Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2013, 16:18:46
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Wow,prezenta catolica pe forum risca sa fie sublima dar sa lipseasca cu desavarsire.Neoprotestantii (Trice l-a rupt pana si pe Bruce Willis la cat de ,,die hard" a fost)sunt deja amintire,musulmani sau evrei poate doar in poze,ateii si-au luat si ei campii,mai sunt eu,florin oltean(o combinatie intre credinte orientale si crestinism cred)si vivi care este neincadrabil in orice categorie,fiind un fel de pasarea paradisului.Inseamna ca,spre implinirea dorintelor colective,forumul are un procentaj de 99,999 la suta ortodox.Adica nu se va mai certa nimeni cu nimeni,oponentii au disparut si sa te certi in lipsa tine de psihiatrie,iar toata lumea se va apleca, finalmente,spre subiecte ortodoxe de interes precum patristica (am si eu o idee fixa).Ii deplang pe dragii de troli,cu nspemii de conturi si personalitati,carora le ramine varianta lui Diogene cu butoiul.Ii mai deplang si pe cei care-si facusera drept unic scop in viata lupta teologico-martirica cu aghiuta din partea,de preferat,vestica a Europei,acum le ramine fie sihastria,fie curatarea ortodocsilor prea moi pt cauza ori o invazie a taramurilor de dincolo de Nadlac.In fata acestei realitati de necontestat nu pot decat,tiptil-tiptil,sa o iau spre munti,pana numa trezesc cu admiratori cu furci,topoare si faclii.Din cand in cand o sa mai trag cu ochiul dupa un trunchi de copac,ciulind urechile la primul semn de pericol.La revedere lume cruda :)) Florine,tu esti in zen iar Vivi deja in Nirvana asa ca veti tine voi steagul sus in continuare.Succes!
Reply With Quote
Vechi 31.05.2013, 18:55:37
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Wow,prezenta catolica pe forum risca sa fie sublima dar sa lipseasca cu desavarsire.Neoprotestantii (Trice l-a rupt pana si pe Bruce Willis la cat de ,,die hard" a fost)sunt deja amintire,musulmani sau evrei poate doar in poze,ateii si-au luat si ei campii,mai sunt eu,florin oltean(o combinatie intre credinte orientale si crestinism cred)si vivi care este neincadrabil in orice categorie,fiind un fel de pasarea paradisului.Inseamna ca,spre implinirea dorintelor colective,forumul are un procentaj de 99,999 la suta ortodox.Adica nu se va mai certa nimeni cu nimeni,oponentii au disparut si sa te certi in lipsa tine de psihiatrie,iar toata lumea se va apleca, finalmente,spre subiecte ortodoxe de interes precum patristica (am si eu o idee fixa).Ii deplang pe dragii de troli,cu nspemii de conturi si personalitati,carora le ramine varianta lui Diogene cu butoiul.Ii mai deplang si pe cei care-si facusera drept unic scop in viata lupta teologico-martirica cu aghiuta din partea,de preferat,vestica a Europei,acum le ramine fie sihastria,fie curatarea ortodocsilor prea moi pt cauza ori o invazie a taramurilor de dincolo de Nadlac.In fata acestei realitati de necontestat nu pot decat,tiptil-tiptil,sa o iau spre munti,pana numa trezesc cu admiratori cu furci,topoare si faclii.Din cand in cand o sa mai trag cu ochiul dupa un trunchi de copac,ciulind urechile la primul semn de pericol.La revedere lume cruda :)) Florine,tu esti in zen iar Vivi deja in Nirvana asa ca veti tine voi steagul sus in continuare.Succes!
Frate, ai un umor delicios. Eu sunt ancorat in sfirsit in credinta mea personala, cea care mi-a fost ca umbra tacuta, chiar cind incercam sincer si din toata inima sa fiu un bun credincios al credintelor oficial-compilate. Chestia "oficiala" cu care seamana ea cel mai mult este reconstructionismul pagin cu influente vikinge. Am aruncat ura peste bord definitiv, inclusiv ura contra "spalacitilor"; iarta-ma ca i-am numit asa (multumesc fratelui MihaiG si formatiei Turisas, scenei de metal nordic in genere, ca mi-au deschis ochii si inima catre splendida spiritualitate occidentala si nordica precrestina, primul rational, ceilalti pe calea sublimei lor muzici). Niciodata nu am avut mai multa pace interiaora c aacum, desi, cum am scris si pe alt topic lui Mihnea simt o tristete, anume acea de a nu putea sa fiu un prieten adevarat pina la capat. Incerc chiar si sa renunt la meciul semiamical cu bunul umorist si ortodoxul exemplar DragosP pe tema luptei de clasa, eu fiind logic intelectualul proletar, care spune "Frontul Rosu" in gind ca pe mantra. :) Insa, sa stii ca va fi ca in filmele americane, in care fie aia buni, fie aia rai, crezuti total macelariti, se refac miraculos si mai e un ultim cadru cu ei, ridicindu-se din cenusa. Mai exista, de partea catolica, d-ra Noesisaa si d-na nutucutu, pina la intoarcerea Papei, pardon a lui Mihnea, din exil cu ajutorul normanzilor. Iar eu, cu exceptia cruciadelor si arderilor ereticilor, fapte/concepte pe care le detest visceral, si pe care le-as condamna si daca as pleca inapoi in timp, nu voi scuipa unde am lins. O BC cu zero orgoliu autoritar si cit mai putine cai lumesti de atingere a obiectivelor spirituale s-ar apropia mult, pina la identificare, de crestinismul perfect. Sincer.
Si stai linistit, frate, nimeni nu va veni dupa tine cu furci si topoare. Esti unul din stilpii ratiunii si credintei deopotriva pe acest forum. Si sper sa nu pleci. Noi rasaritenii si voi occidentalii suntem ca inima si mintea: avem nevoie unii de altii, chiar mai uniti decit sunt fratii gemeni, spre a fi intregul zbuciumatului om european.
P. S. Nu cred ca forumul va intra pe bune in acalmie discursiv-dialogala. Ia sa se intoarca fanaticii geocentristi sau altii din aceeasi specie, si sa vezi distractie; singele virtual va curge girla; vorba din Star Wars "there're heroes on both sides".
P. P. S. Off-topic: Exista Biblia in gaelica?
P. P. P. S. Adevarul e ca ar fi minunat si ideal ca Mihai sa se reintoarca pe forum. Echilibrul sau, dragostea lui de adevar, sunt efectiv ca diamante greu de gasit. Deasemenea, ar fi ideal si minunat sa renunte Mihnea la acest exil. Frate, zi-le normanzilor sa te aduca inapoi la Roma, chiar daca treba sa ii dea foc.
Mihai si Mihnea, daca cititi aceste rinduri, va rog, intoarceti-va. E nevoie de oameni ca voi aici.

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 31.05.2013 at 20:47:17.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2013, 13:15:59
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Wow, prezenta catolica pe forum risca sa fie sublima dar sa lipseasca cu desavarsire.
Neoprotestantii (...) sunt deja amintire, (...)
Pelerinule, eu nu mi-aș face atâta problemă despre prezența "catolică" scăzândă pe un forum totuși ortodox, ci mi-aș face griji pentru prezența catolică aproape inexistentă pe forumurile catolice. Și cred că este mai bine ca catolicii să își pună astfel de probleme, iar nu cum să vină să facă "apologetică" pe forumurile ortodoxe. De altfel, după cum am mai subliniat, "catolicii" nu au fost toți excluși, ci s-au autoexclus prin bunăvoia lor, bunăvoie doar temporară dar chiar și așa extrem de tardivă. Din punctul meu de vedere ca ortodox, li s-au tolerat mult prea multe iar retragerea lor benevolă este foarte târzie și din nefericire nedefinitivă. Oricum am văzut că ei nu veniseră aici pentru "apologetică", ci pentru prozelitism și propagandă absolut evidente, pentru uniații forumistice, ca să le spunem pe nume și pe care și le-au mai și afișat într-o sfidare pe față a ortodocșilor, profitând de prea multa toleranță ce le-a fost acordată. (Și ca să fiu clar, în general în hotarele Ortodoxiei "catolicii" sunt niște simpli tolerați, "legitimitatea" lor este una tolerată, atât, nu mai mult.) Ba mai mult, au fost aduse insulte urâte nu doar Bisericii Ortodoxe ca instituție, ceea ce din punctul meu de vedere nu este chiar atât de deranjant pentru că vedem și noi destule, chiar mai multe decât papistașii, ci Credinței Ortodoxe, care nu ține în modul absolut de instituție, care este trans-instituțională, ca să zic așa, și pe care chiar instituțiile ecleziale o calcă de multe ori, din nefericire, în picioare. (Nici atacurile la adresa instituției ecleziale nu sunt inocente și nicidecum binevenite, dar ele sunt mai de înțeles având în vedere că "oamenii trec", cu greșelile lor, dar credința rămâne ca o stâncă peste veacuri.) Și toate astea în vreme ce forumurile catolice au devenit aproape "șomere", aproape că nu mai e nimeni pe ele (mă refer la cele românești); mai scriu câțiva inși, nu știu dacă se pot număra pe degetele de la o mână. Dar băiețașii în loc să își vadă de ograda lor, așa cum ar fi și ar fi fost cazul de mult, nu mai pot dormi de grija ortodocșilor, cum să îi ducă ei pe ortodocși la "mântuire", cum să ne ilumineze ei pe noi cu "credința cea adevărată". Nu spun, până la o anumită limită, este tolerabilă prezența lor pe forum, dar dincolo de anumite limite devine intolerabilă chiar dacă este tolerată. Iar eu nu sunt nici pe departe singurul care am simțit și sesizat aceste lucruri, mai sunt mulți, dintre care unii au ales să vorbească, iar alții să tacă. Calitatea unui forum ortodox depinde de prezența și calitatea ortodocșilor, și doar în măsură secundară și marginală de prezența heterodocșilor.
Reply With Quote
Vechi 02.08.2013, 14:56:30
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Decebal nu am avut niciodata curiozitatea sa merg pe un forum catolic si prin urmare nu stiu care este situatia si nu am de ce sa comentez.Postarea mea,pe care ai ciopartit-o cum ai vrut tu ca sa fie doar un pretext pt ce aveai de spus,era intr-o alta tonalitate gandita.Oricum este doar un detaliu nesemnificativ,ce conteaza :) este ca ti-ai pus un vultur in loc de Pantokrator.Eu tot iti spun ca esti din ce in ce mai aproape de o teribila eroare,si au mai comis-o si altii,si in cazul tau ar fi chiar regretabil, ce fac altii ma intereseaza mai putin sau deloc,sunt arogant de selectiv dar nu am timp de pierdut.Ce nu inteleg eu este cum reusesti sa-ti canalizezi atentia for all the wrong reasons.Tu stii mai bine deci numai bine!
Reply With Quote
Vechi 02.08.2013, 15:37:53
Banned

