost, cind pur si simplu Duhul Sfant S-a manifestat fizic pentru prima oara in istoria umanitatii, intemeind (El, nu oamenii) adevarata Biserica. Nu vezi scandal la Pogorirea limbilor de foc, dar nici ierarhie care sa pretinda obedienta.
La sinoadele ecumenice vezi ambele. Deci, ce este de la Dumnezeu? Niste congrese ecleziale, ordonate politic si manipulate filosofic? Nu as zice.
Cind a binevoit, Dumnezeu cel Preainalt S-a manifestat foarte clar si explicit: lui Adam, Noe, Enoh, Avraam, Moise, Elisei, Ilie, David si Solomon, parintilor lui Ioan Botezatorul si lui Ioan insusi, apostolilor, etc. Nu a venit cu subtilitati teologico-filosofice si alte grecisme cripto-pagine. Cam prin doua cai a vorbit El: miracole evidente/vorbire directa, si puterea exemplului celor care au fost trimis de El. Si, evident, si invataturi simple si logice, fie ele rostite ca parabole.

http://semneletimpului.ro/religie/bi...-cel-mare.html

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 03.10.2014 at 14:09:28.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 14:43:58
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Uau! M-ai convins.

Sanchi.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 14:51:40
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Iti iei doza de inspiratie de pe saiturile adventiste, Theodore?
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 16:49:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Intrebare simpla: de ce tu, mirean cum esti, DACA studiezi dogme, canoane, paterice, etc. cu osirdia insetatului de mantuire, toata viata ta constienta, nu ai sti mai mult/mai bine decat unii ierarhi? Imi pare ca tu privesti superstitios faptul ca daca un alt om ca tine si mine, doar findca este cleric, anume episcop, stie mai mult decat orice mirean, doar prin simplul fapt al apartenentei la clerul superior? Asta imi pare, la tine si altii care gindesc la fel, ceva superstitie tribala, varianta bisericeasca. Harul preotesc NU imunizeaza fata de erezii! Citeste istoria Bisericii: cele mai multe erezii provin din Rasarit si sunt emanate de cler si, uneori, impuse de imparati si sinoade.
Aici e într-adevăr (mult, istorie bisericească și nu numai) de discutat.
Voi veni, sper, diseară cu o serie de contraargumente întrucât cred că faci o mare eroare. Și câteva omisiuni care, tocmai ele probabil, îți înlesnesc eroarea.
Mai ai răbdare până diseară, nu fă un gest disperat, te luminez eu........:))
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 17:04:35
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Gest disperat?! :))))
Serios, istoria obiectiva a omului, credintelor, si indeosebi a Bisericii ma framanta mult.
Reply With Quote
Vechi 25.09.2014, 01:15:40
Banned

Implicit Pt. Theo și Dalian

Cred că parcurgerea acestui material ne poate aduce tuturor unele lămuriri și ne poate deschide drumul spre interogații mai pline de sens:
https://archive.org/stream/Sf.MaximM...e/n19/mode/2up

Ce găsim în text, legat de discuția noastră:
- raportul dintre conștiința individuală și conștiința colectivă
- influența politicului asupra vieții bisericești
- legătura dintre Răsărit și Apus, dintre un Papă considerat eretic și un monah bătrân găsit periculos
- mecanismul generării și manifestării unei erezii (aici monotelismul)
- modelul de conduită a unor creștini autentici
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare