Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.08.2013, 01:34:43
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Este așadar un sânge care NU are legătură vasculară și nici de alt gen de legătură anatomică cu sângele adus prin artere în bazinul femeii.
Daca asa este, atunci nu stiu de ce nu are voie femeia sa se impartaseasca cand are ciclu insa, cumva, intuiesc ca asta e practica confirmata de ascetica autentic ortodoxa. Asa cum intuiesc ca ideea conform careia ea ar trebui sa nu intre in Biserica sau sa nu sarute icoanele este o deviatie moderna. Intuitia insa a inselat si pe altii mai priceputi asa ca ma opresc aici.
Cat priveste lehamitea ta fata de inmicsorarea crestinismului, mai ales la dimensiuni ridicole, o impartasesc intru totul. Nu consider neaparat ca am facut asta in sensul in care nu am avut niciun moment pretentia ca discut probleme esentiale ci incercam sa inteleg anumite practici. Dincolo de cateva diferente majore in ceea ce priveste felul in care intelegem „gnoseologia” ortodoxa, cred ca avem asezari destul de similare.
Multumesc pentru explicatii si timpul investit!
Reply With Quote
Vechi 24.08.2013, 02:29:47
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
Daca asa este, atunci nu stiu de ce nu are voie femeia sa se impartaseasca cand are ciclu ....
Multumesc pentru explicatii si timpul investit!
Cu plăcere, Vlad, prietene!
(nici eu nu știu de ce nu are voie femeia, și sincer nici nu mi-am pus până acum întrebarea;
dar mi-e clar, în virtutea imposibilității anatomice a amestecului celor două conținuturi vasculare, că nu din rațiuni care țin de "irosirea Sângelui Domnului" - ce uimitoare idee!)

Și chiar dacă ar fi așa, chiar dacă mie mi-a scăpat ceva în analiză, problema, repet, nu e să căutăm o întemeiere/explicare trupească pentru un act liturgic or, în fine, ținînd de Sfânta Biserică.
Rațiunea lucrurilor bisericești ține de cele sobornicești și de Duhul lui Hristos, iar nu de legile pământești, oricare ar fi ele.
Reply With Quote
Vechi 24.08.2013, 11:54:08
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Am intalnit mai multe explicatii pentru aceasta interdictie, una din ele invoca motive de igiena. In zilele nostre o femeie aflata in perioada menstruatiei are multe posibilitati de a evita situatiile neplacute ce se puteau petrece in trecut. O alta explicatie pe care am auzit-o de la un parinte ar fi aceea ca se elimina acel sange ce ar fi trebuit sa sustina viata.

In acesta privinata am observat ca parerile sunt impartite, unii preoti spovedesc femeile sau fetele aflate in aceasta perioada pe cand altii considera ca nu este recomandata sa se intre nici in biserica.

Sangerarile in afara menstruatiei au o cauza medicala de cele mai multe ori si trebuie vazut si examinat medical. Fiind o situatie speciala, ce nu se incadreaza in recomandarile facute in cazul menstruatiei, trebuie vorbit cu duhovnicul. El este cel mai in masura sa spuna cum este mai bine sa se procedeze.
Reply With Quote
Vechi 24.08.2013, 14:48:03
Jamaica Jamaica is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Sangerarile in afara menstruatiei au o cauza medicala de cele mai multe ori si trebuie vazut si examinat medical. Fiind o situatie speciala, ce nu se incadreaza in recomandarile facute in cazul menstruatiei, trebuie vorbit cu duhovnicul. El este cel mai in masura sa spuna cum este mai bine sa se procedeze.
exact din cauza medicala, sangereaza ovarele din cauza de boala ca orice alt organ.... dar NU e menstruatie. e ca si cand ti-ar curge sange din nas, iti sangereaza o gingie, unghiile , o bubitza. de ce exista interdictii speciale doar pt ca e organ feminin
Vechi 24.08.2013, 16:00:22
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Din cate stiu in biserica nu este voie sa curga sange, daca se intampla acest lucru biserica trebuie resfintita. Si daca iti curge sange din nas sau te tai la mana, nu este voie ca acest sange sa cada pe jos in biserica, deci nu este vorba doar de organul din care curge sangele. Poate cineva care cunoaste mai bine aceasta regula sa ne dea mai multe detalii.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare