![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie ( 4 )
![]() A doua zi, văzând vecinii copacul cel înalt și cu multă frunză care acoperea cu umbra sa casa văduvei, ziceau între dânșii: "Ce este această minune?". Unii ziceau: "Fiindcă a intrat acolo Haralambie, pentru aceea a odrăslit stâlpul și a crescut copac mare". Și, intrând, găsiră pe sfânt șezând și învățând pe văduvă, grăind astfel către dânsa: "Fericită ești tu, femeie, că ai crezut în Hristos; fericită ești că se iartă păcatele tale, pentru că Dumnezeu primește pe cei ce se pocăiesc". Deci ziseră lui oamenii care veniseră: "Pentru ce nu ne spui nouă de ești Tu Hristos cu adevărat?" Răspuns-a Sfântul Haralambie: "Iertați-mă, fiilor, sunt slugă a voastră, dar slujitor al lui Hristos și în numele Lui se fac acestea". Atunci femeia, luând îndrăzneală, a strigat cu glas mare: "Bucură-te, Haralambie, care totdeauna luminezi lumea cu lumina cea nestinsă. Bucură-te Haralambie, cel mare cu darul; bucură-te Haralambie, sfeșnicule cel prealuminos, pentru că mulți prin învățătura ta s-au apropiat de Hristos!" Acestea grăindu-le femeia, toți au căzut la picioarele Sfântului Haralambie, mărturisind pe Hristos, iar cu inimile crezând Într-însul, au primit mântuitorul Botez. În altă zi, a poruncit împăratul ca să aducă pe mucenic la judecată și, alergând înainte, cei ce crezuseră în Hristos au spus împăratului minunea ce se făcuse, cum a odrăslit stâlpul cel uscat și s-a făcut copac mare. Mirându-se împăratul de aceea, Crisp, eparhul, i-a spus: "Stăpâne împărate, de nu vei porunci ca degrab să ucidă cu sabia pe vrăjitorul acela, toți se vor amăgi de minunile făcute de dânsul și, lăsând pe zeii noștri și pe noi, vor merge în urma lui". Atunci, împăratul a hotărât asupra sfântului judecată de sabie, despre care auzind Sfântul Haralambie, a cântat cu bucurie psalmul lui David: "Milă și judecată voi cânta Ție, Doamne; cînta-voi și voi înțelege în cale fără prihană, când vei veni către mine"; apoi a mai zis și un alt psalm până în sfârșit. Ajungând cu veselie la locul în care avea să-și sfârșească nevoința, a zis: "Mulțumesc, Ție, Doamne Dumnezeule, că ești milostiv și îndurat. Tu ai ucis pe vrăjmași, ai sfărâmat iadul și durerile morții le-ai dezlegat. Pomenește-mă, Doamne Dumnezeul meu, întru împărăția Ta". Astfel rugându-se el, s-au deschis cerurile și S-a pogorât la dânsul Domnul cu mulțimea sfinților îngeri, pe un scaun de smarald cu foarte mare podoabă, și a șezut pe dânsul Domnul, zicând către mucenic: "Vino, Haralambie, prietenul Meu, cel ce ai răbdat multe pentru numele Meu. Cere de la Mine ce voiești și îți voi da ție". Sfântul Haralambie a spus: "Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoșata Ta slavă. Doamne, de-Ți place Ție, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaștele mele și se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace și sănătate trupească, mântuire sufletească și îndestulare de grâu și vin, cum și înmulțire de dobitoace, pentru trebuința oamenilor. Doamne, Tu știi că oamenii sunt trup și sânge, iartă-le lor păcatele și le dă îmbelșugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature și să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăților; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul tău și îi izbăvește de boala ciumei". Astfel rugându-se sfântul, Domnul i-a zis: "Fie după cererea ta, viteazul meu ostaș". Deci s-a dus Domnul cu îngerii Săi la cer și i-a urmat sufletul Sfântului Mucenic Haralambie. Atunci ostașii, ducându-se la împărat, i-au spus despre slava mucenicului și cum i s-a arătat Domnul și că a murit fără tăiere de sabie și au văzut sufletul lui suindu-se la ceruri. Atunci a căzut împăratul în mare mirare și frică, iar fericită Galinia, fiica lui, a cerut de la dânsul trupul mucenicului și, luându-l, l-a învelit în pânze curate și subțiri și l-a uns cu aromate și mir de mare preț și l-a pus în raclă de aur, slăvind pe Dumnezeu. Împăratul s-a temut să judece și să facă rău fiicei sale, pentru că vedea pe Dumnezeu care era cu dânsa. Deci a lăsat-o să viețuiască în dreapta credință creștinească, după voia ei. Acestea toate s-au făcut în acel timp când era Sever în Antiohia, iar întru noi împărățind Domnul nostru Iisus Hristos. Acesta este nebiruitul Mare Mucenic Haralambie, arhiereul lui Dumnezeu, care mijlocește pentru toată lumea, care a pătimit în ziua a zecea a lunii februarie și totdeauna stă de-a dreapta scaunului lui Dumnezeu, rugându-se pentru noi Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine slava și împărăția, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. SURSA : (Articol publicat pe site-ul doxologia.ro)
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 10.02.2014 at 21:04:45. |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc Cristi pt pomenirea si descrierea vietii Sf Haralambie!
Anul trecut ma aflam in Constanta, in aproximativ aceeasi perioada a anului (poate un pic mai tarziu), in trecere, cautand o alta biserica, cand cineva din grupul de pelerini ne-a atras atentia asupra unei mici biserici de cartier, linga o benzinarie, ca ar avea moastele sf Haralambie. Nu pot sa descriu cu ce bucurie ne-a intimpinat sfantul la racla sa ! Atata bucurie am trait la racla sa, de parca efectiv m-ar fi luat in brate sfantul si m-ar fi pupat cu toata dragostea si bucuria! Asta a fost prima mea intalnire cu Sfantul Haralambie si de atunci am icoana lui acasa si il port in suflet cu mare drag. De atunci, de fiecare data cand am trecut prin Constanta, indiferent de oboseala sau de distractie, principala mea dorinta sincera a fost sa trec prin acea biserica mica si colorata si sa ma inchin la moastele sfantului Haralambie, ca sa-i multumesc cu toata dragostea si evlavia, la randul meu. Anul asta am fost la vecernie (vecernia praznicului), la biserica Otetari din Bucuresti, unde se afla moastele sale. Si am primit alta binecuvantare si mic dar de la sfantul: desi ma durea in gat si stateam cu medicamentele in buzunar (nu vorbisem toata ziua pt ca orice tentativa de a vorbi producea durere, parintele de acolo ne-a indemnat pe toti sa cantam la vecenie, sa paticipam la rugaciune. M-am gandit: "fie ce-o fi, am sa cant pentru sfantul rugaciunile/raspunsurile/cantarile vecerniei, ca multumire, si am sa ma tratez eu dupa aia, daca s-o agrava". Cand am plecat de acolo si am sarutat din nou sfintele moaste, l-am rugat pe sfantul Haralambie sa ma ajute cu gatul daca poate. Iar astazi, uimitor, nu mai aveam nimic. Nici o duere. Nici o problema. Nici acum nu mai am nici urma de durere de gat. Sa va ajute Sf Haralambie si sa va intimpine cu dragoste, pe toti cei care ii cereti ajutorul in rugaciune! Iar tu, Cristi, nu uita de asemenea, sa ne aduci aminte din vreme de Sf Meletie! Ca sa ne invete sfantul ce inseamna sa auzim cu adevarat si astfel sa putem asculta! si sa iti rasplateasca toti acesti sfinti sarguinta si buna intentie!
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor Amin. Last edited by adam000; 10.02.2014 at 22:11:45. |
|
||||
|
||||
![]()
O bucatica din moastele Sfantului Haralambie se afla si la biserica Sf. Dumitru-Posta din centrul vechi al Bucurestiului :).
Ma bucur si eu mult pentru aceste minuni.
|
||||
|
||||
![]()
Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 12 februarie, pe Sfântul Ierarh Meletie. El a trăit în secolul al IV-lea și a fost un mare apărător și mărturisitor al dreptei credințe. Sfântul a fost ales ocrotitor al comunității surzilor din București. Persoanele cu deficiență de auz din Capitală se întâlnesc la Biserica „Sfântul Elefterie - Vechi”.
Mai multe informați a oferit, pentru Radio TRINITAS, părintele Victor Preoteasa, preotul comunității ortodoxe a surzilor din București: „A fost ales Episcop al Antiohiei într-o vreme foarte tulbure pentru Biserică, când erezia ariană era deosebit de puternică și cu o susținere politică din partea împăraților bizantini. La puțin timp după ce a fost ales, cu ocazia instalării sale ca Arhiepiscop al Antiohiei, a fost nevoit să țină o predică în legătură cu învățătura de credință pe care o mărturisea. Cu această ocazie a mărturisit credința de la Niceea, iar un arhidiacon care îi ședea alături și care era de credință ariană i-a astupat gura cu mâna. Sfântul a înălțat atunci o mână către popor și a arătat prin degete Sfânta Treime: inițial cele trei degete arătând cele Trei Persoane ale Sfintei Treimi și apoi un singur deget arătând deoființimea acestor Trei Persoane. Arhidiaconul a vrut din nou să-i interzică Sfântului Meletie exprimarea aceasta ortodoxă și i-a prins mâna, însă i-a eliberat gura. El este ales ca ocrotitor al comunității surzilor din București, deoarece și această comunitate are ca și mod de comunicare limbajul mimico-gestual, iar mărturisirea Sfântului Meletie prin gesturi ne arată că există și pe această cale posibilitatea de a-l propovădui pe Dumnezeu, nu numai prin vorbă sau prin scris, ci și prin semne”.
|
||||
|
||||
![]()
Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarhe Meletie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.
|
||||
|
||||
![]()
Icoana Maicii Domnului din Iviron, sărbătorită pe 12 Februarie.
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Sfântul Ierarh Sigfrid este cel care a adus lumina Evangheliei lui Hristos în Suedia de astăzi, tocmai de aceea este supranumit și Luminătorul Suediei. El l-a botezat în anul 1008 la Husaby, în estul provinciei Gothland, pe Regele Olof Skötkonung, Regina Estrida, copiii și curtea lor.
![]() sursa : http://www.doxologia.ro/vietile-sfin...i-15-februarie Sfântul Sigfrid a fost monah în ținuturile anglo-saxone apoi a devenit episcop la York. În anul 994 când Regele Olav I Trygvasson al Norvegiei s-a convertit la creștinism, Regele Ethelred al Angliei și consilierii săi au hotărât să-l trimită pe Sigfrid, împreuna cu încă doi episcopi misionari și câțiva preoți pentru a-l ajuta pe Regele Olav I la încreștinarea poporului norvegian. Ajungând în Norvegia, Sfântul Sigfrid dorea să-l viziteze pe vrăjitorul Raud care trăia pe insula Godo, în Fiordul Slaten, însă a fost împiedicat de vremea rea, cauzată de vrăjitoriile acestui păgân. După cum ni se povestește în saga lui Olav Tryggvason, Sfântul Sigfrid s-a îmbrăcat în toate veșmintele liturgice și s-a îndreptat spre prora corăbiei regale. A cerut să se aprindă lumânări și să se aducă tămâie, după aceea a pus o cruce pe pupa corabiei, a citit pericopa evanghelică cu mai multe rugăciuni, a stropit cu agheasmă toată corabia, apoi a cerut să fie îndepărtate pânzele și să fie urmat. Intrând în fiord, vântul nu le-a mai opus rezistență, apa liniștită se ondula pe lângă chilă, în schimb, pe fiecare parte a corabiei, valurile se ridicau atât de sus încât loveau stâncile uriașe. Mai târziu, Regele Olof al Suediei a cerut regelui Angliei misionari pentru luminarea poporului suedez. Sfântul Sigfrid a venit din Norvegia și s-a stabilit în Växjö și a început evanghelizarea zonei înconjurătoare. În urma unei viziuni a ridicat o biserică în Växjö, misiunea în Suedia începând să aducă roade. Doisprezece bătrâni înțelepți din zonă au fost desemnați să reprezinte cele douăsprezece triburi principale pentru a evalua veridicitatea învățăturilor lui Sigfrid. După ce i-au ascultat învățătura și au văzut minunile săvârșite de Dumnezeu prin el, au cerut să fie botezați. Convertirea acestor lideri a dus la creștinarea unui mare număr de oameni din Varend. Regele Olof a trimis pe unul din consilierii săi de încredere să afle cum decurge activitatea misionară a ierarhului saxon. La întoarcere, consilierul, i-a relatat regelui, printre altele, că în timpul Sfintei Liturghii, după ce episcopul a ridicat pâinea și vinul iar oamenii au îngenunchiat, pâinea de pe disc s-a transformat într-un tânăr pe care episcopul L-a sărutat iar acesta a dispărut apoi și a rămas pâine. Auzind acestea, regele l-a invitat pe misionar la el în Husaby, în partea de răsărit a insulei Gothland. Episcopul Sigfrid nu s-a grăbit în această călătorie, ci s-a oprit mai întâi la Utvanstorp ca să învețe și să-i boteze și acolo pe vikingi. Ajungând la Husaby a fost primit cu mare cinste, iar după puțin timp, regele împreună cu familia și curtea sa au fost botezați în fântână la Husaby. Mai târziu, Sigfrid a rânduit alți doi episcopi pentru partea de răsărit și de apus a peninsulei. Curând, credința creștină în Suedia a fost întărită de martiraje. Printre acești martiri se numără și cei trei nepoți ai Sfântului Sigfrid, Preotul Unaman, Diaconul Sunaman și Ipodiaconul Vinaman. Fiind Sfântul Sigfrid chemat de rege, doisprezece bărbați au dat navală în casa nepoților săi și i-au omorât, tăindu-le capetele pe care le-au aruncat într-un râu care curgea pe lângă biserică, iar corpurile le-au ascuns într-un loc îndepărtat. La puțin timp după faptă, Sigfrid s-a întors acasă și s-a rugat cu stăruință lui Dumnezeu să-i descopere unde erau îngropați mucenicii. La un moment dat, a văzut trei lumini, asemănătoare unor stele, strălucind deasupra lacului, apoi spre malul de răsărit. Înotând spre acel mal, a găsit trei capete într-o oală astupată cu o piatră grea. În timpul apostolatului Sfântului Sigfrid, în anul 1028, un englez pe numele Ulfrid a sosit în Uppsala și a convertit pe mulți la creștinism. Ni se spune că acesta a sfărâmat în bucăți cu un topor o statuie a zeului Thor, foarte venerat de localnici, iar pentru aceasta vikingii păgâni l-au ucis, primind cununa de martir. Conform unui vechi calendar runic, pe 15 februarie 1045, Sfântul Sigfrid a trecut la cele veșnice în Växjö , unde construise o biserică de lemn pe locul actualei catedrale de piatră construită în secolul al XII-lea. Lucrarea lui a fost continuată de ucenicii săi, Episcopii David și Eskil. Primul dintre ei a fost un mare ascet, în timpul rugăciunii era învăluit de flăcări de foc. Eskil a fost înrudit cu Sigfrid devenind episcop la Strangnas, unde după ce o furtună violentă a distrus un templu păgân viking, împreună cu jertfele sale, Eskil a fost ucis cu pietre în jurul anului 1080. „Fântâna Sfântului Sigfrid”, la care Sfântul Sigfrid l-a botezat în anul 1008 pe Regele Olof Skötkonung, se păstrează până astăzi, fiind loc de primenire duhovnicească pentru numeroșii pelerini de odinioară. La 300 de metri de „Fântâna Sfântului Sigfrid” se află străvechea biserică din piatră, construită pe locul celei din lemn, din secolul XI. În fața bisericii se păstrează mormântul Regelui suedez Olof și al Reginei Estrida, părinții Sfintei Ana de Novgorod, care, alături de frații ei, la botezul săvârșit de Sfântul Sigfrid, a primit numele de Irina (Ingegerda). |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Vecernia zilei + | cristiboss56 | Despre Vecernie | 15 | 01.02.2016 21:26:36 |
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. | voxdei55 | Generalitati | 8 | 04.12.2010 22:48:51 |
Versetul zilei | Daniela-Iulia | Din Noul Testament | 1 | 13.05.2009 09:22:30 |
Informatia zilei | silverstar | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 24.04.2009 08:30:11 |
|