Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #26  
Vechi 19.02.2013, 12:08:32
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit Cum sa supravietuim acestor vremuri aspre

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nu e un produs rezidual, sunt si turbine cu circuit inchis, cele cu circuit deschis sunt special gandite ca sa produca si energie termica. Dar ai dreptate, ar trebui sa fie mult mai ieftin decat la o centrala de apartament.Problema e ca o parte din abur mergea in industrie, de exemplu la sere. Si serele s-au inchis dar CET-urile produc aceeasi cantitate de abur.Si pe langa asta exista si hotia asa cum ai spus si tu.
Aici problema este un pic mai complicata! In 1990 existau 3 categorii de centrale de termoficare:

- termocentralele apartinand IRE (Intreprinderea de retele electrice, apoi RENEL, CONEL, Termoelectrica), care producea in primul rand energie electrica iar aburul tehnologic rezultat era folosit la termoficare.
Cele care functionau pe gaz metan (Chiscani, Sangeorgiu de Padure) sau pe huila (Mintia, Paroseni) erau destul de eficiente, din cauza puterii calorice ridicate a gazului metan sau a huilei. Insa majoritatea care functionau pe carbune inferior- lignit, nu erau foarte eficiente, din cauza puterii calorice reduse a lignitului, care in plus trebuia suus unor operatiuni speciale (curatire, dezghetare iarna)

- apoi mai erau acele CET-uri din orasele mijlocii- resedinte de judet si municipii. Acestea functionau tot pe lignit, dar lungimea relelelor de distributie de la CET-uri pana in centru oraselor era destul de mare, si in plus durata de exploadare normala a retelelor termice era depasita, astfel incat existau pierderi importante pe retelele de distributie;

- a treia categorie era reprezentata de centralele "de cartier"" functionand pe baza de CLU (combustibil lichid usor- un fel de pacura). Acestea erau mai eficiente: CLU avea o putere calorica destul de buna, produceau direct apa fierbinte pentru termoficare, iar lungimea retelelor de distributie era mai mica! Apartineau de IGO, apoi Goscom, Termica.

Problema este ca sistemul centralizat de termoficare atunci cand a fost conceput a fost gandit pentru a deservi un mare numar de abonati- in Brasov de exemplul erau cca 80.000 de apartamente bransate in 1990, in Vaslui cca 30.000 de apartamente, in Husi cca 5.000, etc ! In aceste conditii era intradevar rentabil, insa in momentul cand au inceput debransarile masive si au ramas foarte putini abonati, evident ca nu mai e rentabil sa incalzesti ditamai cazanul cu apa fierbinte si sa o transporti pentru cativa abonati!

Ca orientare de perspectiva, in general pe plan mondial s-a renuntat la arderea carbunilor inferiori- lignit, pentru producerea de energie electrica si termica, datorita slabei eficiente a acestora si a poluarii mediului!
Pentru producerea de energie electrica se folosesc termocentralele pe gaz metan (sau huila in cel mai rau caz!), hidrocentralele- unde exista conditii naturale prielnice (Elvetia, Norvegia, etc) sau centralele atomoelectrice!
Pentru producerea energiei termice, cel mai bun combustibil este evident gazul metan- putere calorica ridicata si poluare redusa! Insa gazul metan este un combustibil foarte bun numai daca sunt indeplinite doua conditii: sa-l poti procura ieftin si sa ai instalatii noi, moderne! Din pacate nici una din aceste doua conditii nu este indeplinita in sisteme centralizate de termoficare din Romania!

Guvernantii nostri au facut marea "prostie""- de fapt tradare de tara si subminarea economiei nationale- sa vanda (cica "sa privatizeze""- desi PETROM de exemplul a fost cumparat tot de o companie de stat din Austria!) sectoare strategice energetice romanesti! Companii ca: PETROM, ROMGAZ, TRANSGAZ, HIDROELECTRICA, NUCLEARELECTRICA, TRANSELECTRICA, ROMTELECOM, CFR-INFRASTRUCTURA, CFR-MARFA, CFR-CALATORI, nu trebuie niciodata privatizate, deoarece sunt sectoare vitale in economie!
Apoi noi nu am fost in stare nici macar sa avem un contract direct cu Rusia pentru procurarea gazului metan, incheiat intre GAZPROM si TRANSGAZ! Pretul la gaz metan si curent electric in Romania este majorat artificial prin diversi intermediari, cu "concursul"" functionarilor corupti din ministere (cazul emblematic a lui Adrian Videanu!)
In privinta sistemelor centralizate de termoficare din orase, acestea depind de primariile locale- este sarcina primarilor si a consilierilor locali pentru accesarea de fonduri pentru modernizarea acestor sisteme!
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum putem ii mai putem ajuta pe cei dragi care s-au stins? alex190 Spiritualitatea ortodoxa 14 12.09.2012 21:24:24
Ce putem face pentru ca societatea in care traim sa devina mai buna? Andu30 Generalitati 38 24.03.2011 22:03:30
Ne putem ruga si pentru Gabriele? ladyanda Generalitati 3 20.11.2010 22:51:14
Sfaturi la vremuri de criza... silverstar Generalitati 28 25.04.2009 18:16:15
Oare crestinismul autentic va supravietui? grecu Preotul 18 30.12.2007 19:19:25