![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Ai primit câteva întrebări/ gânduri la care ader:
- Înainte de a-ți spune că are depresie, ți se părea ceva în neregulă cu el? Cum se manifestă concret această problemă? - De unde știi că starea depresivă nu se va vindeca, sau va fi menținută sub control? - Ce părere ai de un om considerat sănătos, dar trufaș, iute la mânie...? Părerea mea este că în citatul de mai jos ar trebui pus în ghilimele atributul "înțeleaptă"... "Lumea, acum ca și atunci, este pragmatică, înțeleaptă, își face calcule, socoteli, analizează, raționează, cumpănește." Apropos și de cele rămase de la Isaia "și dreptatea noastră, toată, ca o cârpă lepădată" [înaintea Ta]. Desigur, decizia e a ta și nu trebuie să te înhami la ceva ce nu poți duce... |
|
|
|||
|
|||
|
Corect. Mulțumesc pentru ghilimele.
Încă un gând pentru Ioana: Cred că deciziile importante e bine să fie luate nu doar în urma unor analize mai mult sau mai puțin reci, ci după ce vom fi lăsat gândurilor și simțămintelor un răgaz să crească, să se coacă, să se așeze, să se liniștească. În această stare, dacă te vei și ruga, cu inima deschisă către răspunsul lui Dumnezeu pentru tine, cred că vei face alegerea cea bună. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
2. Nu stiu. 3. Proasta. Nu stau alaturi de un om trufas si iute la manie, nervos. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
La chestiile mai grele de viață nu știm niciunii cum reacționăm. |
|
|
|||
|
|||
|
Totusi, permiteti-mi sa raman la parerea mea ca un bolnav diagnosticat si tratat e mai "safe" decat un om aparent sanatos, dar care nu sti ce ascunde, ce zace in el mocnit. Apoi stiu ca depresia asta mai e si simptomatica, poate apare ca urmare a unor situatii de viata suprasolicitante, si oputem experimenta, din pacate, oricare dintre noi. Nu e vorba neaparat de schizofrenie sau boala bipolara, care intr-adevar sunt incercari grele. Bine, acum daca dumnealui se asteapta sa-l vindecati dvs de depresie...e putin hazardat. Desigur, il puteti ajuta substantial, sustinandu-l, ajutandu-l sa-si indeplineasca ceea ce si-a dorit si nu a putut pt ca nu a avut sustinere din partea apropiatilor, pana acum, dar...in primul rand, unele lucruri, dorinte trebuie sa ti le indeplinesti singur (si eu am ajuns la aproape 36 ani la concluzia asta) si 2), de boala nu te poate vindeca nici doctorul, decat numai prin bunavointa lui Dumnezeu.
Last edited by fallen; 17.03.2014 at 20:51:00. |
|
|
|||
|
|||
|
Daca aceasta depresie se datoreaza doar problemelor din familia lui, atunci ar trebui sa mearga la un duhovnic foarte bun si sa incerce sa duca o viata duhovniceasca autentica. Depresia provine din deznadejde, care este, de fapt, un foarte mare pacat.
Hristos este bucurie, nu deznadejde. Niste Sfinte Masluri, spovedania si impartasania, sfestania acasa l-ar ajuta cu adevarat. Toate aceste probleme ar trebui privite dintr-o alta perspectiva. Pur si simplu ar trebui invatat sa ierte si sa se inteleaga pe el insusi. Numai un duhovnic bun l-ar putea ajuta sa renunte la medicamente definitiv. E post si ar trebui sa va spovediti si sa va rugati. Cine e depresiv sufera, de fapt, de mandrie, caci n-a invatat sa ierte, ci doar sa-si judece semenii. Cand admit ideea ca pacatoasa cea mai mare sunt eu, atunci nu mi se pare greseala fratelui atat de mare. O mana calda intinsa, un cuvant bun, intelegerea cauzelor depresiei pot fi ,,medicamentele'' ideale. Plangem cu cei ce plang. Indiferent daca te vei casatori sau nu cu el, ai putea sa-l ajuti, mergand impreuna cu el la mai multi duhovnici si stand la Sfinte Masluri, facand pelerinaje. Dumnezeu poate sa-l vindece cu adevarat. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
antonia, de acord cu tine in mare parte.
Dar in depresie nu ajunge. Ideea e sa nu renunte la tratament; depresia nu trece doar asa ca duci o viata duhovniceasca autentica. E o problema psihica care trebuie luata in atentie, asa cum a facut-o el; de-asta ia tratament. Apoi, depresia NU se mosteneste. Asta e un mit. Te poti naste cu un temperament melancolic, ceea ce nu e nici pe-aproape la fel cu depresia. Depresia apare ca si consecinta la anumite trairi traumatizante; ca si la el, scandaliurile din familie. Si, cel putin 18 ani, nu poti scapa din familie doar pentru ca nu iti place comportamentul lor; familia nu ti-o alegi. Dupa ani de zile de scandaluri, nici nu e de mirare ca intri in depresie. Omul, totusi e responsabil; daca nu era, se complacea in problema care o avea, nu lua tratament; si e un tratament care va trebui sa-l ia foarte mult timp, poate chiar toata viata; dar pentru asta nu trebuie dat la o parte. Un om depresiv care e sub tratament, nu e un pericol. E un om responsabil, care stie ca are o problema si care vrea sa o trateze. Intrebare: el sta tot cu parintii? O sa iti spun de am am intrebat, dupa ce imi raspunzi. |
|
|
|||
|
|||
|
Ioana, acum stim mai multe despre cum stau lucrurile.
Intr-adevar, 39 de ani este din pacate o varsta la care optiunile se restrang foarte mult, nu poti sa mai astepti prea mult, daca vrei un copil. Desi si infierea poate fi o optiune deloc neglijabila. Nu toti putem duce in spate orice, in sensul de a ne inahama voluntar la astfel de sarcini. Uneori e greu de dus caracterul celui de langa tine si fara ca acea persoana sa fie clientul unui psihiatru. O poti face, dar nu este intotdeuna cosntructiv, duhovniceste vorbind. Unii pur si simplu se prabusesc sub aceasta greutate si mai rau este ca trag dupa ei si pe altii, copii in special. Esti intr-adevar o persoana realista, si dilema ta este abordata foarte matur si realist dar noi din pacate stim prea putine despre el, despre profunzimea relatiei voastre, asa cum si tu stii prea putin despre natura exacta a problemei lui care asa cum ai inteles, poate ascunde probleme mai grave decat depresia. Nu stim nimic despre sentimentele lui, te iubeste cu adevarat sau pur si simplu are nevoie de cineva? Doreste o familie din toata inima sau doar pentru ca mai tarziu ar putea fi prea tarziu? Iubeste copii sau ii considera inevitabili in casatorie? Este capabil de a darui afectiune sau asteapta sa i se umple golurile? etc. In orice caz, partea cu mostenirea genetica ca sa o intelegi gresit, nu inseamna ca astfel de probleme se transmit. Copilul s-ar putea sa aiba un fond psihic care sa-l predispuna, dar daca va fi crescut cum trebuie, si va avea o viata curata, nu cred ca exista un risc deosebit. Problemele astea apar pe fondul unei vieti de familie deficitare in primul rand.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu cred că bărbatul acela se așteaptă la vindecare din partea Ioanei, ci la ceva mai mult decât atât: un sens în viață. Poate o să să vi se pară că exagerez, dar în momentul acesta, pentru el, Ioana este o icoană a lui Hristos și încă una chiar făcătoare de minuni.