Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.10.2012, 08:50:31
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Ultima oara cand am mai intrat pe aici, tot despre Sabat era vorba. Si tot in stadiul asta. Sa ma anuntati si pe mine daca in urma discutiilor de aici se converteste careva la adventisti sau 100-1 la penticostali :)
Este posibil ca dupa inca vreo 150 pagini discutia sa avanseze spre carnea de porc. Si dupa inca vreo 150 pagini se poate ajunge la ultima idee fixa a adventistilor, disparitia omului cu totul si cu totul dupa moarte. Dupa vreo 450 pagini, epuizandu-se toate ideile adventistilor, ciclul se va relua.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2012, 11:07:34
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Ultima oara cand am mai intrat pe aici, tot despre Sabat era vorba. Si tot in stadiul asta. Sa ma anuntati si pe mine daca in urma discutiilor de aici se converteste careva la adventisti sau 100-1 la penticostali :)
Sora, cand ai vazut robot, tableta sau computer convertindu-se?! :)
Reply With Quote
Vechi 18.10.2012, 09:04:11
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moromete Vezi mesajul
Intreb si eu, la randul meu: de ce nu paziti poruncile lui Dumnezeu?
1. Pentru aceea, oricine ai fi, o, omule, care judeci, ești fără cuvânt de răspuns, căci, în ceea ce judeci pe altul, pe tine însuți te osândești, căci același lucruri faci și tu care judeci.
(Romani 2.1)
Reply With Quote
Vechi 18.10.2012, 11:05:43
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moromete Vezi mesajul
Intreb si eu, la randul meu: de ce nu paziti porunca a patra?

Din acelasi motiv pentru care nici crestinii proveniti dintre non-evrei, de exemplu, crestinii din Colose, nu tineau Sambata.

Dupa cum cu incapatanare neaga adventistii, in comunitatile crestine de ne-evrei, nu numai ca nu se tinea ziua sambetei, intrucat lor nu li se daduse legea lui Moise, dar inca si Apostolul Pavel, el, marele apostol, nu le-a impus asta.

Ba, din contra. E chiar „scandalos” de ingaduitor fata de cei ce nu tineau sambata. El insista pe intelegerea launtrica a legilor lui Dumnezeu, nu doar pe respectarea lor strict legalista, formala, fara patrunderea sensului lor profund.

Cand Apostolul Pavel a aflat ca Biserica din Colose e tulburata de erezii iudeo-gnostice, printre care si obsesia pentru sarbatori si sabat, le-a trimis colosenilor o epistola in care pune lucrurile in ordine, pentru ca astfel noii convertiti, (repet, colosenii nu avusesera nicio tangenta cu legea mozaica si cu tinerea sabatului), sa nu mai fie derutati de ideile obsesive ale iudeilor. Dintre care, una era obsesia pt. sabat.

Iata ce le scrie Sf. Pavel colosenilor: “Asadar, nu lasati pe nimeni sa va judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete." Coloseni 2, 16

Stim ca adventistii interpreteaza in stilul lor ,,hellenwhite-istic" si acest verset, zicand probabil, ca termenul sambete se refera de fapt la altceva, la sabatele ceremoniale si nu la ziua sambetei.

Insa, daca apostolul Pavel le-ar fi dat derogare colosenilor doar de la sabatele ceremoniale, nu insa si de la ziua sambetei, cu siguranta ar fi specificat cat de important e sabatul spatamanal si ar fi facut distinctia, zicand in Coloseni 2, 16 ceva de genul: ,,Asadar, nu lasati pe nimeni sa va judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, dar atentie mare colosenilor!!!, sa nu le confundati, ele reprezinta altceva decat sambata, pe care daca n-o tineti, ati incurcat-o."

Dar nici vorba sa fi pus problema in termenii acestia, asa ca va rugam domnilor adventisti sa ne scutiti de obsesiile dvs. cu sabatul. Sper sa nu va suparati daca ne luam si noi dupa indemnul din Coloseni 2, 16 si ,,nu vom lasa pe nimeni sa ne judece cu privire la sambete”. E ok, asa? Ca doar indemul e din Scriptura, nu?
Reply With Quote
Vechi 17.10.2012, 22:14:13
Neaguu Neaguu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Implicit

Pe moment nu am timp sa raspund la toate intrebarile. Defapt nici tu nu ai raspuns. In carte apare pe prima pagina pr. Teodor Hutanu. Apoi prefata este scrisa de un alt preot. Nelu Dumitrescu. Numai preoti falsi. Stii ca mai ne certam noi si cu treaba cu existanta episcopilor in biserica adventa...Episcopi care nu exista...
In Ioan cap 17 v 17 se spune>Cuvantul Tau este adevarul. Nimeni nu contrazice acest adevar. Numai ca acest Cuvant poate fi interpretat gresit. Si atunci cine il descifreaza? Biserica care este Stalpul si Temelia adevarului.
Din nou arat ca nicaieri nu se scrie ca Nt este lumina oamenilor sau sarea pamantului! Ci biserica care este alcatuita din oamenii ei.
Raspunsurile tale sunt evazive si sirete (ca si cartea citata). Chiar daca azi unii respecta sambata acest lucru nu a avut continuitate! Si daca crestinii sunt sarea si lumina pamantului *nu biblia interpretata aiurea* atunci ei au sarat prost si biserica nu mai poate fi stalp si temelia adevarului. Mai simplu spus daca citesti biblia si nu intelegi ceva te duci la biserica si intrebi. Si daca biserica te invata gresit inseamna ca biserica a fost biruita! Eu nu ma refer la o biserica locala ci la cea ce invata biserica de pretutindeni! Poti sa o dai cu valdenzii care tineau sabatul. Dar ei nu erau nicidecum adventi si aveau alte legi ca ale voastre!
Hai sa mai vedem cum functioneaza cautarea adevarului. Daca Cuvantul poate fi interpretat (ce rol mai au invatatorii in biserica?) atunci pentru aflarea adevarului ne trebuie un invatator sau mai multi. Acest lucru il face biserica care este stalp si temelie al adevarului. Insa in cadrul bisericii pot aparea uneori idei diferite spune biblia. De ce? Pentru aflarea adevarului! Arie nu credea ca Iisus e Dumnezeu. Dar adevarul a ramas ca Iisus este Dumnezeu. Biserica sa adunat ca sa afle adevarul si Arie a fost excomunicat. Daca biseirca nu mai prezinta adevarul ea inseamna ca nu mai sareaza. Si sarea nu isi poate racapata puterea.Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce isi va capata iarasi puterea de a sara?
P.S . Iisus a gresit treaba cu credinta. Va gasii pe adventi.
Reply With Quote
Vechi 20.10.2012, 01:07:43
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Neaguu Vezi mesajul
Pe moment nu am timp sa raspund la toate intrebarile.
Nicio problemă... De fapt, nu ți-am pus nicio întrebare...

Citat:
Defapt nici tu nu ai raspuns.
Interesant... nici tu n-ai pus vreo întrebare, doar afirmații, certitudini... Chiar îmi făceam probleme că postarea mea e prea lungă...

Citat:
In carte apare pe prima pagina pr. Teodor Hutanu. Apoi prefata este scrisa de un alt preot. Nelu Dumitrescu. Numai preoti falsi.
Poate "pr." înseamnă pastor , scrie undeva că sunt preoți? Eu mă mir că tocmai aspectul acesta l-ai reținut dintr-o carte care lămurește o serie de probleme spinoase ale ortodoxiei. Dar probabil n-ai citit decât prefața...

Citat:
Stii ca mai ne certam noi si cu treaba cu existanta episcopilor in biserica adventa...Episcopi care nu exista...
Ei, nu ne-am certat, am discutat puțin în contradictoriu, căci eu știam că există.

Citat:
In Ioan cap 17 v 17 se spune>Cuvantul Tau este adevarul. Nimeni nu contrazice acest adevar. Numai ca acest Cuvant poate fi interpretat gresit. Si atunci cine il descifreaza? Biserica care este Stalpul si Temelia adevarului.
Biserica este stîlpul și temelia adevărului doar în lumina Cuvântului lui Dumnezeu - care știm că e Hristos. Nu poți descifra Cuvântul dacă nu ai Cifrul, iar dacă nu-L ai, poți interpreta greșit, aici îți dau dreptate.

Citat:
Din nou arat ca nicaieri nu se scrie ca Nt este lumina oamenilor sau sarea pamantului! Ci biserica care este alcatuita din oamenii ei.
Bine Neaguule, dar ce ne facem când biserica (ce alcătuită din oamenii ei) împrăștie sare amară și întuneric, mult întuneric?
Observi că am scris biserica cu b mic să nu lezez o anume biserică. Oamenii trebuie să lumineze acea biserică (de fapt nu biserica, ci lumea) și nu multele lumânări compensatorii dintr-ânsa.

Citat:
Chiar daca azi unii respecta sambata acest lucru nu a avut continuitate!
Spune-mi un singur secol în care acei unii n-au respectat porunca lui Dumnezeu, să vedem cum e cu continuitatea.

Citat:
Si daca crestinii sunt sarea si lumina pamantului *nu biblia interpretata aiurea* atunci ei au sarat prost si biserica nu mai poate fi stalp si temelia adevarului.
Gura eruditului adevăr grăiește!

Citat:
Poti sa o dai cu valdenzii care tineau sabatul. Dar ei nu erau nicidecum adventi si aveau alte legi ca ale voastre!
Corect. Dacă erau adventiști, nu mai era nevoie să apară Biserica Adventistă.

Citat:
Hai sa mai vedem cum functioneaza cautarea adevarului. Daca Cuvantul poate fi interpretat (ce rol mai au invatatorii in biserica?)
Poate rolul lor e de a învăța? A învăța în primul rând lucrurile clare, lămurite ale Cuvântului Divin și nu cele interpretabile și ascunse. Pentru acelea mai există și profeți, ei comunică cu Dumnezeu și descifrează profețiile ascunse ale lui Dumnezeu. Dar până acolo, Har Domnului, există suficiente adevăruri clare și lămurite, înțelese chiar de prunci!
Pe de altă parte, dacă sunt lucruri grele, trebuie să fugi imediat la învățători să ți le lămurească? Eu am convingerea că apostolul Pavel a predicat și lucruri grele -cum altfel, un teolog de talia lui? Ei bine, bereenii aceia "buni la suflet" (Fapte 17,11) n-au fugit la învățătorii bisericii să lămurească pe cele grele, ci verificau zilnic cu Scriptura. Oare în Bereea să fi fost doar profeți și doctori în teologie?

Citat:
P.S . Iisus a gresit treaba cu credinta. Va gasii pe adventi.
Nu cred că a greșit, va găsi și îi va întâmpina în nori (1 Tes.4,17) doar pe "advenți"! Adică pe cei ce-L așteaptă să revină a doua oară.
Neaguule, tu-L aștepți?
Reply With Quote
Vechi 19.10.2012, 23:57:38
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Serios? Si cati ar trebui sa fie asa ca sa fie un fenomen relevant?
Să zicem că același procent câți ortodocși se consideră a fi practicanți. Nu mai amintesc cifra că e prea jenantă... Și ca procent și ca "relevanță" pentru creștinismul original (cum altfel?)românesc.

Citat:
Nu domnule, se refera la turma dumitale, unde se bat co-religionarii matale cu pumnul in piept ca sunt sfinti ai lui Dumnezeu.
Acei 1-2 adventiști numiți de tine (pe proprie răspundere) că se cred sfinți nu pot constitui în niciun caz o turmă, cel mult câteva capre răzlețe în turma de oi.

Citat:
Nici inainte? Serios? Si retragerea in pustie pentru ce a fost? Pentru a arata inutilitatea retragerii in pustie?
Călugării își încheie "stagiul" după 40 de zile, după care se reîntorc în "civilie"?

Citat:
Despre o prostie evidenta - persecutia duminicala, se poate spune categoric "never".
Si mai ziceti ca nu va bazati pe profeteasa voastra ca in Biblie nici vorba de asa ceva.
O profeție încă neîmplinită nu poate fi numită prostie. Și e o profeție biblică, dar desigur nu-ți pot cere să crezi interpretarea adventistă a acelei profeții. Rămâne să aștepți împlinirea profeției, apoi te poți pronunța.

Citat:
Tipic pentru dialogul cu un adventist, faci o afirmatie si face el ce face ca sensul sa se piarda pe drum.
Afirmația era că "nu sabatul este punctul de doctrină specific" și acesta e adevărul, căci mai sunt și alte confesiuni creștine (când spun "creștine", îi exclud pe evreii de religie mozaică), ce respectă sabatul.

Citat:
Iti place sau nu, iesiti in fatza prin lucrul asta, si altii va cunosc in special pentru lucrul asta, orice discutie cu un adventist ajunge cel mai repede exact la acest punct.
Asta era ideea.
Suntem cunoscuți astfel, tocmai prin necunoaștere. Necunoașterea faptului că nu doar noi respectăm sabatul.
La fel de bine, voi ortodocșii sunteți cunoscuți de către neoprotestanți prin închinarea la icoane - un punct de doctrină cu adevărat specific! Neîntâlnit în protestantism, ori neoprotestantism. Nici măcar în iudaism și islamism.

Citat:
Cand a spus Hristos ca taierea imprejur nu mai e necesara?
Exact [COLOR=#800080]cum am presupus[/COLOR]! Te eschivezi să răspunzi la întrebarea de sub-topic (Când a spus Hristos să nu mai aplicăm porunca a IV-a?)

Citat:
De ce nu va taiati atunci imprejur?
Nici nu se pune problema, căci nu suntem evrei. E ca și cum te-aș întreba "voi de ce nu vă închinați cu fața către Mecca?"
Ooops! Nu e cel mai fericit exemplu. Mecca e spre est...

Citat:
Si mai sus incercai sa argumentezi ca sabathul n-ar fi chiar asa o mare problema la adventisti.
Ca sa vezi.
Nici nu este "mare problemă" când îl ținem, la fel cum nu e mare problemă când nu ucidem, nu furăm, etc. E numai normal pentru un creștin, nu e niciun merit în asta.

Citat:
Apropo, buna noastra crestina Doriana va fi si ea exclusa pentru ca n-a tinut Sabath -ul, desi a avut Biblia in mana?
[COLOR=#800080]Așa cum am scris[/COLOR], "nu vorbim de tine", nici de Doriana (nici măcar de mine, cum ziceam mai sus), ci era vorba de un Hristos care chipurile ne-ar fi spus să nu mai aplicăm porunca a IV-a și noi nu ne-am "[COLOR=#800080]prins încă[/COLOR]"-vorba ta.

Mda, mulțumesc frumos! Asta e dovadă că Biserica AZȘ ar fi fixat vreo dată cu privire la revenirea lui Hristos? Am auzit că cineva ar fi spus că acum 100 de ani altcineva ar fi spus că... nici nu mai știu ce a spus...

Citat:
Care "asteptator"?
Miller. Nu-l pot numi adventist de ziua a șaptea (că era de ziua întâia).

Citat:
Si nu l-ati mostenit si pe Miller si rateul lui?Care binenteles, l-ati cosmetizat cat s-o putut?
Aproape în aceeași măsură în care voi l-ați moștenit pe Constantin cel Mare cu "rateurile" și "cosmetizările" de rigoare.

Citat:
Serios? Inventezi pe parcurs? Pana acum erau doar "legile sanitare".
Acum s-au adaugat si "randuielile sociale"?
Dacă generalizezi astfel "Legea", ea conține și aceste prevederi. Am mai vorbit despre ele pe acest topic.

Citat:
Sa inteleg ca treaba cu femeia o incadrati la "randuieli sociale"?
Nu. Mai degrabă la cele ceremoniale.

Citat:
Dar chestia cu examinatul bubelor, este "sociala" sau "sanitara"?
Sanitară, la fel ca izolarea leproșilor.

Citat:
Dar treaba cu zeciuiala e si ea cumva "santiara" de a ramas?
Da, e "șantiară" , ține de organizarea de "șantier" a Bisericii.

Citat:
Apropo, unde spune Hristos ca se anuleaza "randuielile sociale"?
Acolo unde nu se mai răspunde cu "ochi pentru ochi".
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca nu sintem ecumenisti ce rost are sa discutam cu sectantii? bmd Secte si culte 177 08.11.2010 20:20:53
Ignorati Sf.Asteapta Generalitati 5 03.05.2010 07:01:32