Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2012, 13:08:38
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Duhul Sfant lucreaza in Taine, iar tainele nu sunt doar 7.
Fani, cum zici ca sunt mai multe, de vreme ce BO spune ca are 7 Sf. Taine?

Last edited by Miha-anca; 17.10.2012 at 13:13:07.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 13:26:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Fani, cum zici ca sunt mai multe, de vreme ce BO spune ca are 7 Sf. Taine?
Pai, Biserica ortodoxa a preluat asta in secolul al 17lea din catehismele catolice, in cadrul miscarii anticatolice de atunci ortodocsii care pierdusera in mare parte contactul viu cu traditia patristica, au raspuns 'inamicului' cu propriile concepte. La universitatea de la Kiev se invata ortodoxia in latina...

Nu este neaparat gresit sa spunem ca sunt 7, dar este o reducere de tip rationalist.

Inainte nu se vorbea neaparat de 7. Au fost mai multe cifre date de-a ungul timpului, iar la inceput nu se vorbea de Taine in cifre.
7 am putea spune ca sunt cele mai importante. Dar tot ceea ce face Biserica este sacramental. Este felul ei de a actiona, fiind un trup divino-uman.
Vechi 17.10.2012, 13:30:26
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Hai să nu interpretăm noi mai bine decât o face Biserica, da? Ce sunt Sfintele Taine se poate afla și citi în catehism. Simplu, clar, pe înțelesul tuturor celor care vor a înțelege.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 13:41:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Hai să nu interpretăm noi mai bine decât o face Biserica, da? Ce sunt Sfintele Taine se poate afla și citi în catehism. Simplu, clar, pe înțelesul tuturor celor care vor a înțelege.
Biserica a fost, este si va fi. Nu este doar ce spun anumite catehisme timp de cateva secole de bejanie, sau, cum au numit-o unii, de captivitate babilonica.
Vechi 17.10.2012, 14:08:40
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Biserica a fost, este si va fi. Nu este doar ce spun anumite catehisme timp de cateva secole de bejanie, sau, cum au numit-o unii, de captivitate babilonica.
Biserica este aceeasi de la inceput. Protestantii tot cauta sa arate ca Biserica a fost in deruta pana la ei, ca sa isi gaseasca o justificare si ei pentru invatatura diferita si lipsa unei continuitati istorice. Au conceput ecumenismul, prin care si-au propagat conceptiile si invatatura lor. Avem si in ortodoxie infailibilitate, dar nu a unor oameni (ca in catolicism), ci aceea ce tine de partea divina a Bisericii, adica invatatura este infailibila (pentru ca a fost revelata).

Last edited by catalin2; 17.10.2012 at 14:25:47.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 16:09:35
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Pai, Biserica ortodoxa a preluat asta in secolul al 17lea din catehismele catolice, in cadrul miscarii anticatolice de atunci ortodocsii care pierdusera in mare parte contactul viu cu traditia patristica, au raspuns 'inamicului' cu propriile concepte. La universitatea de la Kiev se invata ortodoxia in latina...

Nu este neaparat gresit sa spunem ca sunt 7, dar este o reducere de tip rationalist.

Inainte nu se vorbea neaparat de 7. Au fost mai multe cifre date de-a ungul timpului, iar la inceput nu se vorbea de Taine in cifre.
7 am putea spune ca sunt cele mai importante. Dar tot ceea ce face Biserica este sacramental. Este felul ei de a actiona, fiind un trup divino-uman.
Fani, m-ai surprins total!!!
Imi vine f greu sa cred asa ceva. Mai ales preluarea Sf. Taine din catehismele catolice. Suna f gresit si ma indoiesc ca asa ceva a fost cu putinta.

Adica BO nu mai hirotonea? Nu mai facea cununii? Nu mai sfintea Mirul? Imi suna cam ciudat.
Si ce au Sfintele Taine cu traditia patristica?

Totusi da te rog cateva exemple de Taine, care exista in plus la cele 7 Sfinte Taine.
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 16:19:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Totusi da te rog cateva exemple de Taine, care exista in plus la cele 7 Sfinte Taine.
http://www.teologie.net/2009/10/18/s...itia-ortodoxa/
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 18:45:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Multumesc pentru link, dar ai putea sa enumeri cateva Sfinte Taine in afara celor 7?
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 18:56:28
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
Multumesc pentru link, dar ai putea sa enumeri cateva Sfinte Taine in afara celor 7?
incerc si eu: ascultarea - taina a Bisericii; ceea ce se petrece cand auzi un cuvant duhovnicesc care simti cum te invie - taina a Bisericii; ceea ce simti cand in urma rugaciunii ierti cu adevarat pe cineva - taina a Bisericii; plansul inimii - taina a Bisericii; recunostiinta pt suferintele primite - taina a Bisericii; a vedea unitatea metafizica a firii omenesti - taina a Bisericii...cam totul e Taina daca traim cu adevarat in Biserica.....dar eu nu prea cunosc personal multi oameni care sa reuseasca treaba asta....vremuri grele....Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 19:10:18
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de VladCat Vezi mesajul
incerc si eu: ascultarea - taina a Bisericii; ceea ce se petrece cand auzi un cuvant duhovnicesc care simti cum te invie - taina a Bisericii; ceea ce simti cand in urma rugaciunii ierti cu adevarat pe cineva - taina a Bisericii; plansul inimii - taina a Bisericii; recunostiinta pt suferintele primite - taina a Bisericii; a vedea unitatea metafizica a firii omenesti - taina a Bisericii...cam totul e Taina daca traim cu adevarat in Biserica.....dar eu nu prea cunosc personal multi oameni care sa reuseasca treaba asta....vremuri grele....Doamne ajuta!
Multumesc mult, VladCat.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02