Cred că s-ar încadra aici și o discuție despre standardul de viață.
Am înțeles că nici bogăția nu te osândește, nici sărăcia nu te mântuiește. Votul sărăciei îl dau monahii/ monahiile. Pentru cineva care trăiește în lume eu aș vedea ca binevenit un echilibru între suflet și muncă, între timpul "acordat" lui Dumnezeu și cel folosit pentru agoniseală. Evident, și când lucrăm e bine să lucrăm ca pentru Dumnezeu. Vreau să spun doar să nu ne lăcomim și să muncim mai multe decât ne țin puterile, ci să ne menținem și pacea sufetească.
Deși de multe ori nu putem alege, să zicem că ne rugăm și Dumnezeu ne ajută, să avem un serviciu ok, care ne permite și echilibrul de care vorbim mai sus. În ce măsură trebuie să rămânem modești (în îmbrăcăminte, concedii, locuință etc.)? Trebuie să fim modești? Și termenul acesta/ standardele de viață le văd ca fiind discutabile. Până la urmă cred că dacă sufletul nostru nu se lasă subjugat de lăcomie, zgârcenie, răutate, el însuși ne va spune cât să ne întindem cu confortul propriu și cât să folosim pentru semeni. Cred că Dumnezeu ne ghidează, dacă avem dubii putem să apelăm și la duhovnic.
Cunoașteți însă mireni care aleg sărăcia de bună voie? Are această alegere folos duhovnicesc? În părintele Cleopa era o povestire despre o căsătorie albă în care cei doi erau binecuvântați cu bogăție din roadele muncii lor, din care dăruiau și bisericilor/ mănăstirii/ altor oameni. Deci Dumnezeu dă și bogăția. Mi se pare ciudat ca, nefiind monah, să cauți de bunăvoie să fii sărac. Din păcate sărăcia este pentru mulți o realitate pe care nu și-au ales-o...
|