![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Când eram copil și mă minunam cât de întins poate fi pământul, oamenii mari, părinții și profesorii mei, mi-au spus un lucru de neînțeles: că pământul este rotund. Era ceva absurd: cum să fie rotund, când eu văd că e întins. Și oamenii de la Polul Sud ce fac, stau cu capul în jos ? Dar am crezut acel lucru, în baza autorității părinților și profesorilor mei. M-am împăcat cu ideea că e ceva ce nu pricep la timpul prezent, dar voi pricepe în viitor. Citat:
Majora: copiii care mor botezați se mântuiesc. Minora: copiii nu cunosc toate dogmele. Concluzia: cunoașterea dogmelor nu este necesară mântuirii. Pe de altă parte, trebuie să operăm o distincție între "a nu cunoaște o dogmă" și "a rejecta o dogmă". Rejecția obstinată chiar și a unei singure dogme înseamnă erezie. Dar ereticul încetează de a mai fi catolic, chiar dacă nu există o declarație formală din partea episcopului său ori a Sfintei Inchiziții. Prin urmare, rejectarea obstinată a unei dogme este incompatibilă cu mântuirea. Dacă eu nu cunosc că pământul este rotund, s-ar putea totuși să trec clasa. Mai cu chiu, cu vai, dar o voi trece. "Cum, Dragomir, tu nu știai că pământul este rotund ?" "Nu am citit, doamnă, că e la lecturi facultative. Am crezut că e pentru anii mai mari. Vă rog să mă iertați, că sunt mic !". A se compara cu răspunsul: "Am citit bine în porcăria dv de manual. Idioțenie mai mare decât aceea că pământul e rotund nu am auzit ! Fac ceva pe geografia ta, cucoană, și pe voi toți !". Vedeți ? În ultimul caz, este foarte îndoielnic că am să trec clasa. Citat:
Luați Dogma Păcatului Ancestral și Botezul nu mai e necesar. De ce mi-aș mai boteza copiii, dacă maica lor i-a născut în stare de curăție ? Luați Dogma Omniprezenței lui Dumnezeu, și eu voi considera că mă pot ascunde de El. Luați dogma cum că Sf Fecioară este Maica lui Dumnezeu (Theotokos, Deipara) și ea devine o femeie oarecare, cu aceeași abilitate de a mă ajuta în rugăciune pe care o are mătușă-mea: de ce aș mai cere protecția ei ? Ș.a.m.d. Dogmele sunt cărămizile adevărului, dumnezeiește așezate.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 29.08.2012 at 07:39:56. |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dogme babesti | camy_d | Reguli in Biserica | 164 | 03.08.2016 14:46:05 |
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte? | sophia | Generalitati | 69 | 20.05.2011 03:28:25 |
Credinta fara dogme? | georgeval | Generalitati | 29 | 08.07.2010 00:46:11 |
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice | adelin | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 4 | 27.01.2010 22:34:48 |
Diferite slujbe de inmormantare | danyel | Slujba inmormantarii | 10 | 23.11.2009 13:32:37 |
|