Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2014, 01:54:07
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Unde spune Sf Scriptura asa ceva?
Ca se uzeaza, se spune de ex. intr-un psalm, 'toate se uzeaza ca o haina' (acum ma duc la culcare ca mi s-a uzat energia si trebuie sa o refac, si mi-e prea greu sa il caut ;-)
Vechi 05.01.2014, 02:25:47
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ca se uzeaza, se spune de ex. intr-un psalm, 'toate se uzeaza ca o haina' (acum ma duc la culcare ca mi s-a uzat energia si trebuie sa o refac, si mi-e prea greu sa il caut ;-)
Asta este scoatere din context pentru a argumenta o afirmatie. Cu versete din Psalmi scoase din context se pot argumenta multe.
Inca o data, Sf Scriptura nu este tratat de astronomie. Si sa folosim Sf Scriptura pentru a argumenta teorii stiintifice e gresit.
Vechi 05.01.2014, 03:02:45
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Asta este scoatere din context pentru a argumenta o afirmatie. Cu versete din Psalmi scoase din context se pot argumenta multe.
Inca o data, Sf Scriptura nu este tratat de astronomie. Si sa folosim Sf Scriptura pentru a argumenta teorii stiintifice e gresit.
Se vorbeste despre creatie "din nimic" si despre inceputul timpului, si se vorbeste pana la urma si despre entropie, si despre cum "cerurile si pamantul vor trece ", numai Dumnezeu este vesnic.

Prin credință înțelegem că s-au întemeiat veacurile prin cuvântul lui Dumnezeu, de s-au făcut din nimic cele ce se văd.

sau

Dintru început Tu, Doamne, pământul l-ai întemeiat și lucrul mâinilor Tale, sunt cerurile.
Acelea vor pieri, iar Tu vei rămâne și toți ca o haină se vor învechi și ca un veșmânt îi vei schimba și se vor schimba.
Dar Tu același ești și anii Tăi nu se vor împuțina.

sau

Căci făptura a fost supusă deșertăciunii - nu din voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o - cu nădejde,
Pentru că și făptura însăși se va izbăvi din robia stricăciunii, ca să fie părtașă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu

Last edited by iuliu46; 05.01.2014 at 03:09:13.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 17:32:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Se vorbeste despre creatie "din nimic" si despre inceputul timpului, si se vorbeste pana la urma si despre entropie, si despre cum "cerurile si pamantul vor trece ", numai Dumnezeu este vesnic.

Prin credință înțelegem că s-au întemeiat veacurile prin cuvântul lui Dumnezeu, de s-au făcut din nimic cele ce se văd.

sau

Dintru început Tu, Doamne, pământul l-ai întemeiat și lucrul mâinilor Tale, sunt cerurile.
Acelea vor pieri, iar Tu vei rămâne și toți ca o haină se vor învechi și ca un veșmânt îi vei schimba și se vor schimba.
Dar Tu același ești și anii Tăi nu se vor împuțina.

