Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Vezi rezultatele sondajului: La cine ne ducem sa ne tratam/ajutam?
Preoti 2 8,33%
Medici, psihologi,farmacisti 4 16,67%
Si la unii si la altii, sa conlucreze 17 70,83%
Altii (terapii alternative si alte solutii)-spuneti care 1 4,17%
Votători: 24. Nu poti vota in acest sondaj

Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.02.2014, 13:39:25
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

1. Sunt convinsa ca exista situatii in care multi nu stiu incotro s-o apuce si ce sa faca, Anca.
Vorbesti cam in afara unor sfere reale, sa ma ierti daca-ti spun.
E vorba aici de lucruri mai profunde.
Am si spus ca fiecare la anumite momente ia niste decizii, si sub influenta unei stari de spirit.
Sunt monahi si preoti care refuza medici, spitale, tratamente medicale, altii nu.
Pe unii ii vindeca totusi credinta lor, pana cand ii ia totusi Dumnezeu.
Nu pot sa explic niste lucruri de suflet, unora care nu le inteleg.
Exista si teama de medici, de boala, de tratamente, exista si credinta si speranta, pe urma
exista totusi si gandul la tratamentul medical. Oscilezi, cazi, te ridici.
Noi nu stim nici ce ne este dat fiecaruia de la Dumnezeu.
In fine....Este usor de trantit niste fraze pe un forum.

Iar legat de copil, eu n-am spus niciodata ca rugaciunea ar fi in van. Am spus doar ca exista o Voie a lui Dumnezeu si acolo nu mai conteaza voia si rugaciunea noastra, ori cata ar fi.
Cu Sfanta Ana si Sfanta Elisabeta a fost alta situatie, sa nu comparam. A face copii la peste 70 ani (Sf. Ana era batrana, nu stiu ce varsta avea Sf. Elisabeta), este ceva biblic.
La fel ca si la Maica Domnului, sunt lucruri care nu se mai repeta. Au fost niste minuni ale vremii.
Nu stim noi amanunte.
Nu stiu de ce se tot fac aceste comparatii.
Bine si azi mai apare cate un caz de femeie care peste 50 ani are brusc ciclu si ramane insarcinata, chiar cu gemeni.
Dar mai tarziu...nu se mai poate pe cale naturala. Se inchide usa.

2.Da Corinusha, asa este. Si eu spun ca este vorba de o conlucare medic-preot.
Si da, totul este dat de Dumnezeu, inclusiv medicina si stiinta.
Cu copiii - depinde.
Daca nu e sa ai copii nu ai in nici un fel, nici macar adoptati. Voia lui Dumnezeu. Totusi sunt milioane de cupluri care au copii macar cu ajutorul medicului si a lui Dumnezeu (numai El da viata, fie in pat acasa, fie in cabinetul medical). Nu mai intram in polemica. Am doat doar un exemplu de asistenta medicala neacceptata de biserica. Nu vreau sa discutam aici alte aspecte.

Last edited by sophia; 05.02.2014 at 13:51:34.
Vechi 05.02.2014, 16:37:18
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Sunt convinsa ca exista situatii in care multi nu stiu incotro s-o apuce si ce sa faca, Anca.
Vorbesti cam in afara unor sfere reale, sa ma ierti daca-ti spun.
E vorba aici de lucruri mai profunde.
Am si spus ca fiecare la anumite momente ia niste decizii, si sub influenta unei stari de spirit.
Sunt monahi si preoti care refuza medici, spitale, tratamente medicale, altii nu.
Pe unii ii vindeca totusi credinta lor, pana cand ii ia totusi Dumnezeu.
Nu pot sa explic niste lucruri de suflet, unora care nu le inteleg.
Exista si teama de medici, de boala, de tratamente, exista si credinta si speranta, pe urma
exista totusi si gandul la tratamentul medical. Oscilezi, cazi, te ridici.
Noi nu stim nici ce ne este dat fiecaruia de la Dumnezeu.
In fine....Este usor de trantit niste fraze pe un forum.

