Părintele Arsenie Boca
Adevăratul creștin simte față de propriile sale fapte o responsabilitate la fel de mare ca cea a sacerdotului față de săvârșirea Sfintelor Taine, căci „voi sunteți Trupul lui Hristos și mădulare (fiecare) în parte” (I Cor. 12, 27), doar așa fiind cu putință ca „Dumnezeu să fie totul întru toate !” (I Cor. 15, 28). Numai dacă postul, rugăciunea, trezvia, nevoința, evlavia, credința sunt săvârșite întocmai după dreptarul și învățătura Bisericii, abia atunci prin ele sufletele creștine primesc de la Dumnezeu harul curățitor, luminător, sfințitor și mântuitor al Duhului Său Cel Sfânt. De aceea scria Sfântul Apostol Pavel: „nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine !” (Gal. 2, 20). Pentru că Însuși Hristos ne-a spus: „nu caut voia Mea, ci voia Celui Care M-a trimis !” (In. 5, 30). Și de aceea trăirea tainei îndumnezeirii firii în Biserică se face în lăuntrul hotarelor pe care le-au statornicit Bisericii aceste două cuvinte apostolice: cel al Sfântului Apostol Petru – „Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni !” (FA 5, 29), și cel al Sfântului Apostol Pavel (încă și mai drastic decât primul): „chiar dacă noi înșine sau un înger din Cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema !” (Gal. 1, 8).
Prin urmare, atunci când mersul societății rătăcește calea rânduielilor dumnezeiești, se cuvine ca Biserica (prin slujitorii ei) să tragă semnalul de alarmă, atrăgând atenția asupra faptului că lumea nu se află pe calea mântuirii. „Gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre - zice Domnul. Și cât de departe sunt cerurile de la pământ, așa de departe sunt căile Mele de căile voastre și cugetele Mele de cugetele voastre !” (Is. 55, 8-9), vestea cândva proorocul. Un lucru e limpede: nu schimbă Dumnezeu cuprinsul Revelației Adevărului după voile și mofturile și impresiile noastre: „ cerul și pământul vor trece - dar cuvintele Mele nu vor trece !” (Mt. 24, 35); „înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate !” (M.t 5, 18). Și de aceea, practic, noi înșine hotărâm în propria noastră viață dacă dorim sau nu să simțim bucuria întâlnirii cu Fiul lui Dumnezeu Cel Înviat. Învață Apostolul: „și dacă trăim, și dacă murim - ai Domnului suntem !” (Rm. 14, 8). Să nu uităm că „orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele.Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune.Iar orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc! De aceea, după roadele lor îi veți cunoaște” (Mt. 7, 17-20).