Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.05.2013, 23:19:25
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Sufletul este o substanță vie
După acest început al definiției urmează câteva însușiri ale sufletului care cred că îi sunt proprii, într-adevăr.

Mă încurcă, însă, aici termenul de "substanță". Mă duce cu gândul la molecule, la atomi, la materie... În ce sens oare e folosit termenul de "substanță"? Există cumva o altă traducere?

Mă gândeam la entitate, ca existență determinată, dar nu îmi place deloc cum sună... Și apoi e prea general, prea nespecific.

Poate că dificultatea e să încadrăm conceptul, atunci când încercăm definirea, prin raportare la genul proxim.
Putem da și alte feluri de definiții?

P.S. În psihologie se folosește de asemenea termenul de suflet, cu sinonimele duh, spirit, psihic. Dar psihologia academică nu vede sufletul în legătură cu Dumnezeu ci mai degrabă în legătură cu determinanți naturali precum creierul, relațiile biologice și sociale etc.
Deci astfel de accepțiuni nu îmi par potrivite pentru topicul de față. Sunt psihologiste, reducționiste, ne putem detașa imediat de ele. Mai ales sunt foarte analitice.

P.P.S. Îmi amintesc că părintele Rafail Noica spune undeva că prin suflet ar fi mai potrivit să înțelegem pur și simplu persoana, omul, spre a depăși capcana analitică.

Last edited by cezar_ioan; 03.05.2013 at 01:11:38.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2013, 01:29:00
Banned

Implicit

Vă propun totuși un mic excurs printr-o altfel de abordare, care ne-ar putea ajuta să înțelegem, poate indirect și în alt câmp al asociațiilor, ce este sufletul.

Catisma 17, pe care o citim la Denia din seara Vinerii Pătimirilor Domnului, conține mai multe referiri la subiectul nostru. Găsim aici, în psalmul 118 - "Aliluia", câteva referiri directe (literalmente, apărînd cuvântul "suflet") și indirecte la sufletul credinciosului în Dumnezeu.

Mai întâi câteva din referirile directe:

Psalmul 118:
20 - Aprins e sufletul meu de dorirea judecăților Tale, în toată vremea.

25 - Lipitu-s-a de pământ sufletul meu, viază-mă după cuvântul Tău.

28. Istovitu-s-a sufletul meu de supărare, întărește-mă întru cuvintele Tale.

81 - Se topește sufletul meu după mântuirea Ta, în cuvântul Tău am nădăjduit.

109 - Sufletul meu în mâinile Tale este pururea și legea Ta n-am uitat.

175 - Viu va fi sufletul meu și Te va lăuda și judecățile Tale îmi vor ajuta mie.

Sufletul omului credincios, cum arată fiecare verset, este permanent conectat la Dumnezeire.

Și o referire indirectă, deși chiar de nu e pomenit sufletul este evident că la el ne referim în rugăciunea de după Catisma 17, când facem o lungă înșiruire:

Prin negrăita bunătate dă-mi curăție inimii, pază gurii, îndreptare faptelor, cuget smerit, pace gândurilor, liniște puterilor mele sufletești, bucurie duhovnicească, dragoste curată, îndelungă răbdare, bunătate, blândețe, credință nefățarnică și înfrânare preacuprinzătoare
și mă umple de roadele tuturor bunătăților cu darul Prea Sfântului Tău Duh...
AMIN+

Last edited by cezar_ioan; 03.05.2013 at 01:32:54.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2013, 07:57:36
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
După acest început al definiției urmează câteva însușiri ale sufletului care cred că îi sunt proprii, într-adevăr.

Mă încurcă, însă, aici termenul de "substanță". Mă duce cu gândul la molecule, la atomi, la materie... În ce sens oare e folosit termenul de "substanță"? Există cumva o altă traducere?

Mă gândeam la entitate, ca existență determinată, dar nu îmi place deloc cum sună... Și apoi e prea general, prea nespecific.

Poate că dificultatea e să încadrăm conceptul, atunci când încercăm definirea, prin raportare la genul proxim.
Putem da și alte feluri de definiții?

P.S. În psihologie se folosește de asemenea termenul de suflet, cu sinonimele duh, spirit, psihic. Dar psihologia academică nu vede sufletul în legătură cu Dumnezeu ci mai degrabă în legătură cu determinanți naturali precum creierul, relațiile biologice și sociale etc.
Deci astfel de accepțiuni nu îmi par potrivite pentru topicul de față. Sunt psihologiste, reducționiste, ne putem detașa imediat de ele. Mai ales sunt foarte analitice.

P.P.S. Îmi amintesc că părintele Rafail Noica spune undeva că prin suflet ar fi mai potrivit să înțelegem pur și simplu persoana, omul, spre a depăși capcana analitică.
Foarte importantă această înțelegere fiindcă de la acest moment se schimbă atât viziunea propriei identități cât și accentul care se pune pe trup în fiecare faptă.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2013, 12:24:24
Banned

Implicit

Bună observație!
Foarte bună, mulțumesc Demetrius,
și abia acum întrezăresc ce implicații are apelativul "suflete", "suflețelule" sau chiar "măi, suflete".
(Dacă ar fi gândit așa, poate că unul dintre președinții românilor nu ar mai fi folosit expresia alternativă "băi animalule"...)

