Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2011, 01:35:08
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Va rataciti nestiind Scripturile..

Legatura casatoriei dureza pana la moarte.
Bine-nteles ca dureaza pana la moarte, nu vad unde-i ratacirea :))
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 01:40:50
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
cred ca este vorba doar de faptul ca Adriana vrea sa iasa cum ii convine ei nu cum este :) scuze Adriana dar asa se vede din afara.

Ai dreptate AlinB, legatura sotilor tine pana la moarte nu in vesnicie, deci nici mantuirea sufletului sotului nu poate fi conditionata de credinta celuilalt. Ca ajuta f mult, ca conteaza DA!!! De milioane de ori DA! Dar nu o ASIGURA.

Chiar tu spuneai cateva mesaje mai sus Adriana (daca nu ma insel) ca dupa moarte vom fi ingeri si nu va mai exista notiunea de barbat/femeie sot/sotie.
Bine-nteles ca legatura casatoriei tine pana la moarte, apoi oamenii fiind ca ingerii din Cer, nu se mai casatoreste nimeni. Este evident! Aici insa era vorba de faptul de a fi mantuit dupa moarte, nu casatorit dupa moarte :))
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 01:45:50
Banned

Implicit

Citat:
sper din tot sufletul ca nu la asta se referea caci eu asta am inteles. Si ma tot gandesc la intrebarile Adrianei legate de ce se va intampla daca-si ia un barbat necredincios si daca i se va refuza casatoria religioasa din aceasta cauza.

Si avand in vedere topicul la care suntem, nu mai stiu daca i-a raspuns cineva pana acum sau nu, dar raspunsul este DA! Daca vrei sa te casatoresti cu o persoana nebotezata nu vei avea parte de o cununie religioasa ortodoxa.
Acum intelegeti de ce respectiva persoana a ascuns faptul ca nu era botezata?

In cazul asta ce rost a mai avut sa zica Ap. Pavel ca un sot necredincios se sfinteste prin sotia credincioasa si vice-versa din moment ce o astfel de casatorie este invalida, nu exista in Biserica Ortodoxa?...
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 12:49:33
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Acum intelegeti de ce respectiva persoana a ascuns faptul ca nu era botezata?

In cazul asta ce rost a mai avut sa zica Ap. Pavel ca un sot necredincios se sfinteste prin sotia credincioasa si vice-versa din moment ce o astfel de casatorie este invalida, nu exista in Biserica Ortodoxa?...
sfantul Ap. Pavel nu se referea la cei necredinciosi adica de o alta religie (musulmani, budisti, etc) ci la ortodocsii botezati dar care nu traiesc in duh si smerenie si nu merg pe calea mantuirii.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.08.2011, 20:53:01
Banned

Implicit

Citat:
sfantul Ap. Pavel nu se referea la cei necredinciosi adica de o alta religie (musulmani, budisti, etc) ci la ortodocsii botezati dar care nu traiesc in duh si smerenie si nu merg pe calea mantuirii.
De unde reiese?
Reply With Quote
Vechi 04.08.2011, 21:31:59
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

Scuzati-mi necunostinta, dar este valabila Taina Cununiei daca o persoana nu este boteaza?
Adica chiar daca participa la cununie, are vreo valoare?

Adica daca cineva are doar 10 clase si printr-un viclesug intra la facultate, de fapt diploma de facultate e nula, daca n-are bacu'. Sau daca cineva se casatoreste civil cu o persoana, fara sa fii divortat de o alta, a doua casatorie e nula.

Dar daca acea persoana e boteaza, consider pacat al doilea botez. Adica mi-am pus problema la un moment dat sa ma casatoresc cu o persoana de stil vechi, si consider pacat ca oricare dintre noi sa se boteze a doua oara. Si asa am citit ca este. Adica as fi chemat doi preoti, de la fiecare cate unul.

La fel as pune problema si daca ar fi catolic. Si daca ar fi musulman.....dar aici lucrurile sunt mult mai complicate, adica cred ca e mai greu fara botez.

Dar daca n-a fost boteza si vrea sa se casatoreasca religios, nu inteleg de ce nu se boteaza, daca nu este credincioasa altui cult. Adica de ce ar vrea sa casatoreasca si sa se boteze nu? Adica vrea sa fie ortodoxa pe jumatate?
Reply With Quote
Vechi 04.08.2011, 21:37:00
Senior Member

Smile

Citat:
De unde reiese?
Nu stiu cum sa-ti explic, dar are dreptate. Adica se refera la 2 persoane botezate, dar una mai putin credincioasa.

Adica daca o fata e virgina credincioasa si sotul ei a umblat cu mai multe pana la nunta, el se sfinteste prin sotia lui.

La fel daca el are amante. Sau daca el bea si sotia nu. Sau daca sotia da milostenie si sotu' nu.

Bine, nu e sigur ca ajung amandoi in Rai, dar asta e ideea.

Uite, un baiat era botezat si de dragul mamei purta cruciulita la gat, dar a zis ca el nu crede, dar nu stiu cum facea ca numai dupa fete credincioase umbla. Si mi-a explicat ca el vrea o sotie credincioasa, ca si copii sa fie credinciosi si care eventual sa-l convinga si pe el. Cu toate ca era ateu, "simtea ca-i lipseste ceva si cauta acel ceva."

Cred ca daca tot vrea sa primeasca Taina Cununiei, sa primeasca Taina Botezului de dragul sotului si poate si de dragul ei. Poate ar trebui sa-si puna problema, dar daca exista?Eu cred ca nu exista, dar daca da, sau daca nu, ce rau imi va face Botezul? Si in general persoanele acestea, dupa ce au "revelatia" pe care o doresc sau nu(poate in timpul Botezului sau Cununiei, cine stie), ajung sa fie mai credincioase.

Mi-a spus candva un profesor cam ateu:" Eu nu cred, dar stiu ca va va fi bine daca faceti ce spune Scriptura". (cred ca acestea au fost cuvintele lui). Dumnezeu sa-l ierte.

Last edited by Azzuurra; 04.08.2011 at 21:48:03.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 00:30:09
Banned

Implicit

Eu cred ca dimpotriva, erau persoane nebotezate, casatorite in legea lor pagana, iar in momentul aparitiei apostolilor unii credeau in Iisus si se botezau iar altii nu. Asa ca a aparut problema cuplurilor in care doar unul ajungea credincios si se boteza. Ori asta punea mari probleme in cadrul cuplului, ca atare crestinii au fost sfatuiti sa accepte despartirea daca asa dorea partenerul pagan sau dimpotriva, sa ramana cu el daca acela vroia sa-si pastreze sotul/sotia, zicand ca astfel necredinciosul se va sfinti prin cel credincios. Pe vremea apostolului nu existau anomaliile de astazi aparute in urma botezului pruncilor, nu existau persoane botezate dar necredincioase tocmai pentru ca se botezau doar cei ce credeau.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 00:47:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Ce anomalii dom'le..pardon, d'na., liberul dvs. arbitru e o anomalie?

Sau traiti cu dulcea iluzie ca cei care se "boteaza" la varsa inaintata la neoprotestanti sunt scutiti automat de orice "anomalie" a necredintei?
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 01:03:41
Senior Member

Smile

Citat:
Eu cred ca dimpotriva, erau persoane nebotezate, casatorite in legea lor pagana, iar in momentul aparitiei apostolilor unii credeau in Iisus si se botezau iar altii nu. Asa ca a aparut problema cuplurilor in care doar unul ajungea credincios si se boteza. Ori asta punea mari probleme in cadrul cuplului, ca atare crestinii au fost sfatuiti sa accepte despartirea daca asa dorea partenerul pagan sau dimpotriva, sa ramana cu el daca acela vroia sa-si pastreze sotul/sotia, zicand ca astfel necredinciosul se va sfinti prin cel credincios. Pe vremea apostolului nu existau anomaliile de astazi aparute in urma botezului pruncilor, nu existau persoane botezate dar necredincioase tocmai pentru ca se botezau doar cei ce credeau.

Stii de ce este Avortul un pacat atat de mare, pe langa crima? Pentru ca acesti copii nu ajung in Rai pentru ca n-au fost botezati. Si ei sunt puri, si n-au avut timp sa faca pacate.

"Apoi, sufletele copiilor avortati, nefiind botezate, nu pot intra in imparatia lui Dumnezeu, ci asteapta ziua cea infricosatoare a judecatii, cand singuri vor acuza pe parintii care i-au ucis in fata Dreptului Judecator Iisus Hristos."

Daca un copil pur, nu va intra in Rai pentru ca n-a fost botezat, crezi ca cineva se mantuieste daca nu este botezat si "reuseste aparent sa se cunune"? Aparent, pentru ca nu stim daca acea Cununie e valabila.

"12. Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase.
13. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul.
14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.
15. Dacă însă cel necredincios se desparte, să se despartă. În astfel de împrejurare, fratele sau sora nu sunt legați; căci Dumnezeu ne-a chemat spre pace.
16. Căci, ce știi tu, femeie, dacă îți vei mântui bărbatul? Sau ce știi tu, bărbate, dacă îți vei mântui femeia? "

Eu stiu ca se refera la altceva. dar nu prea stiu cum sa-ti arat tie. In primul verset de sus spune:"daca cineva are o femeie necredincioasa": pentru asta ei trebuie sa fie impreuna, sa fie casatoriti, si daca isi daa sema ca femeia e necredincioasa, sa n-o lase.

"INVATACELUL: Pot oare copiii sa se mantuiasca numai cu botezul fara credinta? Scriptura spune nu numai despre botez, ci si despre credinta ca este trebuitoare spre mantuirea cuiva: “Cel ce va crede si se va boteza se va mantui. Iar cel ce nu va crede se va osandi” (Marcu, 16, 15-16).

PREOTUL: Intr-adevar, copiii nu pot crede la varsta cand sunt botezati, dar nici nu-L pot tagadui si nici nu-L pot refuza pe Hristos."

"El insa, cand a vorbit despre botezul pe care il va aseza, a aratat marea importanta pe care o avea lucrarea acelui botez si de aceea n-a mai fost nevoie sa spuna ca va trebui aplicat tuturor, deci si copiilor. "

"INVATACELUL: Nu cumva copiii se pot mantui si fara botez? Despre ei se spune ca sunt sfinti si, ca atare, n-ar avea trebuinta sa-si curete pacatele - pe care nu le au. Asa gasim in Sfanta Scriptura, prin cuvintele Mantuitorului: “Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor” (Matei, 19, 14). Deci, copiii pot intra si fara botez intru imparatia cerurilor, in acelasi inteles pare a fi grait Mantuitorul isi alta data: “De nu va veti intoarce si nu veti fi ca pruncii, nu veti intra intru imparatia cerurilor” (Matei, 18, 3; Marcu, 10, 15; Luca, 18, 15-17). Apostolul Pavel spune chiar direct ca copiii sunt sfinti: “Barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa si femeia necredincioasa prin barbatul credincios. Altminterea, copiii vostri ar fi necurati, dar acum ei sunt sfinti” (I Cor., 7, 14). Deci, daca parintii sunt sfinti (crestini botezati), atunci si copiii lor sunt sfinti.

PREOTUL: Mai intai de toate, trebuie stiut ca copiii nu sunt sfinti, pentru ca “ce este nascut din trup, trup este” (Ioan, 3, 6) ,- deci, copiii nascuti numai din trup, nu si din “apa si Duh”, sunt numai trup, cu pacatul lui Adam in ei. Botezul la copii aduce spalarea pacatului stramosesc intrat in lume prin calcarea poruncii de catre Adam si Eva in rai (Fac., cap. 3). “Printr-un singur om (Adam) a intrat pacatul in lume si prin pacat, moartea - si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor prin acela in care toti au pacatuit” (Rom., 5, 12). Iar acum : “Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat” (Gal., 3, 27) si iarasi: “Au nu stiti ca toti cati in Iisus Hristos ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat?” {Rom., 6, 3). Asadar, afundarea de trei ori in apa, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh (Matei, 28, 19) inseamna botezul in moartea lui Hristos, adica cel nou botezat a murit fata de pacatul stramosesc si fata de Legea lui Moise (Rom., 6, 4-25; 7, 1-6). Si prin Cruce, noul botezat este rastignit fata de lume si lumea fata de el.

Inca sa stii si aceasta, ca nimeni sau are voie sa boteze a doua oara pe cei botezati in numele Sfintei Treimi - dupa randuiala Bisericii dreptmaritoare a lui Hristos, caci zice marele apostol Pavel: “Un Domn, o credinta, un botez” (Efes., 4, 5). Numai daca au fost botezati de eretici (sectanti), ii botezam din nou."
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Recunoasteti persoana VladCat Generalitati 745 20.10.2016 17:32:52
Caut o persoana... Sanduu Generalitati 22 22.12.2011 15:16:28
Ce este o persoana? florin.oltean75 Generalitati 4 19.12.2011 13:07:31
casatoria cu o persoana de o alta religie naomy Nunta 53 21.08.2011 00:45:21
Nebotezata annika Botezul 11 05.11.2010 23:18:18