![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Să ne pregătim pentru patria noastră, pentru Cer, pentru Rai. Totul este că omul să prindă acest sens adânc al vieții, care este mântuirea sufletului. Când omul crede în Dumnezeu și în viața viitoare, atunci înțelege că cea de aici este deșartă și își pregătește pașaportul pentru cealaltă. Uităm că toți vom pleca. Nu vom prinde rădăcini aici. Viața aceasta nu este pentru ca să petrecem bine. Este ca să dăm examene, pentru a trece în cealaltă viață. De aceea scopul nostru trebuie să fie pregătirea noastră în așa fel încât să plecăm cu conștiința împăcată și să zburăm lângă Dumnezeu, atunci când El ne va chema. Când Hristos a binecuvântat cele cinci pâini și a săturat atâtea mii de oameni, lumea a spus un singur lucru : « Este exact ce trebuie pentru a fi împărat ! ». Au mâncat cele cinci pâini și cei doi pești și s-au entuziasmat. Dar Hristos le-a spus să nu se îngrijească de această hrană, pentru că nu vom rămâne aici 2.
În viața aceasta fiecare este încercat spre a se vedea dacă va corespunde la cele pe care le cere Dumnezeu. (Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Editura Evanghelismos)
|
||||
|
||||
|
Individualismul nu a făcut decât să izoleze unul dintre scopurile principale ale creării omului. Omul nu este creat numai pentru el singur, el este creat pentru întreaga umanitate. Pentru că tragedia întregii umanități trebuie trăită ca pe propria noastră nenorocire. Noi purtăm o răspundere și pentru cel care este lângă noi.
Apostolul Petru, la Schimbarea-la-Față a Domnului, I-a spus: „Doamne, bine ne este nouă să fim aici. Să facem trei colibe…” Parcă se îngemăna Cerul cu pământul. Însă Mântuitorul i-a răspuns: „Bine, Petre! Dar ce facem cu jertfa de pe Golgota?” O asemănare cu ideea de jertfă este lumânarea: un fitil, ca să lumineze, trebuie să ardă. Condiția ca să luminezi este să te jertfești. Asta este explicația lumânării sau a candelei. Și, dacă nu știm să jertfim, stăm pe loc. (Părintele Arsenie Papacioc)
|
||||
|
||||
|
Nu te lăsa înșelat spunându-ți: am mai căzut și altă dată, mai cad și acum, ce înseamnă un păcat mai mult?
De aceea și tu, frate, dacă ai căzut din pricina necazurilor sau a slăbiciunii, nu te lăsa înșelat spunându-ți: am mai căzut și altă dată, mai cad și acum, ce înseamnă un păcat mai mult? Am mai căzut o dată în mocirlă, dar nu-i nimic, mă duc să mă spovedesc, mă pocăiesc pentru toate și apoi mă depărtez de păcat. Pentru numele Domnului, frate, nu asculta! E limpede ca lumina zilei că vine de la diavolul care caută să te piardă. Dacă ai păcătuit odată, n-o mai face și a doua oară, nu zăbovi și nu mai răbda să te vezi în mocirlă, ci fă cum zice Scriptura: „Nu întârzia să te întorci la Domnul și nu amâna de pe o zi pe alta” (Înțelepciunea lui Iisus Sirah 5, 7). Scoală și du-te la duhovnic să te spovedești, căci, cu cât rana este mai proaspătă, cu atât mai ușor se vindecă și cu cât se învechește, cu atât mai greu se tămăduiește, cum spune Sfântul Ioan Scărarul: „Rana ta este ușor de tămăduit cât este încă proaspătă și caldă. Dar cele învechite, neîngrijite și învârtoșate, sunt greu de vindecat...” Dacă nu găsești timp acum pentru spovedanie, arată-I lui Dumnezeu că te căiești fără a mai aștepta vremea spovedaniei și străduiește-te să te împaci cu El dovedind străpungere și zdrobirea inimii și arătându-I că te căiești cât poți. Nu dormi nici o noapte mulțumit dacă n-ai căzut în fața Lui și nu I-ai cerut iertare spunându-I cât de tare te căiești, aceasta până ce vei merge la duhovnic. Este o îndrăzneală de neiertat să n-o faci știind că oricând ești osândit la moarte, să stai chiar și o clipă într-un păcat de moarte și să atârni de o ață, care este viața ta, deasupra adâncului tuturor relelor, adică deasupra iadului. (Sfântul Nicodim Aghioritul, Despre metanie – pocăintă, Editura Panaghia, p. 49-50)
|
||||
|
||||
|
Pocăința este cotitura vieții, răsturnarea gândurilor, schimbarea inimii ce ne întoarce cu fața către Dumnezeu într-o nădejde plină de bucurie și freamăt, în încrederea că, chiar dacă nu merităm mila lui Dumnezeu, Hristos a venit pe pământ nu ca să judece, ci ca să mântuiască, a venit nu la cei drepți, ci la cei păcătoși. Însă întoarcerea spre Dumnezeu cu nădejde, chemarea Lui în ajutor nu este încă totul, căci multe în viața noastră depind de noi înșine. Cât de des spunem: Doamne, ajută-mă! Doamne, dă-mi răbdare, dă-mi neprihănire, dă-mi inimă curată, dă-mi cuvântul cel drept!...? Iar când apare posibilitatea să acționăm potrivit cu propria rugăciune, după porunca inimii noastre, nu ne ajunge curajul să purcedem prin faptă la ceea ce cerem de la Dumnezeu. Și atunci pocăința noastră, avântul sufletesc rămân sterile. Pocăința trebuie să înceapă anume de la această nădejde în dragostea lui Dumnezeu, dimpreună cu nevoința, o nevoință dusă cu bărbăție, în care ne obligăm să trăim așa cum trebuie și nu cum am trăit până acum. Fără asta Dumnezeu nu ne va mântui; după cum spune Hristos: nu oricine spune Doamne, Doamne va intra în împărăția lui Dumnezeu, ci doar cei ce vor aduce roadele ei. Iar pe acestea le cunoaștem cu toții: pacea, bucuria, dragostea, răbdarea, înfrânarea, smerenia- toate aceste roade minunate pot încă de pe acum transforma pământul în rai. dacă am putea să le rodim asemenea unui copac roditor...
(Antonie Mitropolitul Surojului, Bucuria pocăintei, Editura Marineasa, p. 39-40)
|
||||
|
||||
|
Duhovnicul meu îmi spunea altă dată tot așa, că piedicile pentru rugăciunea inimii ne vin din două laturi: din dreapta și din stânga. Dacă vrăjmașul nu reușește să ne abată de la rugăciune prin gânduri deșarte sau prin dorințe vinovate, el ne aduce în minte amintiri plăcute și ne insuflă cugetări frumoase, pentru ca măcar cu atât să ne împiedice de la rugăciunea care-i este nesuferită. Aceasta se cheamă „furare din partea dreaptă”, când sufletul uită convorbirea cu Dumnezeu, pentru ca să se dădea la convorbiri plăcute cu sine sau cu alte creaturi. Fă ceva pentru Dumnezeu de valoarea unui ban, El te va răsplăti cu un galben. Dacă tu nu vei face nimic altceva decât să-ți pui în gând să mergi la Tatăl, El de îndată îți iese în întâmpinare. Tu vei rosti un cuvânt scurt si uscat zicând: „Primește-mă! Miluiește-mă” în timp ce El te va îmbrățișa și te va săruta. Iată câtă dragoste are Tatăl ceresc pentru noi, nevrednicii!
(Pelerinul rus, Ed. Bunavestire, Bacău, 2008, p. 62)
|
||||
|
||||
|
Folosul ispitelor este mare, dacă ele provin de la Dumnezeu, spre învățătură. Prin ispite se dobândește virtutea. Dar să ne rugăm ca ispitele să nu vină din îngăduința lui Dumnezeu, căci acestea sunt mai presus de puterile noastre. Dumnezeu îngăduie asemenea ispite din pricina egoismului nostru; desigur toți avem egoism, dar aici e vorba de egoismul care și-a făcut locaș înlăuntrul nostru și nu vrem în nici un fel să-l dăm afară și atunci Dumnezeu îngăduie să vină peste noi ispite care sunt mai presus de puterile noastre. Atunci două lucruri se pot întâmpla: ori te smerești și Dumnezeu te iartă, ori, datorită marelui păcat al egoismului, te faci și mai rău și atunci se ajunge la sinucideri, ieșiri din monahism etc. De aceea să-L rugăm pe Domnul să ne izbăvească de asemenea ispite. (Părintele Efrem Anthonitul, Credintă și mântuire, Editura Bunavestire, p. 18)
|
||||
|
||||
|
sursa: http://orthodoxwayoflife.blogspot.ro
Trebuie să ne folosim de libertatea oferită de Dumnezeu părăsind păcatul și mulțumindu-i în fiecare zi lui Dumnezeu și pentru cele bune dar și pentru cele rele. „Scopul libertății umane nu este în libertatea însăși, nici în om, ci în Dumnezeu. Dându-i libertate omului Dumnezeu i-a lăsat o parte din puterea Sa dumnezeiască, dar cu scopul ca omul însuși să o folosească cum trebuie și să o aducă Lui ca pe cea mai bună jertfă”. (Sfântul Teofan Zăvorâtul) Deseori ne gândim la libertate doar din punct de vedere politic, libertatea politică, sau la libertatea de a face tot ce ne dorim. Libertatea politică este bună doar dacă ne încurajează să-l căutăm pe Dumnezeu. Propriul ego bazat pe libertate nu este bun niciodată. Noi trebuie să căutăm mereu să arătăm celor din jur dragoste și să îndeplinim poruncile lui Dumnezeu, dar să fie o alegere liberă. Când îl avem pe Dumnezeu în viața noastră și când devenim membri participanți ai Bisericii Sale atunci găsim adevărata libertate, când acționăm conform voinței lui Dumnezeu. Atunci nu ne mai apasă nimic. Mântuitorul Iisus Hristos a zis: „Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi. Ei însă i-au răspuns: Noi suntem sămânța lui Avraam și nimănui niciodată n-am fost robi. Cum zici Tu că: Veți fi liberi? Iisus le-a răspuns : Adevărat, adevărat vă spun: Oricine săvârșește păcatul este rob păcatului”. (Ioan 8, 31-34) Asemenea spune și Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către Romani: „Căci atunci, când erați robi ai păcatului, erați liberi față de dreptate. Deci ce roadă aveați atunci? Roade de care acum vă e rușine; pentru că sfârșitul acelora este moartea. Dar acum, izbăviți fiind de păcat și robi făcându-vă lui Dumnezeu, aveți roada voastră spre sfințire, iar sfârșitul, viață veșnică”. (6, 20-22) Arhiepiscopul Dimitrie scria: „Înțelesul cel mai profund și esențial pe care îl dă Biserica libertății este simplu-eliberarea față de păcat și de consecințele lui. Hristos i-a dat omului o libertate care nu-i poate fi luată de nimeni, indiferent de circumstanțele vieții, chiar dacă Biserica a avut de suferit în perioadele de prigoană a creștinătății. Au fost 3 secole întregi de persecuție a Bisericii de către Imperiul Roman și majoritatea martirilor au fost martori și totodată avocați ai libertății lor în Hristos. În secolul al XXI-lea restricțiile și persecuțiile asupra creștinilor sunt mai grele și mai severe decât în alte timpuri; perioada comunistă oricât a încercat nu a reușit să stingă lumina adevărului creștin, nu a reușit să distrugă libertatea creștină”. Trebuie să ne folosim de libertatea oferită de Dumnezeu părăsind păcatul și mulțumindu-i în fiecare zi lui Dumnezeu și pentru cele bune dar și pentru cele rele.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Daca pot primi niste raspunsuri | andrei23 | Generalitati | 28 | 19.06.2011 19:13:32 |
| Caut niste raspunsuri | NeInocentiu | Secte si culte | 108 | 18.04.2011 14:43:12 |
|
|