Iar legat de copil, eu n-am spus niciodata ca rugaciunea ar fi in van. Am spus doar ca exista o Voie a lui Dumnezeu si acolo nu mai conteaza voia si rugaciunea noastra, ori cata ar fi.
Cu Sfanta Ana si Sfanta Elisabeta a fost alta situatie, sa nu comparam. A face copii la peste 70 ani (Sf. Ana era batrana, nu stiu ce varsta avea Sf. Elisabeta), este ceva biblic.
La fel ca si la Maica Domnului, sunt lucruri care nu se mai repeta. Au fost niste minuni ale vremii.
Nu stim noi amanunte.
Nu stiu de ce se tot fac aceste comparatii.
Bine si azi mai apare cate un caz de femeie care peste 50 ani are brusc ciclu si ramane insarcinata, chiar cu gemeni.
Dar mai tarziu...nu se mai poate pe cale naturala. Se inchide usa.

2.Da Corinusha, asa este. Si eu spun ca este vorba de o conlucare medic-preot.
Si da, totul este dat de Dumnezeu, inclusiv medicina si stiinta.
Cu copiii - depinde.
Daca nu e sa ai copii nu ai in nici un fel, nici macar adoptati. Voia lui Dumnezeu. Totusi sunt milioane de cupluri care au copii macar cu ajutorul medicului si a lui Dumnezeu (numai El da viata, fie in pat acasa, fie in cabinetul medical). Nu mai intram in polemica. Am doat doar un exemplu de asistenta medicala neacceptata de biserica. Nu vreau sa discutam aici alte aspecte.
sophia (ma intreb de ce ti-ai luat acest ID la cate nelamuriri ai), cum vrei sa patrunzi tu mai in profunzime, cand tu nu vezi nici ce e la suprafata. Tot timpul astepti ca altii sa iti descopere niste adevaruri, pe care le stie orice copil. Ia, intreaba un copil unde se duce daca e bolnav si iti va spune : la doctor. Deci pentru durerile fizice te duci la doctor. Pentru durerile sufletesti te duci la preot. Sau la amandoi.
Daca vrei profunzimi, citeste carti duhovnicesti, din care exista nenumarate pe internet. Materialul il gasesti deci gratis; totul e sa vrei sa citesti si sa te documentezi. Inca nu am vazut ca vrei acest lucru.
De cand esti pe forum ne chinui cu acelasi fel de intrebari, la care invariabil adaugi: Nu stiu, nimeni nu stie. Ba, sa stii ca se stie, caci sfintii ne-au descoperit de multe secole raspunsul la toate intrebarile tale. Trebuie doar sa rasfoiesti macar cartile ortodoxe, macar cele de pe acest site.
Daca ai vrea sa stii, ai pune mana sa citesti; dar eu nu cred ca vrei cu adevarat sa afli ceva, ci doar ne rapesti timpul, si asa scurt pe care il avem cu intrebari puerile. In loc sa discutam despre lucruri cu adevarat importante legate de ortodoxie, stam sa despicam firul in patru: unde sa ma duc la medic sau la preot? si alte intrebari de acest gen. Pai, daca nu stii, mergi la amandoi si vezi ce iti spune fiecare; poate ca unul dintre ei, sau chiar amandoi te vor ajuta sa iesi din nestiinta aceasta artificiala pe care ne-o fluturi pe forum de mai multi ani. Bine totusi, ca ai depasit acele intrebari, in care te indoiai de tot ce era ortodox... Slava Domnului! Ai mai ramas doar cu dilema legata de conceperea copiilor cu ajutorul medicului. Inteleg ca dupa tine medicul acesta este mai bun decat Dumnezeu... Oare?!? Am citi ca si Antihrist va fi conceput in vitro...
Vechi 05.02.2014, 19:35:29
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Nu, n-am ce discuta cu oameni care scriu asa rautati.

Last edited by sophia; 05.02.2014 at 19:50:05.
Vechi 05.02.2014, 19:47:54
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Hait, ați început și voi?
Liniștiți-vă, vă rog.
Vechi 05.02.2014, 22:25:25
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu, n-am ce discuta cu oameni care scriu asa rautati.
Uite aici o lista de carti ortodoxe:
http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/
Sper sa-ti foloseasca.
Vechi 05.02.2014, 22:56:04
ovidiu b.
Guest

Implicit

După ce dai cu bâta în baltă ai impresia că recomandările făcute mai sunt de folos? Frumos era să-ți ceri iertare.