Implicit

Citat:
Decebal nu am avut niciodata curiozitatea sa merg pe un forum catolic si prin urmare nu stiu care este situatia si nu am de ce sa comentez.
Uite că acum ți-am făcut o scurtă dar relevantă informare despre cum decurg lucrurile pe forumurile "catolice", alea pe care "catolicii" (români, că la ei mă refer) le evită cu maximă perseverență și asta pentru că nu mai au timp și pentru ele din cauza timpului pe care îl petrec pe forumurile ortodoxe în scopuri de uniații forumistice, uniații personale sau, dacă merge, și de grup. În rest nu mai vorbesc, că am spus destul lucrurilor pe nume în postarea precedentă.

Citat:
Oricum este doar un detaliu nesemnificativ, ce conteaza :) este ca ti-ai pus un vultur in loc de Pantokrator.
De fapt nu era neapărat un Pantokrator, ci era cupola bazilicii "Sfânta Sofia" de la Constantinopol, cu o oarece trimitere la bogăția de lumină ce inundă de sus în jos biserica. Din punctul meu de vedere, sau așa cum înțeleg eu lucrurile, poate să fie un simbol pentru Lumina Dumnezeiască, Iisus Hristos, Înțelepciunea (Sofia) lui Dumnezeu, dar în același timp o trimitere la ceea ce Lucian Blaga numea sofianic, caracterizat prin Transcendența care coboară.

Iar vulturul nu e vultur, ci este un pelican (am pus și un atașament), simbol vechi al Mântuitorului, prezent și în cântarea Prohodului ce se cântă în Vinerea Răstignirii Domnului:

Ca un pelican,
Te-ai rănit în coasta Ta, Cuvinte;
Și-ai dat viață l-ai Tăi fii, care au murit,
Vii izvoare peste dânșii răspândind. (Starea a doua)

Citat:
Pelicanul este un simbol al Mântuitorului folosit destul de timpuriu, atât în Răsărit cât și în Apus și semnifică atotputernicia jertfei Lui Hristos. În creștinism Dumnezeu e răstignit; drumul către înviere trece prin cruce. Pelicanul care își străpunge pieptul pentru ca din sângele său să-și hrănească fiii și să le dea viață, Îl simbolizează pe Hristos, care pe toate le ține și le mântuiește prin jertfa Sa. Pe lângă simbolul patimii Mântuitorului, care are conotație euharistică (Sângele Lui a curs pentru viața lumii), pelicanul simbolizează de asemenea și sfâșierea fără durere a Învățătorului care transmite ucenicilor destoinici cunoștințe atât de aprofundate încât fac parte din ființa Sa. De aceea cuvântul Său este unul care mântuiește, căci este „rupt” chiar din ființa Sa și astfel are putere multă. În Prohodul Domnului este amintit și simbolul pelicanului: „Ca un pelican, Te-ai rănit în coasta Ta, Cuvine, și-ai dat viață l-ai Tăi fii care au murit, răspândind asupra lor izvoare vii!” (Starea II, strofa 42).

În Răsărit, Sfântul Maxim Mărturisitorul vorbește despre simbolul pelicanului astfel: „Pelicanul acesta este o pasăre. Iar șarpele dușmănește mult puii lui. Deci el ce face? Își așează la înălțime cuibul lui, îngrădindu-l din toate părțile din pricina șarpelui. Ce face atunci vicleanul șarpe? Cercetează de unde suflă vântul și din partea aceea își trimite veninul său și-i ucide. Când vine pelicanul și vede că au murit puii lui, privește spre nor și zboară la înălțime, întinzându-și aripile. Acolo își găurește cu ciocul coastele și prin nor picură în ei din sângele său și se trezesc. Prin acest pelican se înțelege Domnul, iar puii lui sunt Adam și Eva, firea noastră. Cuibul lui este Raiul, iar șarpele diavolul cel răzvrătit. Deci șarpele, începătorul răului le-a insuflat prin neascultare proto-părinților veninul său și aceștia s-au făcut morți prin păcat. Dar Domnul și Dumnezeul nostru S-a înălțat, pentru iubirea Sa de oameni, pe cinstita cruce și din coasta Sa străpunsă ne-a dăruit viața prin norul Duhului Sfânt” (Sf. Maxim Mărturisitorul).

În Apus, pelicanul este de asemenea simbol al patimilor, de aceea se găsește în numeroase invocări ale litaniilor medievale: „Pie Pelicano, ora pro nobis”. Toma de Aquino introduce mitul pelicanului într-un imn euharistic: „Evlaviosule Pelican, Doamne Iisuse, curăță-mi necurăția cu sângele Tău, din care o picătură ar mântui lumea întreagă de toate păcatele”. Același simbolism se găsește și la Angelus Silesius (Johannes Scheffler, 1642-1677): „Trezește-te, creștine mort și vezi, Pelicanul nostru te stropește cu sângele Său și cu apa din inima Sa. Dacă o primești cum trebuie, vei fi pe loc viu și sănătos”.
sursa: http://asezamantulpantocrator.blogsp...sta-ta_26.html
Attached Images
File Type: jpg EGO ENIM ACCEPI A DOMINO QUOD ET TRADIDI VOBIS.jpg (18,8 KB, 3 views)

Last edited by Decebal; 05.08.2013 at 20:01:40. Motiv: corectură
Reply With Quote
Vechi 02.08.2013, 16:18:48
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Cât de frumoasă tâlcuirea Sfântului Maxim Mărturisitorul!
O, mii de mulțumiri, Decebal!
Reply With Quote
Vechi 04.08.2013, 15:04:50
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Decebal este foarte interesant ce ai postat,cand vrei poti,insa eu prefer o alta imagine,nu in antiteza ci in alt registru,cu alt mesaj,mai putin elenistic ca simbolism dar mai,,iudaic"ca si context sa spunem.Eu prefer imaginea unui tanar evreu cu ochii in lacrimi care,inconjurat de o multime entuziasta ce venea dinspre Muntele Maslinilor si care canta psalmi,intra in Ierusalim calare pe un magarus.Sper in curand sa-ti argumentez ce am spus pe larg,cum frumos ai facut tu.Numai bine.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 04.08.2013 at 15:08:30.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2013, 20:36:08
Banned

Implicit

Aici este în fapt diferența de percepție și de înțelegere până la urmă între Ortodoxie și diversele forme de protestantism. Ortodoxia, cea adevărată, nu cea traficată de tot felul de vânzători și comercianți de har, are un asemenea grad de inițiere dumnezeiască în tainele lucrurilor că vede Lumina Dumnezeiască a Transcendenței divine în lăuntrul unui fenomen ca revelația lui Iisus Hristos! Aici este marea taină a Creștinismului Ortodox și marea diferență în comparație cu alte "confesiuni creștine". Hristos nu este doar un legislator, de origine divină și cu mesaj divin, nu este doar un Dumnezeu care a adus adevărata dreptate ce se primește prin har și prin credință, nu este doar ascuns sub sacramente și păstrat doar credinței, ci este Lumină dumnezeiască și îndumnezeitoare, "experimentabilă" la modul cel mai "simțit" cu putință. În virtutea acestei taine fundamentale a Ortodoxiei ea s-a recunoscut și s-a definit mereu ca Ortodoxie, deci cu conștiința clară a ceea ce spune și face. Dacă protestantismul propovăduiește îndreptarea prin har și prin credință, de fapt mai mult prin credință decât prin har, Ortodoxia propovăduiește, pe lângă cele de mai sus, îndreptarea reală, ontologică bazată pe această Lumină, pe această Transcendență care coboară și pătrunde în mod ontologic, deplin ființa umană și dăruindu-i dreptatea efectivă, aceea de la Cruce și de la Înviere, dar trăită, experimentată, pătrunzând la modul cel mai conștient, în anumite cazuri, ființa umană și transformându-o. Nu este doar credință, nu este doar o îndreptare mai mult sau mai puțin declarativă, nu este doar sacrament, ci este Mister, Gnoză și Îndumnezeire, Metanoie și Transfigurare reale, Lumină Divină "pipăită" și "încorporată" la modul cel mai concret!!

Cuvintele sfântului apostol Ioan "Ceea ce era de la'nceput, ceea ce noi am auzit, ceea ce cu ochii noștri am văzut, ceea ce am privit și ceea ce mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul Vieții – și viața s'a arătat, și noi am văzut-o și mărturisim, și vă vestim viața de veci care la Tatăl era și care nouă ni s'a arătat –, ceea ce am văzut și ceea ce am auzit, aceea vă vestim și vouă, pentru ca și voi să aveți părtășie cu noi; iar părtășia noastră, din parte-ne, este cu Tatăl și cu Fiul Său Iisus Hristos. (I Ioan 1, 1-3) nu sunt deci niște simple cuvinte, ele, ca și altele, vin în urma unor experiențe spirituale la care, este drept, mai puțini au avut acces. Și nu este vorba, la sf Ioan, doar despre cunoașterea lui Hristos așa cum l-au cunoscut și ceilalți cât a fost cu ei; este mult mai mult, iar Ortodoxia este cea care a păstrat Tradiția autentică pentru descifrarea unor astfel de fragmente ioaneice. Poate nu întâmplător spunea Serghei Bulgakov că biserica apuseană (catolică) este biserica lui Petru, iar biserica răsăriteană este biserica lui Ioan. Nu iau această zicere la modul absolut, dar pentru cine cunoaște Ortodoxia din lăuntrul ei și mai și intră în contact cu formele apusene ale creștinismului, intuiește și știe că este o bună doză de adevăr în cele spuse de Bulgakov.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 04:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 29.02.2012 00:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 11:24:12
postul o copila Generalitati 10 31.07.2010 09:15:35
Postul gabriela_iagar Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 11 25.11.2009 16:24:08