Citat:
În prealabil postat de stefan florin
In legatura cu Spovedania, ea a existat inca din primul secol.Exista o scriere numita Epistola lui Barnaba scrisa in perioada 70-135 dupa Hristos. De fapt epistola lui Barnaba este un mic tratat teologic (nu o epistolă), care dezbate întrebări cu care s-au confruntat urmașii lui Isus încă din primele zile ale lucrării Sale: cum ar trebui să interpreteze creștinii Scripturile evreiești? Care este natura relației dintre creștinism și iudaism?
Este general acceptat faptul că autorul era din Alexandria, dat fiind atașamentul lui față de abordarea alegorică, pentru care Alexandria era bine cunoscută și datorită faptului că de aici provin cele mai timpurii dovezi ale existenței acestui document. El pare să fi fost scris după distrugerea templului din Ierusalim, în anul 70 d.Cr., dar înainte ca orașul să fie reconstruit de Hadrian, după revolta din anii 132-135 d.Cr. Nu este posibilă o precizie mai mare între limitele menționate. Deci o mare probabilitate sa fie scrisa din primul secol. In acest tratat autorul zice: "Să-ți mărturisești păcatele" (Cap.19: 12). Vezi draga mea ca spovedania este foarte veche, inca se la sfarsitul primului secol. Doamne ajuta!
|
Bine-nteles ca trebuie sa le marturisesti, dar cui? Pentru ca multa vreme marturisirea s-a facut lui Dumnezeu, acel examen de constiinta cerut de Ap. Pavel si care apare si in scrierile Sf. Ioan Gura de Aur. Cei care trebuiau sa-si marturiseasca pacatele public erau cei care urmau sa se boteze si bolnavii. Si oricum comunitatea crestina nu era omogena ca sa se poata generaliza. Ideea este ca oamenii se mantuiau indiferent de forma de Spovedanie practicata pentru ca in toate conteaza scopul: sa-si imbunatateasca omul viata lasandu-se de pacate.