Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.09.2014, 12:11:38
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Ba dimpotrivă, sunt de acord cu tine!
Ceea ce încerc să spun este nu să negăm gândirea ci, în preocupările gândirii noastre să intre și aceasta: oare gândesc bine? Oare gândul meu e curat? Oare e bineplăcut Domnului? Oare mă poartă spre bine, frumos și folositor?
Nu neg rostul gândirii, ci țintesc spre replierea (critică a) gândirii asupra gândirii însăși și, în această înălțare, trag nădejdea că judec în oarece tandem cu Binele, Adevărul, Frumusețea. Pentru că obârșia virtuții este Domnul iar eu caut să mă ridic înspre El. Firește că e doar căutare, cu dese prăbușiri după câteva bătăi fragile din aripi, însă puiul va deprinde zborul doar dacă încearcă permanent să se desprindă de pământ.
Acum sesizezi că închiderea în gândire e periculoasă și reclamă saltul în cercetarea critică a propriei gândiri? Tot cu gândul se face, însă cu gândul altoit de o minte mai curată, adică una cât mai apropiată de Hristos. Cum să fiu altoit? Pe de o parte sunt deja, prin Botez, pe de altă parte am la îndemână: rugăciunea, cuvântul Scripturii, cărțile ziditoare de suflet, slujbele bisericești, duhovnicul, cărțile bune și toate artele, ba chiar toată zidirea - de știu să mă văd prin ea.
Privesc o furnică sau o albină și descopăr că gândirea mea nu e nici pricepută nici înțeleaptă.
Eu risipesc și sunt dezordonat în gândire - furnica e strângătoare, meticuloasă, disciplinată, truditoare întru folos.
Eu mă opresc în a gândi insistent asupra urâtului - albina îmi arată cum aș putea extrage prin gândire, prin cugetare, polenul dintr-un ocean de bălegar înconjurător. ea dă la o parte urâtul și nefolositorul, eu mă centrez pe el.
Eu sunt steril deseori prin gândire - furnica și albina îmi arată drumul roadelor.

Iată deci, că până și din lumea necuvântătoarelor pot lua înălțarea de folos pentru critica gândirii mele obișnuite. Nu voim să ne anulăm cugetarea, voim doar să nu mai facem idol din gândirea noastră, pentru a scăpa din plasa de păianjen a automulțumirii, pentru a ne deșerta sau smeri, pentru a tăia (chiar de e sânge) îngâmfarea și părerea de sine.

E greu ca proces, e decisiv de însușit ca atitudine. Avem sprijin în Universul Bisericii, mai întâi.

P.S. Dacă rețin bine, spuneai că ești psiholog. În acest caz mă aștept să cunoști mai multe despre gândire. De pildă, îți amintești cum e cu stadiul gândirii formale (Piaget)? Dar cu metacogniția? Dar cu rezolvarea de probleme? - Gândirea e instrumentul de bază al rezolvării de probleme. Dacă nu punem gândirea în activități rezolutive, aia nu e gândire ci procesare haotică de informații, ruminație etc.

Thread Tools
Moduri de afișare