Last edited by ovidiu b.; 05.02.2014 at 23:02:00.
Vechi 06.02.2014, 03:36:59
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
După ce dai cu bâta în baltă ai impresia că recomandările făcute mai sunt de folos? Frumos era să-ți ceri iertare.
Spre deosebire de tine, care scrii un raspuns de maxim un rand, eu i-am raspuns sophiei cu pagini intregi scrise, in decursul timpului, cand tu nu aparusei inca pe forum. Asa ca te rog preia tu stafeta si lumineaz-o, ca eu am obosit sa dau raspunsuri si sa vad ca nu se lipeste nimic, dar chiar nimic!

Poftim, ovidiu b, e randul tau. Esti mult mai tanar ca mine, eu fiind de varsta mamei tale - chiar daca tu ma confunzi prin modul de interpelare cu o tanara de varsta ta, ceea ce pe mine evident ma flateaza - asa ca sper, ca ai mai multa rabdare si suficienta cunoastere ca sa faci fata avalansei de intrebari din partea sophiei. Raspunde-i cu toata dragostea, asa cum am facut eu multi ani la rand si in mod repetat la paginile ei de intrebari "fara raspuns".
Succes!
Vechi 06.02.2014, 09:10:36
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Spre deosebire de tine, care scrii un raspuns de maxim un rand, eu i-am raspuns sophiei cu pagini intregi scrise, in decursul timpului, cand tu nu aparusei inca pe forum. Asa ca te rog preia tu stafeta si lumineaz-o, ca eu am obosit sa dau raspunsuri si sa vad ca nu se lipeste nimic, dar chiar nimic!

Poftim, ovidiu b, e randul tau. Esti mult mai tanar ca mine, eu fiind de varsta mamei tale - chiar daca tu ma confunzi prin modul de interpelare cu o tanara de varsta ta, ceea ce pe mine evident ma flateaza - asa ca sper, ca ai mai multa rabdare si suficienta cunoastere ca sa faci fata avalansei de intrebari din partea sophiei. Raspunde-i cu toata dragostea, asa cum am facut eu multi ani la rand si in mod repetat la paginile ei de intrebari "fara raspuns".
Succes!
Dupa parerea mea si vazuta prin ochii mei : totdeauna Anca ai fost o dulce si ai un suflet cald, fratesc de-a binelea.

Chiar daca nu am postat mai mult, desi abia m-am abtinut, am urmarit discutiile. De mult tare, am acelesi pareri ca si tine !
De-a lungul timpului, pe mine, Sophia m-a trecut prin toate starile afectiv-emotionale de care pot fi eu in stare si am sfirsit ca epuizat, moment in care am si declarat-o regina neincoronata a forumului.Si asta nu in mod gratuit, evident.
De multe ori am incercat sa mi-o imaginez cum arata, ce chip are, ce grimasa, ce expresie a fetei are, ce gestica, ce debit verbal si ce accent. M-a surprins angoasa ei permanenta, zbuciumul ei permanent intre coperta si foile cartii vietii ei din care insa nu vrea sa citeasca, ci doar sa noteze.
Alteori chiar m-am gindit ce sot formidabil trebuie sa aibe si cit de buna este statornicia lui Dumnezeu de a nu strica niciodata doua case, conform arhicunoscutului proverb romanesc .

Dar, una peste alta, aceasta este realitatea si viata nu ar fi frumoasa si relevanta(ca este de sorginte divina) daca Sophia ar lipsi de pe forum .

Pace si bucurie tutror celor care mai bine sau mai rau posteaza aici dar care au inca sufletul parfumat cu bunatate si iubire !
Vechi 08.02.2014, 20:12:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Spre deosebire de tine, care scrii un raspuns de maxim un rand, eu i-am raspuns sophiei cu pagini intregi scrise, in decursul timpului, cand tu nu aparusei inca pe forum.
Nu cantitatea dă calitatea unui mesaj, iar faptul că din nou nu ai înțeles sensul mesajului, nu mai e ceva nou.
Dacă ai fi cunoscut-o cu adevărat pe sophia, așa cum te lauzi, nu i-ai fi scris ceea ce ai scris.

Citat:
Asa ca te rog preia tu stafeta si lumineaz-o, ca eu am obosit sa dau raspunsuri si sa vad ca nu se lipeste nimic, dar chiar nimic!
Fii serioasă, la câte prostii scrii... Te-ai întrebat dacă tu nu ești în aceeași situație (să obosești pe alții)?
Oare când te vei învăța să nu mai dai directive userilor?

Citat:
Esti mult mai tanar ca mine, eu fiind de varsta mamei tale - chiar daca tu ma confunzi prin modul de interpelare cu o tanara de varsta ta, ceea ce pe mine evident ma flateaza.
Dacă ai impresia că înțelepciunea este dată vârstă, te înșeli, deși așa ar fi normal.
De unde știi ce vârstă am? La profil putem trece orice vârstă. E relevant?
Nu te confund, e imposibil să facă cineva o asemenea confuzie.
Într-un cadru virtual, din punctul meu de vedere, mi se pare normal să ne adresăm unul altuia la ”per tu”, indiferent de vârstă. Se poate să greșesc, fiecare cu ”bubele” lui.

Citat:
asa ca sper, ca ai mai multa rabdare si suficienta cunoastere ca sa faci fata avalansei de intrebari din partea sophiei.
Cine spune că trebuie să răspund tuturor întrebărilor de pe forum?

Citat:
Raspunde-i cu toata dragostea, asa cum am facut eu multi ani la rand si in mod repetat la paginile ei de intrebari "fara raspuns".
Faptul că ți-ai pierdut răbdarea nu ține loc de scuză.

Last edited by ovidiu b.; 08.02.2014 at 20:24:54.
Vechi 07.02.2014, 22:11:32
Miha-anca
Guest

Implicit

Frate Zaharia, te rog din suflet, nu imi mai alimenta mandria, pe care pe drept cuvant a remarcat-o si a pus-o la zid sophia. Am meritat aceasta critica, caci sunt mandra, este adevarat, iar mandria imbraca tot felul de forme, dintre cele mai diverse, fiind pacatul cel mai viclean pe care il avem.

In rest, critica pe care i-am adus-o ei, "sophiei" care se manifesta doar prin intrebari fara raspuns, consider ca este intemeiata, caci numai un om inteligent se poate face ca e prost; caci ea doar se face. De ce nu ni se prezinta cu aceasta latura a personalitatii ei, cu inteligenta pe care o are, si se ascunde in spatele unei masti, masca pe care in mod plastic o pot descrie drept "de prostanaca fara leac" (stiu ca nu este asa), cu singurul scop de a denigra invatatura noastra ortodoxa, in favoarea invataturii catolice, pe care ne-o tot dadea de exemplu pana acum catava vreme. Practic se face ca nimic nu ii place si nu intelege in BO; spre deosebire de BC. Nu de mult timp ne-a spus cat de mult o admira pe Maica Tereza si se intreba daca au si ortodocsii o "Maica Tereza". Daca se implica si sophia, in calitate de ortodoxa, in actiuni de milostenie, nu ar fi fost in situatia de a pune asemenea intrebari... Ar fi stiut cat de mult se face pe aceasta linie si in cadrul BO, chiar daca nu iese asa de mult in evidenta. A fost doar un exemplu.

Parerea mea personala este ca "sophia", in afara de faptul ca este un ID, nu un nume, este doar o clona a unui alt user, care s-a dovedit in final, ca este catolic - sau sa zic mai degraba catolica - in ciuda cunostintelor impresionante despre ortodoxie pe care a demonstrat in decursul timpului ca le are.

Ca sunt eu mandra, se intelege; dar ma intreb cam cata mandrie trebuie sa se ascunda in spatele mastii de "necunoscatoare", care cu aparenta naivitate pune intrebari, care lovesc la baza invataturii ortodoxe?!?
Ca nu reuseste, este altceva; dar nu mai doresc sa tolerez acest joc, in care cineva rade de noi si de credinta noastra.
Nu mai vreau sa arunc margaritare porcilor, cum spune un verset din Biblie. Nimeni sa nu se simta ca l-am facut porc; dar nu mai vreau ca invatatura noastra sa fie materie de batjocura pentru cei rau intentionati.
Inteleg ca traim vremurile cele de pe urma, dar noi avem datoria sa ne opunem anumitor manifestari, nu sa le dam curs. Am avut destula rabdare.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare