Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Si oamenii, in Imparatia Cerurilor, sunt "ca ingerii" (nu se insoara, nici marita), a zis-o Hristos, dar genul nu se desfiinteaza. Prin Intrupare fireste ca firea dumnezeiasca a lui Hristos nu a devenit masculina ("sa nu fie!"), dar Hristos, ca si gen, este barbat, nu zicem despre el ca este femeie sau ca este hermafrodit.
Paul Evdokimov arata insa foarte frumos in cartea "Femeia si mantuirea lumii", o carte pe care o recomand tuturor celor care cred ca ortodoxia nedreptateste femeia, ca monahii, precum ingerii, devin "fara gen", desi fiziologic sunt barbati. La fel, si mai ales - pentru ca El este modelul monahilor - Hristos incorporeaza in El si genul femeiesc, ca doar n-a lasat femeile afara din mantuire. Ceea ce este specific femeilor, si pe care si Hristos si monahii si-au apropriat, este jertfelnicia prin natura. Pe acestea femeile o au natural, de aceea jerfelnicia exterioara (preoteasca) s-a dat barbatilor.
Maica Domnului nu a jertfit la altar in timpul vietii, si prin aceasta se vede clar ca preotia este randuita barbatilor. Dar jertfa euharistica pe care o face preotul este intrecuta "fara de asemanare" (in efortul personal, ma refer, nu ca substanta) de jerfelnicia Maicii Domnului, care, precum Hristos S-a jertfit pentru noi, si ea s-a jertfit pentru El.
Sunt doua jertfe, si doua slujiri. Ferice de femeile care inteleg menirea si nobletea jertfei lor.
|
Ati spus foarte bine ca barbatii trebuie sa invete ceea ce femeile fac din fire: jertfelnicia. Insa nu aveti dreptate in ceea ce il priveste pe Iisus, El tot din fire facea, nu a invatat El de la femeie, si a facut-o din momentul in care a acceptat sa se jertfeasca pentru omenire, unii zic ca acest moment ar fi fost inainte de Creatie. Femeia are in fire din acest chip jertfelnic al lui Iisus, barbatul insa, tocmai pentru ca are inima mai impietrita, trebuie sa il invete. De aceea barbatii s-au lasat chemati sa il urmeze in timp ce femeile nu a fost nevoie sa le cheme ca au venit singure. Iisus a venit sa ne invete iubirea jertfelnica si exact cei care din fire cunosc mai putin despre cum se face cred ca sunt mai potriviti sa fie preoti. Pe de o parte este un paradox, pe de o parte insa nu pentru ca fiind un barbat care cere aceasta jertfa altui barbat, are sanse sa il convinga. Daca insa acelasi lucru i l-ar cere o femeie, ori n-ar baga-o in seama, ori ar zice ca-s treburi femeiesti. Nu se justifica insa ca o femeie care din fire stie mai multe despre iubirea jertfelnica sa stea sub ascultarea unuia care stie mai putine si are el de invatat de la femeie.
Si am intrebare: primii crestini aveau altar? Painea era franta la mese doar de barbati? De unde rezulta asta? Epicleza cand a fost infiintata? Ca nu reiese deloc ca ea ar fi existat la primii crestini decat cel mult sub forma binecuvantarii cu care luau bucatele. Am dat mai inainte citatul cu comunitatea Corintului unde oamenii Cinau in toata regula si din cauza discrepantelor economice prea mari in care unii se imbuibau si se imbatau iar altii flamanzeau, Ap. Pavel a hotarat sa ramana doar la Paine si Vin. Nici vorba de altar, epicleza etc. Si nici vorba sa mentioneze ca doar barbatii ar putea frange paine si oferi vinul. Cand a aparut deci slujirea la Altar?