![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar cum considerați că este Ortodoxia noastră, în raport cu celelalte confesiuni? Superioară? În acest caz, deja introducem un termen de comparație. Ideea de "unicitate" îmi pare că exprimă mult mai mult decât aceea de superioritate. Ortodoxia nu este doar superioară între confesiunile creștinismului, ci este mai mult decât atât: unică. Aceasta a fost ideea pe care am încercat s-o exprim, dar dacă dvs propuneți o formulare mai potrivită, sunt deschisă la dialog. Nu cred că are sens să polemizăm pentru o diferență de formulare de vreme ce, așa cum spunea Sf. Grigorie de Nyssa, nu în cuvinte stă adevărul, ci în idei. De aceea, aștept cu bucurie să aflu și modul în care înțelegeți dvs să exprimați raportul dintre Ortodoxie și celelalte confesiuni creștine. "E greu sa explici unui ecumenist ce inseamna relativizare" Personal înțeleg relativismul religios, foarte succint spus, drept concepția potrivit căreia toate credințele religioase au aceeași valoare de adevăr, inclusiv în privința ideilor contradictorii dintre ele. În mesajele mele, nu am susținut această ideologie. N-am spus că Duhul Sfânt purcede doar de la Tatăl și, în același timp, purcede și de la Fiul. Nu am spus că Maica Domnului este și nu este pururea Fecioară. N-am afirmat faptul că purgatoriul există și nu există în același timp. În acest caz, se poate argumenta ideea că aș adera la relativism, sau că aș promova această ideologie? Și fiindcă, într-un alt mesaj, făceați referire la "dubla gândire" din romanul "1984": această atitudine (dubla gândire), într-adevăr, ar ține de relativism. În dialogul cu creștinii de alte confesiuni am exact aceleași convingeri ortodoxe și le împărtășesc și lor ceea ce cred. Iar creștinii eterodocși ecumenici pe care-i cunosc sunt deosebit de toleranți. De exemplu, îmi amintesc cu bucurie cum odată, discutând cu o măicuță catolică despre textul Crezului în versiunile greacă și latină, am spus, din politețe, "Una, Sfântă, Catholică și Apostolică Biserică", iar dumneaei m-a lăsat să-mi termin ideea și apoi mi-a spus pe un ton mirat: dar poți să spui "sobornicească". I-am explicat că mă refer la sensul originar al termenului "catholic" (diferit de cel confesional de după Schismă"), iar ea a repetat că să nu spun "catolică", ci "sobornicească". Revin curând, pentru a răspunde și la celelalte idei din mesajele dvs. Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|