Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.06.2014, 23:00:16
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit logica pocăinței

Și dacă astfel am intitulat topicul, găsesc potrivit să încep cu un cuvânt de seară (o cateheză) al Părintelui având exact această temă: Sensul (sau logica) pocăinței.

Un mic fragment:
Citat:
„Nu am pocăința, nici umilința care-i întorc pe fii la moștenirea lor”. Acesta este înțelesul pocăinței: întoarcerea la moștenirea pe care tu, suflete, ai părăsit-o; la reînfierea divină.
Prin păcat ai schimbat direcția existenței de la Dumnezeu la tine, omule, de la Viață la moarte.
Atunci, drumul pentru salvare este cel al schimbării, al revenirii, al întoarcerii la moștenire. Fiul pierdut este modelul desăvârșit.

Last edited by CristianR; 09.06.2014 at 23:14:02.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2014, 15:23:37
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Parintele Galeriu despre Mihai Eminescu .Poate are legatura in diagonala cu topicul dar am considerat-o o analiza exceptionala, ce merita citita.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2014, 15:34:49
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Fără îndoială, are legătură. Sper că voi găsi vreme mai târziu să o citesc.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2014, 23:53:31
CristianR's Avatar
Senior Member

Implicit

Citind eseul părintelui despre Eminescu (indicat anterior de Pelerin) îl redescoperi pe cel din urmă într-o lumină nouă, îți lasă impresia că îl citești cu adevărat pentru prima oară:
Citat:
„Strein de toți, pierdut în suferința / Adâncă a nimicniciei mele / Eu nu mai cred nimic și n-am tărie. / Dă-mi tinerețea mea, redă-mi credința (…) / Și reapari din cerul tău de stele / Ca să te-ador de-acum pe veci, Marie”
Cât de adânc a pătruns cu înțelegerea acest om, dezgropând comori, atât din scrierile sfinte, cât și din cele ale poeților, scriitorilor sau cercetătorilor!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare