![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Se pare ca Tudor intelege mai bine raportul dintre vointa si har chiar si decat unii credinciosi. Chiar si pe forum am intalnit credinciosi (ortodocsi) care aveau o intelegere calvina.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa zicem ca sufletul merge in alta viata. Acolo, in acea viata sunt tot eu, nu-i asa ? Toata experienta mea, toate cunostintele mele, toate dorintele mele, slabiciunile si virtutile. Nici un om nu este perfect si nu reuseste sa devina perfect pana la moarte. Micile imperfectiuni ar trebui sa se vada in viata de apoi. Micile imprfectiuni vor crea neintelegeri intre locuitorii de dincolo, de acord, altfel de neintelegeri, dar vor exista spirite cu experienta diferita, cu inteligenta diferita, cu vicii diferite. Cine spune ca viata de apoi poate fi perfecta ? E posibil numai daca toti oamenii vor deveni ca Isus, ceea ce e greu de crezut. Dar asta a fost o discutie ipotetica, pentru ca nu exista nici o viata de apoi, si nici spirite si nimic supranatural. Totul e o inventie care sa hraneasca psihicul uman sub forma de speranta. Pentru ca speranta nu poate fi ucisa, e ceva intangibil, e pura inchipuire. Si nu speranta moare ultima, ci omul. Last edited by iliegh; 27.09.2013 at 16:02:37. |
|
|||
|
|||
![]()
Ca sa pun ordine in idei:
Primul gand, prima actiune pe care ar face-o spiritul tau dupa moarte trebuie sa fie un pacat. Si apoi toate celelalate. Daca nu e asa inseamna ca nu esti tu, e altceva, o fiinta perfecta. Tu nu mai existi. Esti mort. Mai e cineva pe forumul asta care vede dorinta de a trai vesnic ca pe iubire de sine ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din cate imi amintesc noi am mai discutat asta, pe alt forum. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu am ce sa inteleg pentru ca ce spun eu e invatatura corecta, iar ce spui tu este ceva gresit, nici macar in catolicism nu e acea invatatura.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt alte topice pentru asta.
|
|||
|
|||
![]()
[quote=iliegh;535175]Am deschis acest topic la categoria Dogmatica (poate in mod eronat) pentru ca de prea multe ori am auzit aceasta expresie in sanul comunitatii crestine, si pare sa fie parte din dogmatica ortodoxa, sa ma corecteze cineva daca gresesc.
Dar, mai important, as dori sa discutam despre sensul acestor cuvinte, pentru ca mie mi se pare un pic contradictoriu. Daca expresia se refera la modul in care Dumnezeu a creat si continua sa sustina Universul, atunci da, caile ne sunt necunoscute. Daca se refera asa cum suntem obisnuiti, la motivul producerii unor nenorociri neasteptate si inexplicabile, atunci problematica nu mai e asa de clara. De exemplu, un om nevinovat, sau un copil moare intr-un accident stupid. Parintii isi ridica privirea la cer si striga "Dumnezeule, de ce m-i l-ai luat ?!". duhovnicul vine repede si spune, "asta a fost voia Domnului", iar vecinii susotesc intre ei "necunoscute sunt caile Domnului". Daca un criminal moare intr-un accident similar, toata lumea spune la unison: "Dumnezeu nu doarme". Desigur, nu pun prea mare pret pe ce zice multimea, important este cum ne relationam noi cu divinitatea in aceste doua cazuri. Este Dumnezeu bun, drept, iertator, atotputernic ? Daca da, de ce lasa sa se intample atatea faradelegi si nedreptati ? Intr-un fel, prin Biblie, Dumnezeu n-i s-a revelat ca un dumnezeu al binelui, deci ar trebui sa stim care sunt caile Lui, nu-i asa? E calea binelui. Cand un talhar iti ia viata nu e calea binelui. Veti zice ca de unde stiu eu daca nu cumva cel omarat nu ar fi ajuns un criminal mai mare in viitor, ca asta e principala tema pe care se merge. Raspunsul e simplu: omul are liber arbitru, altfel mantuirea nu ar avea sens. Daca nu am avea liber arbitru atunci toata lumea ar fi catalogata de la inceput in Rai sau in Iad. Daca omul are liber arbitru, atunci motivul ca cel omorat ar fi ajuns in viitor un criminal nu sta in picioare. Deci ce credeti, sunt cunoscute sau necunoscute caile Domnului ?[/QUO |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
10. După cum este scris: "Nu este drept nici unul; 12. Nu este cine să facă binele, nici măcar unul nu este.(Rom3,10.12b) Este vorba de inerția retrogradă a firii trupești, a țărânei din care e alcătuit trupul său, a cărnii în care sălășluiește sufletul. Frumos ai acccentuat mai sus: ”excluzând spiritualitatea lui...”, de aici desprinzându-se că trupul și sufletul ”se războiesc”. 11. Iubiților, vă îndemn ca pe niște străini ce sunteți și călători aici pe pământ, să vă feriți de poftele cele trupești care se războiesc împotriva sufletului.(1Petru2,11) Referitor la topic, necunoscute sunt căile Domnului pentru cine nu se leapădă de sine(nu-și ia crucea) fiindcă acela nu-L poate urma pe Hristos: 4. Căile Tale, Doamne, arată-mi, și cărările Tale mă învață.(Psalmi24,4)
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări, Zvâcnită din Vrerea divină, Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru) Last edited by Demetrius; 21.12.2013 at 06:30:43. |
|