Last edited by cezar_ioan; 03.05.2013 at 13:20:58.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2013, 13:05:56
LiviuPopovici LiviuPopovici is offline
Banned

Data înregistrării: 14.10.2013
Implicit

Multa vreme m-a framantat gasirea unei caracterizari cat mai exacta a sufletului. In special cand mai discutam cu adventisti care nici macar nu sustin existenta lui si implicit cred intr-un om dihotomic.
O definitie care m-a satisfacut a fost urmatoarea: Sufletul reprezinta a doua entitate a trinitatii antropologice reflectata in coeziunea ontogenetica dintre proiectia substantiala si cea invizibila a omului.
Biblia nu da o definitie a lui si nici momentul "integrarii" lui in om ci doar "a fost facut suflet viu".
O alta problema ontogenetica pentru mine a fost: bine, exista... si cu ce-i diferit de duh?
Dupa mult "research" am ajuns la concluzia: sufletul, prin definitia lui, se exteriorizeaza personificat prin sentimente, simtiri si tot ce tine de acest registru. Duhul se ocupa de partea rationala.
Sper ca am fost destul de explicit, daca nu, voi mai reveni si cu alte explicatii in masura capacitatii mele de intelegere.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2013, 19:45:32
Tomita Tomita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

eu cred ca sufletul este o sfera luminoasa, de marimea unei mingi care merge la o distanta de pamant egala cu distanta dintre pamant si inima (nu stiu daca in mod real este localizat in jurul inimii) invizibila de cele mai multe ori si care are concentrata fiinta noastra.
Asta e parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2013, 19:04:58
iliegh
Guest

Implicit

Am o intrebare pentru cei din topicul acesta.

Inteleg ca sufletul este o entitate care anima corpul material, care alftel ar fi fara viata.

Mai inteleg ca sufletul supravietuieste mortii fizice.
Gandurile si sentimenetele sunt ale sufletului nu ale corpului fizic.

Atunci va intreb un lucru: sufletul meu nu stie ca e suflet ? Sau in general, sufletele stiu ca nu fac parte din lumea materiala ? Ele stiu ca exista Dumezeu ?

Daca da, atunci cum de eu nu stiu ? Si cand zic eu, ma refer la sufletul meu, ca eu ca materie pura nu am cum sa stiu.

Tare ma tem ca nu e de loc asa cum ziceti voi cu sufletele astea.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2013, 22:04:01
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iliegh Vezi mesajul

Inteleg ca sufletul este o entitate care anima corpul material, care alftel ar fi fara viata.

Atunci va intreb un lucru: sufletul meu nu stie ca e suflet ? Sau in general, sufletele stiu ca nu fac parte din lumea materiala ? Ele stiu ca exista Dumezeu ?

Daca da, atunci cum de eu nu stiu ? Si cand zic eu, ma refer la sufletul meu, ca eu ca materie pura nu am cum sa stiu.
nu stiu, dar intuiesc.

Citat:
eh, toata viata omul joaca la risc.
Vechi 17.10.2013, 08:20:36
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:

Gândurile sunt ale creierului, care aparține de corpul fizic și prin care primește informațiile pe baza cărora le procesează, iar sentimentele care se nasc din aceste gânduri sunt ale sufletului și pentru aceste sentimente el va răspunde la judecată; așadar e foarte important ce sentimente permit să se formeze în suflet(inimă) pe baza gândurilor și informațiilor trupești pentru că pe baza gândurilor pot să nu făptuiesc nimic, dar pe baza sentimentelor este foarte greu să mă abțin. Peste gânduri se poate trece ușor, dar peste sentimente este aproape imposibil.

Sufletele știu că nu fac parte din lumea materială atâta timp cât nu sunt întrupate, când sunt în lumea de dincolo știu de Dumnezeu(pe care însă nu-L văd) prin însăși culoarea lor(aura sufletească) care le demonstrează credința și supunerea lor în fața lui Dumnezeu; acolo sufletele au vedere universală(atât în timp, cât și în spațiu), însă de îndată ce se întrupează nu mai știu nimic(uită tot) pentru că sunt înrobite de trup și primesc informații trunchiate numai prin intermediul organelor de simț trupești. Sufletele se întrupează cu destinul de a rezista în fața asaltului de pofte trupești(care sunt extrem de multe și insidioase, cum ar fi orgoliul sau inteligența) pe care el trebuie să le supună și prin asta(făcând deci Voia Lui) să dobândească mântuirea și reîntoarcerea la Dumnezeu cu o culoare luminoasă, curate.

Tu nu știi încă de Dumnezeu, dar tocmai de aceea aranjat Dumnezeu prin îngerul tău de ai venit aici, ca să înveți și să înțelegi că tu ești un suflet care momnetan ești în acest ”cort” trupesc pe care-l vei lepăda și te vei elibera și de gânduri deșarte. Atunci culoarea aurei tale sufletești va da mărturie în fața Luminii despre vrednicia faptelor tale pe care le vei re-vedea mai clar fără ochi și vei trece, sper, la dreapta...
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare