![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Scurt documentar referitor la ortodoxie si ecumenism, probabil realizat de Rafael Udriste la TVR 1:
http://www.youtube.com/watch?v=ZsS9fhnNjz4 |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Evident că și ceilalți au dezvoltat foarte multe valori, pe anumite secțiuni cu mult mai multe decât ortodocșii. Dar toate aceste valori nu le validează ceea ce din punct de vedere ortodox este erezie, și nu le validează tradițiile lor ca elemente ale Sfintei Tradiții. Pe de altă parte acest sentiment de inferioritate al ortodocșilor în fața celorlalți este cauzat în esență chiar de rigiditatea și alunecările de la Tradiție ale ortodocșilor sau așa zișilor ortodocși înșiși. Greșelile ortoodcșilor au lăsat și lasă celorlalți câmp de acțiune și de pretenții de legitimitate ca Tradiție autentică a Bisericii. Iar soluția nu era și nu este în mod absolut necesar vreun dialog, mai ales pentru o Biserică ce se consideră Biserica cea una și adevărată instituită de Iisus Hristos, deși este în mod evident necesar și un anumit tip de dialog cu ceilalți, ci era și este adevărata ortodoxie practicată de ortodocși în toate vremurile vieții fiecăruia, în toate contextele și de la primul până la ultimul. Nici ecumenismul și nici nimeni nu vor salva Ortodoxia istorică de la prăbușire în afară de întoarcerea autentică la Dumnezeu, schimbarea vieții și trăirea practică a unei vieți în Hristos. Nu există altă cale. Dar știți cum vine vorba la rumâni, cu cine s-o (mai) parcurgi? În cine să te mai încrezi? Și-atunci o dăm pe ecumenisme făcându-ne iluzia că această făcătură care nu are legătură cu Sfânta Tradiție poate cu adevărat să slaveze ceva. Later edit: Și apropo, cum se face că unii ortodocși sunt atât de aprigi să dialogheze, eventual chiar în numele întregii Ortodoxii dacă s-ar putea, cu heterodocșii, dar sunt atât de distanți, atât de aroganți, atât de indiferenți și cu atâtea aere și gesturi de superioritate și de lipsă de iubire frățească elementară față de chiar confrații ortodocși? Cum de sunt ei atât de însetați după dialogul cu catolicii, protestanții și ecumeniștii dar atât de reci și de rigizi, de distanți și de intoleranți, în "dialogul" cu confrații lor ortodocși? Last edited by Decebal; 02.06.2013 at 17:17:03. Motiv: adăugire |
|
|
|||
|
|||
|
Ortodocșilor le fuge pământul de sub picioare??... Cum așa?
Poate argumentezi un pic, dacă îți pare nimerit. Eu unul mă îndoiesc de adevărul afirmației; le fuge pământul de sub picioare tocmai celor care nu sunt ortodocși. Altminteri rămâneau în Biserică și n-o rupeau la fugă, speriați și iluzionați că au găsit ceva mai stabil decât acasă. Pământul fuge de sub picioare acolo unde credința-i cvasinulă. Unde lipsesc încrederea și nădejdea în Dumnezeu și în Biserica Lui. Eu așa cred, să fiu iertat de opinie. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
(Exceptînd pasajul cu sentimentul de inferioritate al ortodocșilor față de ceilalți. De așa ceva eu nu am cunoștință și mă mir că se poate pune așa problema... Tare mult mă mir și mă necăjesc acum, Decebal. Cum vine asta, frate? Unde crește sentimentul ăsta de n-am auzit de el în Biserică, printre credincioșii de la noi și din alte părți ale lumii creștin-ortodoxe?) |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Poftim, Decebal! Uite linkul de care ai uitat, postat de tine însuți, se pare. Iar mai la vale, după câteva postări e și scurtul meu comentariu de susținere. Acum îți amintești? Poți fi atent măcar o clipă și la realitatea din jur, te rog? P.S. Cu maladiile celorlalți sunt de acord să o las moale de tot. Cu o condiție: să mă lase maladiile lor în pace, ok? Last edited by cezar_ioan; 08.06.2013 at 21:43:10. |
|
|
||||
|
||||
|
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Ecumenismul | ancah | Despre Biserica Ortodoxa in general | 43 | 15.04.2014 22:26:13 |
| ORTODOXIA SI ECUMENISMUL | cristir | Despre Biserica Ortodoxa in general | 563 | 08.07.2013 04:58:38 |
| Ortodoxia și ecumenismul monoteist | doctor_faustus | Despre Biserica Ortodoxa in general | 2 | 04.10.2010 23:48:14 |
| Ecumenismul | IonelaCristina | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 10 | 03.04.2007 18:46:17 |
|
|