Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Prima Euharistie a avut loc la Cina cea de Taina tinuta in seara Pastilor din anul rastignirii Domnului si s-a folosit azima. Iar in acea seara Domnul a zis "Faceti aceasta intru amintirea mea". Ca atare, de cate ori frangem si noi painea astazi, vestim moartea Domnului.
Ceea ce este putin pacat la ortodocsi din punctul meu de vedere este faptul ca acest moment al frangerii painii nu este cu adevarat trait si de credinciosi in sensul ca se face in Altar de preot in asa fel incat nimeni nu prea vede ce face acolo, iar daca nici nu este informat despre ceea ce face preotul in Altar, rateaza momentul cu desavarsire. In timp ce la catolici si la altii este un moment foarte important din slujba, cu o incarcatura duhovniceasca deosebita si vazut in mod clar de toti credinciosii asa cum vedeau si apostolii. Cel putin eu o resimt intotdeauna cand merg la ei in timp ce la noi, toata gestica facuta in Altar deasupra Potirului ma duce mereu cu gandul la ritualuri pagane africane, la incantatii, si sincer, ma intristeaza mereu ca nu se pune mai mult accent in fat credinciosilor pe acest moment al frangerii painii si al Transformarii darurilor.
|
Adriana si Tricesimus, multumesc de raspunsuri.
Intrebarea mea era de fapt cand a avut loc prima Euharistie de
dupa Cina cea de Taina si ce anume s-a folosit: paine sau azima? Stiu ca la Cina cea de Taina a fost instituita, ma intereseaza opinia voastra referitor la cand a fost prima data imediat urmatoare cand s-a savarsit Euharistia. Imi cer scuze ca n-am precizat explicit de la inceput.
multumesc anticipat