![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Prin urmare, să mă ferească Dumnezeu de a denigra Biserica lui Hristos din spațiul românesc! Poporul român s-a născut creștin, credința creștină având o importanță fundamentală în etnogeneza românească, alături de factorul etnic (substrat geto-dac, strat latin și adstrat slav). Ceea ce am scris era un răspuns la afirmația dlui Konijiro, conform căreia BOR - înțeleasă de către domnia sa strict în sens instituțional și așa cum era organizată în perioada comunismului - a reprezentat credința creștină. De aceea i-am spus că instituțiile eclesiastice fac parte din Biserică atât timp cât asumă Evanghelia lui Hristos, nu reprezintă credința a priori, orice ar fi și orice ar face într-un anumit moment al istoriei. În plus, n-am denigrat nici ierarhia BOR din perioada comunismului, ci i-am spus dlui Konijiro că afirmația domniei sale că BOR a colaborat este o generalizare nejustificată. Totuși, am reacționat față de tendința de a asocia credința creștină, în mod necondiționat, cu organizarea instituțională a Bisericii dintr-un anumit spațiu geografic și dintr-un anumit moment istoric (obiecție pur principială). Da, acum Patriarhia BOR este ÎNTRU TOTUL LEGITIMĂ, dar tocmai pentru că, la momentul istoric pe care-l trăim, este consecventă credinței. Dacă, în viitor, situația s-ar schimba în sens negativ (Doamne ferește!), atunci nu ar mai reprezenta credința și nu ar mai fi parte a Bisericii universale. Acum evident că e legitimă și parte a Bisericii universale Patriarhia noastră, slavă Domnului! În privința denumirii de România, mai discutăm - nu fiindcă n-aș fi de acord cu dvs, ci pentru că, neavând acum suficient timp la dispoziție, nu m-am putut concentra la citirea acelui pasaj din mesajul dvs, așa încât voi reveni. Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 04.01.2014 at 01:23:51. |
|