sau

Căci făptura a fost supusă deșertăciunii - nu din voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o - cu nădejde,
Pentru că și făptura însăși se va izbăvi din robia stricăciunii, ca să fie părtașă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu
Da, la asta m-am referit.
Vechi 05.01.2014, 17:31:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, nu am de gand sa fac concordism. Sigur ca Biblia nu e tratat de astronomie, si sigur ca imaginea lumii pe care o propune e de alt tip decat cel stiintific.
Dar este totusi interesant de vazut ca imaginea lumii din Biblie corespunde in cateva puncte conceptiei moderne. Si contrazice conceptiile atee 'traditionale' ca sa zic asa - ca lumea ar fi vesnica, fara inceput si fara sfarsit.
Cand Corot a desoperit principiul entropiei, filozoful ateu Hackel a refuzat sa il accepte. De ce? Pentru ca 'nu este posibil, deoarece lumea este vesnica' (fapt istoric).
Vechi 05.01.2014, 17:41:04
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, nu am de gand sa fac concordism. Sigur ca Biblia nu e tratat de astronomie, si sigur ca imaginea lumii pe care o propune e de alt tip decat cel stiintific.
Dar este totusi interesant de vazut ca imaginea lumii din Biblie corespunde in cateva puncte conceptiei moderne. Si contrazice conceptiile atee 'traditionale' ca sa zic asa - ca lumea ar fi vesnica, fara inceput si fara sfarsit.
Cand Corot a desoperit principiul entropiei, filozoful ateu Hackel a refuzat sa il accepte. De ce? Pentru ca 'nu este posibil, deoarece lumea este vesnica' (fapt istoric).
De acord. Doar ca Sf Scriptura prezinta fapte, evenimente, invataturi cu alt scop. Stiinta are un alt scop. Ca unii au sustinut ca Universul nu ar avea inceput (nu stiu cu ce ii ajuta asta pentru ca stiinta nu poate accepta, cel putin din punct de vedere al timpului, ca nu exista inceput) si Sf Scriptura sustinea altceva este una. Dar sa argumentezi entropia cu Sf Scriptura... e altceva. Oricum entropia contrazice evolutionismul. Omul este un "sistem" cum un nivel ridicat al entropiei. Cum sa presupui ca Universul care tinde spre uniformizarea entropiei si spre "nivelul 0" a dus la crearea unui "sistem" care creste entropia in Univers?
Vechi 05.01.2014, 17:52:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Oricum entropia contrazice evolutionismul. Omul este un "sistem" cum un nivel ridicat al entropiei. Cum sa presupui ca Universul care tinde spre uniformizarea entropiei si spre "nivelul 0" a dus la crearea unui "sistem" care creste entropia in Univers?
Foarte de acord, entropia contrazice evolutionismul, dar doar in sensul de evolutie din simplu spre complex (din informatie mai putina spre mai multa) care s-ar face fara nici o interventie din afara (adica a unuei intelgiente superioare), numai prin hazard sau 'greseli de copiere' a celulelor.
Daca stim ca exista entropie (fapt stiintific) si se observa o anumita evolutie din simplu spre complex, atunci mi se pare logic ca aceasta evolutie este data de o interventie din afara...
Vechi 05.01.2014, 18:05:29
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Foarte de acord, entropia contrazice evolutionismul, dar doar in sensul de evolutie din simplu spre complex (din informatie mai putina spre mai multa) care s-ar face fara nici o interventie din afara (adica a unuei intelgiente superioare), numai prin hazard sau 'greseli de copiere' a celulelor.
Daca stim ca exista entropie (fapt stiintific) si se observa o anumita evolutie din simplu spre complex, atunci mi se pare logic ca aceasta evolutie este data de o interventie din afara...
Da. Daca am considera Universul un sistem inchis nu ar putea evolua (si fiind doar Universul nu l-am putea considera altfel decat inchis). Ca sa existe evolutie ar trebui sa existe un schimb cu exteriorul. Doar ca unii "oameni de stiinta" spun ca nu exista exterior. Nu exista, univorsul nu poate fi asa cum este. Doar daca totusi exista un exterior si anume Dumnezeu.
Dr inca o data, discutiatine de filosofie si nu de stiinta. E ca si cum ai incerca sa Il determini sau sa Il masori experimental pe Dumnezeu.
Na, acum totul e posibil. Au fost unii care au "masurat" temperatura Iadului.
Vechi 05.01.2014, 18:15:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Da. Daca am considera Universul un sistem inchis nu ar putea evolua (si fiind doar Universul nu l-am putea considera altfel decat inchis). Ca sa existe evolutie ar trebui sa existe un schimb cu exteriorul. Doar ca unii "oameni de stiinta" spun ca nu exista exterior. Nu exista, univorsul nu poate fi asa cum este. Doar daca totusi exista un exterior si anume Dumnezeu.
Dr inca o data, discutiatine de filosofie si nu de stiinta. E ca si cum ai incerca sa Il determini sau sa Il masori experimental pe Dumnezeu.
Na, acum totul e posibil. Au fost unii care au "masurat" temperatura Iadului.
Pai asta vroiam sa spun si eu, ca discutia pana la urma ajunge in domeniul filozofiei (sau al religiei) si iese din domeniul stiintei, orice ai face.
Cu asta sunt de acord oamenii de stiinta cinstiti. Ca la un moment dat trebuie sa alegi (dupa alte criterii decat cele stiintifice) ceea ce crezi.
Vechi 07.01.2014, 01:25:53
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Oricum entropia contrazice evolutionismul. Omul este un "sistem" cum un nivel ridicat al entropiei. Cum sa presupui ca Universul care tinde spre uniformizarea entropiei si spre "nivelul 0" a dus la crearea unui "sistem" care creste entropia in Univers?
Ehehei, sa nu fi fost oamenii, de mult era entropia in Univers zero, dar cum oamenii exista, ea (entropia) mai creste, pe ici, pe colo.

Sper sa fi inteles cum trebuie magistrala demonstratie, intr-adevar o perla de intelepciune.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare