Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #2  
Vechi 02.09.2013, 04:25:34
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

În prealabil postat de antoniap:
"Iisus ne invata sa ne luam crucea (vietii) si sa-L urmam, sfintii ne invata sa obtinem maximum de avantaje duhovnicesti din orice ispita. Psihologul ne invata sa incercam cumva sa evitam crucea, sa fugim de ea. Aici e loc de comentarii."


Într-adevăr, e de discutat. Pe un topic aparte.
Deocamdată spun doar că am întâlnit de multe ori această perspectivă, acest mod de interpretare a raportului dintre Hristos Domnul și ... psiholog.
Raportul e din capul locului comic (prin amestecarea diferențelor de nivel - între Dumnezeu și pământeanul din domeniul psi) și totodată generator de variate confuzii.

O astfel de perspectivă își are rădăcinile, cred, în lipsa de cunoștințe a oamenilor cu privire la profesiile psi. În țara noastră circulă multe mituri legate de psiholog: ba că e un fel de dumnezeu, ba că are puteri magice, ba că e un om foarte inteligent și omniștient, ba că nu are defecte ori probleme personale, ba că îți citește gândurile, ba că e viclean, ba că e manipulator (și este, uneori! în sens terapeutic, însă, precum doctorul sau părintele, în unele situații), ba că e adversar al Bisericii etc.
Sursa majoră a acestei reprezentări eronate o constituie, cred, insuficienta și incorecta popularizare a serviciilor psi de către psihologi. Ce se face acum în școli și mai ales în media e mai degrabă generator de confuzii, decât de clarificare.
Poate, cu anii, s-or mai schimba lucrurile.

O altă posibilă sursă a confuziei poate fi, însă, chiar neînțelegerea, fie și la nivel bazal, a Dumnezeirii. Nu se poate să Îl cunoști pe Dumnezeu, fie și din auzite și totodată să mai crezi că psihologii sunt o echipă/formație/breaslă specializată în a-L concura, ori contrazice, în mod programatic, pe Dumnezeu.

Ar mai fi și "obiectul" de studiu și de intervenție al psihologilor: sufletul omenesc. În mod tradițional, perspectiva de abordare a sufletului a fost religioasă și filosofică. Raportat la această tradiție, psihologia face anumite delimitări din capul locului. Pentru a ști ce e un psiholog (și ce e psihologia), e important mai întâi să înțelegem ce nu este.
O variantă tristă a acestei nedelimitări se află chiar la slujitorii Bisericii, uneori.
Un părinte foarte prețuit la noi în țară a spus răspicat la Trinitas TV, criticînd o tendință destul de răspândită la noi, din păcate: slujirea preotului nu e în nici un caz să facă psihologie. Ci duhovnicie.
Dar unii nu pricep, deocamdată, diferența.

În fine, trebuie să adaug și o opinie personală pe care mulți nu o vor accepta, probabil: în țările apusene, psihologia (mai întâi prin disciplinele de origine, de orientare psihanalitică) a dat tonul acestor confuzii (Freud era ateu într-o lume catolică, iar Jung fiu al unui pastor protestant) iar Biserica i-a ținut isonul. Cred că este o limită serioasă a B.C. și a B.P modul în care a propulsat psihologia, oarecum pe aceeași treaptă sau, în imediată tangență, cu Biserica. Au ajuns chiar să gândească, culmea aberației, că psihoterapia e o etapă indispensabilă (o condiție necesară) a înduhovnicirii și mântuirii omului.
Un creștin răsăritean nu vede în ruptul capului lucrurile în acest mod.
Este o gravă neînțelegere la mijloc. Însă noi, ortodocșii, ar trebui să nu ne așezăm în replică - la polul opus al fraților apuseni.
Ci ar fi nimerit și folositor să punem fiecare lucru la locul lui și să ne folosim, după situație: de psiholog, atunci când problemele noastre sunt de competența psihologului, respectiv de duhovnic atunci când ne confruntăm cu ispite și încercări de natură, evident, duhovnicească.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare