Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Nu suntem in situatia de a arunca cu piatra.
Apoi depinde ce intelegeti prin conservarea eului.
Daca intelegeti dorinta omului ca persoana de a exista pentru totdeauna, de a fi constient de sine pentru totdeauna, eu unul nu vad nimic rau in asta.
Nu am auzit pana acum pe cineva care sa zica ca el doreste sa se anihileze, sa nu mai existe.
|
Hristos, și după El apostolii, n-au aruncat cu piatra atunci când au fost critici la adresa unor practici, mai trâziu erezii. Au condamnat niște devieri.
Conservarea eului e conservarea egoismului, e imposibilitatea de a te transcende, e neputința de a te jertfi, mimând, însă, ipocrit, jertfa. E o încercare de a te pune bine cu Dumnezeu continuând să te iubești pe tine însuți, refuzând lepădarea de sine pe care a cerut-o Hristos, refuzând crucea. E un fel de a înțelege religia ca pe o poliță de asigurare: plătesc ceva aici (nu prea mult, dacă se poate), ca să am parte de bunătăți veșnice, de nemurire. E o centrare pe sine, nu e dragostea care uită de sine și care-l înveșnicește pe cel ce o manifestă.
Felul ăsta de a te raporta la divinitate e comun tuturor religiilor. Creștinismul e (trebuie să fie), însă, altceva. E lepădarea de omul vechi, firesc, lepădarea de orice grijă sau frică, încredințarea totală în mâinle lui Hristos; fără rezerve.
În ce-l privește pe Yannaras, mărturisesc că și pe mine m-a cam pus pe gânduri, venind cu o critică atât de severă. Poate e discutabil, poate nu trebuie îmbrățișat cu totul; dar cel puțin în unele aspecte mi se pare că are dreptate.