![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Comentatorul spune limpede că în vechime era obligatoriu pentru creștinii participanți la Liturghie să se împărtășească la sfîrșit. Astăzi s-a peridut această practică, dar canoanele 9 apostolic, 2 Antiohia și celelalte nu și-au pierdut valabilitatea. Sfîntul Vasile cel Mare spune că viața noastră trebuie să fie o permanentă pregătire pentru Împărtășire. Amin.
|
||||
|
||||
|
Citat:
- canoanele sinoadelor ecumenice - canoanele sinoadelor locale - canoanele apostolice - canoane sau prescriptii canonice Daca asupra unei problemei s-a pronuntat un sinod ecumenic, acesta are valoare de lege restul sunt relative, doar in cazul in care asupra unei probleme de disciplina bisericeasca nu s-a pronuntat un sinod ecumenic abia atunci au aplicabilitate restul canoanelor. Am spus si o repet cei care doresc si au cugetul curat si au dezlegare de la duhovnicul lor sa se impartaseasca des, s-o faca deoarece bine fac, cei care se impartasesc mai rar nu gresesc nici ei. Problema e la cei ce nu se impartasesc deloc. Si o adaugare, canoanele nu-si pierd valabilitatea, doar cad in desuetutine fiind mai puternica cutuma decat canonul.
valentin_top_bizant Last edited by valentin.viliga; 30.08.2013 at 00:11:59. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Încă puțin și Apostolii ajung pe locul 4 în top, urmînd a fi cu totul ignorați în curînd. Cui îi mai trebuie regulile stabilite de ei cînd cu toții avem duhovnici iscusiți de care trebuie să facem ascultare necondiționată? Adică din Canonul 9 apostolic nu reiese limpede că pentru credincioși e obligatorie Împărtășirea la fiecare Liturghie? Care dar e ideea pe care vor ei să ne-o comunice acolo? Atunci să vedem ce spune Biblia: ”Și stăruiau în învățătura apostolilor și în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni.” Deci primii creștini nu se întîlneau la Liturghie doar ca să se roage, ci ca să se și împărtășească. Și făceau asta foarte des, cum spune, stăruind. E suficient de bun argumentul pe care l-am scos sau mai trebuie să caut și alte surse? Citat:
Citat:
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 31.08.2013 at 06:39:07. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. 56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el.(In6,53.55-56 Cât timp rămâne El în acela care s-a împărtășit? Doar în ziua respectivă. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
Să presupunem(ipotetic) că până la următoarea Liturghie nu am comis niciun păcat; deci nu mai merg la Liturghie? Dacă merg nu mai am nevoie să mă împărtășesc cu trupul și sângele Lui? E important să știu de ce merg la Liturghie; că așa-i obiceiul turmei? Doamne ferește! Tocmai împărtășirea demonstrează(precum rugăciunea inimii) că sunt primul dintre cei slabi, că am nevoie ca eu să fiu în El și El în mine, că mi-e necesară comuniunea cu El, că sunt preocupat de viața de veci pe care El mi-a adus-o la cunoscutință; exact acesta e sensul Liturghiei. Prin împărtășirea de azi(să zicem) e important să știu că nu sunt egalul lui Hristos, ci, eventual, bucuros că sunt creștin și că-L urmez(azi). Last edited by Demetrius; 31.08.2013 at 17:05:21. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Datoria noastra este de a-l primi cum se cuvine si de a avea grija sa-L pastram viu in sufletele noastre pe Hristos cat mai mult timp. Caci cu pacatele, Il putem rastigni si noi pe Iisus din inimile noastre. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
45. Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.(Mt5,45) Osânda vine de la ”umbrela” pe care-o folosesc ca ploaia să nu mă ”ude”, dar și de la ”umbra” pe care o caut ca să mă feresc de soarele pe care El îl face să răsară peste toți. Prin urmare, doar de mine depinde vrednicia împărtșirii mele pentru că El e garantat prezent in Cuminecătură. Aceleași informații le-ar fi putut ”nuanța” și Iisus la cina cea de taină când a instituit Euharistia în fața celor 12 apostoli(Mc14,22-24) spunându-le: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu...”; de la El am învățat că ele(nuanțele) nu există și nu le-am numit ca să nu existe. Last edited by Demetrius; 01.09.2013 at 00:01:25. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Deocamdata e si asta o forma de rastignire ,sa rezisti ispitelor de zi cu zi. Cate femei mai mult dezbracate ai vazut in ultima zi pe strada? Citat:
Preotii trebuie sa il ajute pe crestin sa lase pacatul ,sa ii arate unde greseste . Si Hristos spune sa avem haina de nunta si tu spui altceva. La tine sf.Impartasanie pare un leac miraculos care il transforma pe cel care s-a impartasit. Il transforma daca s-a pregatit pentru acest eveniment. Ai vazut ca inainte de operatie se cer anumite proceduri ,lipsa de mancare ,de lichide ,se dau niste medicamente ,etc. Citat:
De vreme ce ti-ai exprimat parerea si nu toata lumea a fost de acord ar trebui sa te retragi. Daca asculta de duhovnic credinciosul nu are de ce sa fie afurisit. Pe aici sunt duhovnici foarte buni de care ascultam iar ei la randul lor fac ascultare de episcopul locului. Daca episcopii nu au luat pozitie si ii lasa in preotie de ce vii tu cu astfel de idei ? |
|
|