![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Pravila individuala, ca de aceea se si cheama asa, bine este sa fie facuta de unul singur . Si chiar mai mult decit atit , sa te inchizi tainic in inima ta . Sa-ti cauti un colt unde este liniste , unde te poti linisti si tu , te poti aduna, concentra, si unde dupa rugaciunile consacrate (cele din orice carte de rugaciune) incepe defapt ,,statul tau de vorba" cu Dumnezeu si cu sfintii . Adica incepe sa curga rugaciunea cea din inima ta , cu cuvintele tale , despre starea ta cazuta si despre nevoile tale ca si despre preamarirea care o aducem Domului .
Rugaciunea colectiva in famile se face deobicei cu anumite scopuri dintre care cel mai insemnat este acela de a-i invata pe copii sa se roage. Dupa aceasta fiecare trebuie sa se roage separat deoarece altfel nu se poate spori in concentrare, in profunzime si mai ales in vorbirea ta intima si proprie cu dumnezeirea , plus ca mereu avem de luptat cu formalismul, cu ,,teatralismul", cu care ne ispiteste cel mai des vrasmasul... uneori ne bintuie poetica , dictia, mierlosenia(confundata adesea cu pietismul ) sau chiar pietismul formal si nu spiritual. Daca nu ne incormoram sa credem ca cemai mare treaba facem noi si de ce seri de rugaciune in familie suntem noi in stare, atunci cind ne rugam colectiv ,putem degraba a intelege ca aceasta forma este musai didactica pt. prunci dar ca adevarata rugaciune este strict individuala. Exemple pt. aceasta avem cit este lumea : monahii nici o data nu se aduna 2-3-4 ca sa faca rugaciuni in comun chiar daca stau cite 1-2-3 in aceiasi chilie . Ba mai mult , monahii care sunt mult rivnitori de Dumnezeu si care cunosc lupta cea din vazduhul inimii cauta si mai mult linistea si izolarea devenind incet-incet sihastrii. Sa nu intelegem gresit cuvintele Mintuitorului care spun ca ,,...acolo unde sunt adunati doi sau trei in numele Meu , acolo sunt si Eu cu ei" ! Este valabil predominent pt. cultul public . In rest, ispita este atit de fina si de inselatoare incit mult mai tirziu vedem ce roade culegem . Rugaciunea in comun , familiala sau interfamiliala este insa aproape specifica zelotistilor exaltati : Oastea Domnului , Visarionistii, Fratii Ortodocsi care de enorm de multe ori seamana cu serile culturale si misionarorante cu scop bine definit ! Rugaciunea colectiva este cea de la biserica sau in mod exceptional in familie dar in ajunul unor sarbatori cind se face cite un acatist in comun dupa care fiecare se separa si isi continua pravila . Pericolul mare , asa cum am spus deja, al rugaciunii colective este teatralismul ... ei , si desigur , nu cel de prost gust ci cel desavirsit , ca doar ispititorul nu vine sa ne insale cu ceva la care am putea sa ii rezistam ci ne ,,cumpara" cu ceva frumos, grozav, deosebit , tocmai ca sa nu ne putem da seama decit f. tirziu de timpul care l-am irosit si de cugetul nu tocmai bun avut. Si daca si daca , avem indoieli despre rugaciunea individuala si ne suparam rau daca cumva incearca cineva sa ne contrazica ca nu am proceda bine rugindu-ne colectiv in familie (desi noi avem o parere, asa, calda, buna, tandra, mierosa, frateasca si ,,buba" de iubire) nu ne ramine decit sa recitim la Matei ,cap. VI, 5; 6;7. invatatura data noua de Hristos pt. modul in care sa ne rugam , indiferent ca suntem copii sau adulti, in familie sau singuri, la oras sau la tara, sanatosi sau bolnavi ,etc. Noi, adulti fiind , cind cercetam calugarii pt. a spori duhovniceste (nestiind cum se fac anumite lucruri) acestia ne invata , de cele mai multe ori, teoretic, ne spun cum sa facem si nici decum ca ar incepe sa se roage cu noi ca sa vedem noi cam cum sta treaba si sa ,,invatam tare bine " . Si exemplele si consideratiile pot continua mult de tot . Asadar , asta este parerea mea , motivata , si asa si cred ca este cel mai potrivit . In rest fiecare poate face cum doreste : sa faca seri cultural religioase in care sa invita la rugaciune si 1-2 prieteni, vecini, cunoscuti sau frati de biserica mai evlaviosi ... sau cine stie cum ii mai vine in minte ca ar fi bine si nimerit . Omul este liber sa faca cum voieste , dar ma gindesc ca daca dupa o perioada de timp mai mare constati ca tot asa te rogi, ca si acum 7 ani, si ca nu ai sporit mai cu nimic sau altfel spus , ca de 7 ani bati pasul tot pe loc , probabil ca aceasta ar trebui sa te puna pe ginduri . Dar daca iarasi , nu te pune pe ginduri, insemneaza ca deja esti in rai si nu iti mai este de folos nici un spor duhovnicesc, sau nevointa si totul este bine !
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
va rog din tot sufletul sa va rugati Sfantului Nectarie impreuna cu mine! | andrutza151 | Rugaciuni | 2 | 28.12.2011 14:44:51 |
Sf. Ieromartir Isidor si cei 72 impreuna cu el | pilgrim1 | Diverse Sarbatori | 1 | 25.01.2011 00:07:36 |
sa ne rugam impreuna! | icamilin | Umanitare | 62 | 07.06.2009 01:20:31 |
Veszprem - plangand impreuna | laurschepsis | Stiri, actualitati, anunturi | 15 | 16.02.2009 11:43:22 |
Impreuna pt totdeauna? | andreea_teo | Nunta | 13 | 04.07.2007 10:05:51 |
|