Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.06.2013, 01:13:30
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Adevarat. Insa aici e vorba despre o tanara care poate nu a mai mers la manastire pana acum si e la inceput de drum. Criticand-o ca nu are pantaloni si facandu-i morala nu o va ajuta sa creasca. Sau ati uitat cum era la inceput de drum ?
Da, aceasta este si optica unei parti insemnate si din preotime: sa nu critici cumva, sa nu deranjezi, sa nu superi, sa nu-i arati greselile aproapelui, nici pe cele mici si nici pe cele mari ca sa nu se simpta jignit, fa-te partas la indolenta lui, sa nu il infrunti, sa ii uzi cornitele pina ce vor creste mari ca sa poti avea cu ce lupta apoi, sa fi calm mult cu el, sa il intrebi cam cum ar vrea el sa fie la biserica?
Daca poate suporta cumva sa stea 2-3 ore in picioare? daca ii plac cintarile asa cum sunt ele? daca cumva pictura care arata pe sfinti si sfinte nu cumva este prea presiva/apasatoare si daca sfintii nu cumva se uita urit/incruntat la tine ? daca poti rezista pina la sfirsit fara sa bei o gura de apa plata din sticla din geanta ca sa nu te deshidratezi si sa se ingroase singele si sa-ti cauzeze vreo boala? Daca nu cumva iti vine rau de la fumul de luminari si sa fi nevoita sa maninci un mic sandvisel pt. a nu te intinde pe jos lesinata? Daca nu cumva este prea mult miros de la fumul de tamiie? Daca ar vrea asa, macar in putine cuvinte, sumar, sa isi marturiseasca apucaturile sexuale fara sa se supere, la taina spovedaniei?
Sa intrebi mereu: cu ce sa va venim in intimpinare? cu ce fel de ton voiti sa fiti tratati ? ce asteptati voi de la Biserica? ce voiti sa faca Ea pt voi? propuneti o alternativa mai acceptabila daca "asta" nu va place! vi s-a parut exgerat de lunga predica, ori slujba ? puteti sa ne rabdati pina la capat ? ce propuneti sa facem cu sfintii, canoanele, poruncile si povetele bisericesti care sunt vechi de mii de ani si nu mai sunt in pas cu noua revolutie tehico-stiintifico-sociala?........ Da!
Sa intrebi mereu si sa cercetezi mereu ca nu cumva sa pierzi vreo oaie care se invirte pe linga turma, caci Hristos nu se bucura de cele 99 din turma, ci de cea de a o 100-a pe care o cauta, desi ea stie ca daca nu sta si nu se integreaza in turma, nu este una cu ea, o va minca lupul.
Sa nu superi, sa nu deranjezi ci sa iesi in intimpinarea orisicui in frac si cu servetul alb pe mina stinga (precum am mai spus si in alte dati) gata sa te arunci pe burta la prima porunca-cerere si sa ierti mult de tot, pina ce vei ajunge frate si parinte preot la infatisarea in care vei fi intrebat : nebunule ! de ce ai deslegat ceea ce Eu insumi nu am deslegat ? Au avut legea(Evanghelia, Canoanele, Traditia) si pe sfinti, de ce nu au ascultat de acestia ?
Dar niciodata sa nu incepi a vorbi cu fratele despre obligatiile lui, despre ce trebuie el sa faca pt. a fi viu, despre lupta cea buna care iti asigura cununa,despre toate cele poruncite noua prin apostoli si sfinti si traditie s.a.m.d
Ci sa incepi intotdeauna cu drepturile aproapelui, cu pogoramintele, cu deslegarile si indulgentele, cu scuzele acceptate, despre iertarea gresalelor, cu scutirile care le poate primi, cu acceptarea lui oricum ar fi, ca si asa se va indrepta in timp si va deveni un sfint de nadejde numai sa vina la biserica, sa zimbesti mereu, sa nu indrasnesti sa ridici tonul ci sa te comporti ca un adevarat european al acestui veac, sa faci astfel cinste bisericii tale si Bisericii, sa sporesti mereu numarul membrilor bisericii chiar daca ei sunt asa cum sunt, si sa ierti pe toti si pe toate intotdeasuna ca astfel sfintindu-te tu sa ii tragi si pe ei la sfintenia mare, data in dar precum ciocolata de Mos Gerila, si la copiii buni si si la cei nebuni !

Chiar nu vi se par aiurea asemenea dorinte, pretentii, moduri de viata si de a privi viata in duh si adevar ?
Sau mai dulce este formularea episcopului Teodoret al Cirtului la sinodul IV: "da... dar ????!!!!"

Fratilor, traiti in preajma oamenilor rivnitori, imprieteniti-va cu cei care sunt pusi hotarit pe drumul mintuirii, fugiti de cele lumesti, cautati duhovnici incercati, zeliti-va mult dupa exemplul celor rivnitori, nu aminati nici o zi practicarea virtutilor, alungati din voia voastra indulgenta si iertarea gresalelor repetate zilnic si nu aminati nici macar o ora inceperea nevointelor pt. viata vesnica deoarece "imparatia cerurilor se cistiga cu multa truda" iar viata este cruce si nu usuratate... este un extras parafrazat din indemnurile parintelui grec Stefanopulos Z.

NB: despre cum am fost eu la inceput, incercind sa ma integrez cit mai bine in obstea de fii duhovnicesti ai duhovnicului meu,tocmai am scris cu 2 pagini mai inainte .
Dar eu nu am mai vrut sa fac parte din atirnatori . O viata intreaga ma mintisem ca sunt in sinul Bisericii, facind tot de capul meu, si crezind asa, aiurea, ca ce treaba are alta de facut Dumnezeu decit sa ma ierte, iar eu decit sa pacatuiesc deoarece asta este conditia cazuta a omului .
Noroc ca am gasit un om al lui Dumnezeu care m-a zgiltiit de mi-a urcat mintea din calciie la locul ei si asa am putut sa-mi revin !
Dar pt. ca oamenii nu sunt toti la fel, atunci tocmai din acest considerent, trebuie sa iesim in intimpinare in frac negru si servet alb pe mina stinga si sa cuvintam: astazi, cu ce va mai servim ? Si sa le si stergem sudoarea crisparii de pe frunte cu manusile de matase alba zimbind binevoitor.

Last edited by zaharia_2009; 28.06.2013 at 01:41:55.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare