![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Vazand un topic nou deschis de un crestin neajutorat (caruia inca nu i-a raspuns nimeni, iar eu una chiar nu sunt in masura sa-i raspund ceva) mi-am dat seama ca am constatat un fenomen, nu tocmia placut, dealtfel ; multe cupluri traisec in concubinaj, ani de zile, mai bine sau mai rau. Unii se casatoresc cand considera ca se inteleg mai bine (sau inca se mai inteleg), altii abia cand vad ca le merge din ce ince mai rau. Insa in ambele cazuri se poate intampla ca situatia sa nu se rezolve, ba din contra sa se agraveze si chiar sa se strice de tot, chiar la scurt timp dupa cununie. Care ar putea fi explicatia? Ca unul e credincios iar altul nu si Dumnezeu vrea sa-l ajute pe cel credincios sa scape dintr-o relatie nepotrivita? De ce nu se intampla asta inainte de casatorie? Daca cel credincios reuseste sa-l aduca pe celalalt in fata altarului, inseamna ca intr-adevar il iubeste si ii vrea mantuirea si a facut tot ce era omeneste in acest sens. Dar de ce dusmanul nu accepta infrangerea si il cheama inapoi chiar si dupa ce si-a pus cununiile?
Inca o nelamurire legata de acest aspect : daca unul din soti incalca juramintele facute lui Dumnezeu si sotiei (de fidelitate fata de sotie si fata de familie si biserica - isi paraseste sotul/sotia sau biserica, trece la alta religie, reneaga pe Dumnezeu si comite pacate capitale, etc) celalalt este si el eliberat de juramantul facut sotului? |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Știm de la catehezele despre Sacramente că, pentru ca un Sacrament (o Taină) să aibă eficiență, sunt necesare două condiții: -să fie validă și -sufletul să fie în dispoziție necesară. Ce înseamnă "dispoziție necesară" în cazul Sacramentului Căsătoriei ? Înainte de toate, înseamnă ca cei doi să se iubească. Dar nu în sensul iubirii din limbajul comun, definită în ultimul timp drept "fluturi în stomac", ci în sensul iubirii creștine, definită, pe scurt (dar poate un pic sforăitor) drept concavare a eului. Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cred că tocmai unitatea asta, care te poate duce până la Dumnezeu, o urăște cel mai mult diavolul, și face tot posibilul să o distrugă, ispitind în fel și chip. Pentru ea trebuie luptat, iar lupta e cu adevărat pe viață și pe moarte. Dar în lupta asta e obligatoriu ca soții să rămână în permanență aliați, să fie conștienți că sunt mereu asaltați de gânduri de reproș, să le respingă de fiecare dată, să taie răul de la rădăcină. Ăsta e un război similar cu al monahilor, cred, chiar dacă ispitele sunt altele. Nu e mai puțin dramatic. Și nu poate fi câștigat decât rămânând împreună în harul lui Dumnezeu. Cei ce reușesc să iasă biruitori din asta vor putea gusta, poate spre capătul acestei vieți, din vinul cel din urmă, mai bun decât cel dintâi. |
|
|
||||
|
||||
|
Parintele Emilian Simonopetritul spune: "Trebuie sa constientizam ca daca dam gres in casatorie, am dat gres mai mult sau mai putin si in viata duhovniceasca. Daca reusim in casatorie, am reusit si in viata duhovniceasca. Reusita sau esecul, sporirea sau naruirea incep in viata duhovniceasca cu casatoria".
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
http://tainacasatoriei.wordpress.com...or-casatoriti/ |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Insa dragostea sterge mereu diferentele, care, in fond, sunt doar aparente, cand cei doi sunt sufleteste/duhovniceste "un singur trup". |
|
|
||||
|
||||
|
Wow ! Ditamai paradoxul..
|
|
|
|||
|
|||
|
Aparent...:) Figurile pe care ni le fac cuvintele...
|
|
|
||||
|
||||
|
Pai da' lamureste-ne un pic cum vine asta. :) Ca eu una n-am mai auzit de un singur "trup" sufletesc/ duhovnicesc. Si nici nu cred ca se poate, dragule. Ar fi un trup dihotomic si deloc dumnezeiesc, huh? Mult prea polarizat, in majoritatea casniciilor, zic si eu.
Last edited by mirela.t; 23.09.2012 at 07:15:06. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Te rog, mai cugeta un pic, dincolo de aspectul formal al termenilor. (Uite, ca hint, vorbim de "trupul mistic" al Bisericii, al carui Cap este Hristos. O fi doar trup, cata vreme Dumnezeu e Duh?...:)) Simplu spus asa cum imi vine acum la indemana, ma refer la comuniunea de interese, sentimente, aspiratii, poveri, necazuri, fericiri etc. Asta-i "trupul" comun. Unitatea familiei. Ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta. Unirea aia, trupul acela, cand toate ale vietii sunt comune si sotii isi poarta unii altora nevoile, cu dragoste. Trupul dragostei lor, inmiresmate de harul care se coboara in Taina Nuntii, Mirela... Dragostea lor, poftim, e un singur trup! Ma refer deci la unitate, cu sensul de organism unic, indivizibil: asta-i cuplul. Ca si cum ar fi un nou individ, individul sui-generis numit "noi". Prin Taina Nuntii, tocmai asta ia nastere! (similar cu nasterea din nou, in duh, la Botez) Fireste, nu ma refeream la organele anatomice, valeu, asta deja e monstru...:) O fi visul vreunui geneticican frustrat, nicidecum al meu, birrrr... Last edited by ioan cezar; 23.09.2012 at 16:30:19. |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Mataniile mirenilor in Biserica | Dacian | Reguli in Biserica | 30 | 27.04.2012 18:15:11 |
| casnicia alaturi de un necredincios | Aspasia | Nunta | 38 | 12.12.2010 23:15:41 |
| Ajutatima sa-mi salvez casnicia | eduard40 | Rugaciuni | 6 | 06.01.2010 17:19:22 |
| Patericul mirenilor | Laurentiu | Generalitati | 17 | 20.07.2009 10:49:11 |
|
|