![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Problema la noi e ca in credinta populara datinile, obiceiurile si superstitiile se intrepatrund, incat aproape se confunda. Sa crezi in superstitii e evident o prostie, denota ignoranta, parca reactivam credintele animiste pre-crestine tributare magiei. Oamenii cautau sa afle raspunsul “zeilor” la care se rugau prin observarea semnelor din lumea exterioara din natura si de aici se nasc prejudecatile: credinta in spirite bune si rele, in semne prevestitoare, numere fatidice etc. Noi avem superstitii legate de fiecare moment important din viata omului: botez, nunta , inmormantare cat si o multime de altele legate de diferite evenimente. Sa crezi in asa ceva inseamna automat indepartarea omului de Dumnezeu , deci daca mirii sparg paharele pentru ca ei doresc sa indeparteze ghinionul, sa se abata necazul de pe casa lor, e un pacat. Legat de superstitii Sfantul Ioan Gura de Aur spunea: " aceasta nu e doar o gandire prosteasca, ci chiar una draceasa". Viata noastra e calauzita de Dumnezeu si nu de superstitii, de Zeita Fortuna(norocului) ce nu au legatura cu credinta adevarata. Daca unii-si fac probleme de genul "vai de mine, n-am spart paharele,deci o sa-mi mearga rau" e o superstitie, tine de fondul pagan (pre-crestin) mostenit. Unii miri insa indeplinesc ritualul paharelor doar pentru ca "asa se face", asa-i traditia, nu pentru ca ar crede efectiv in el. Nici nu ajungi bine la restaurant ca te si asteapta chelnerul cu paharele :)
Eu as "curata" nunta de toate obiceiurile care au la baza o superstitie, deci fara turta deasupra capului (app, care-i superstitia cu turta? la noi in Ardeal nu prea se poarta asa ceva) , fara pahare sparte, fara ursitoare (la botez), fara galeata cu apa , fara "ceva vechi,nou,albastru" etc. Obiceiul acela cu datul jos al voalului si punerea baticului e altceva, nu poti sa spui ca e o superstitie, ci e un ritual simbolic, ce marcheaza trecerea de la o conditie la alta, deci daca vrei il faci. Nu l-as face, mi se pare prea mare teatralitatea :) Punerea concardelor in piept mi se pare un gest frumos, e un mod de a te identifica cu nunta respectiva, simti efectiv ca iei parte la ea. Nu e insa obligatoriu, depinde de fiecare mireasa in parte, pana la urma e nunta ei "de vis", ea decide "regia" evenimentului. (ahh, sa spun "ei" sa nu se supere domnii, deci mirii decid) Last edited by ioanna; 29.07.2011 at 13:05:43. |
|
|
|||
|
|||
|
Multumesc pentru feed-back. Foarte interesante postarile voastre maria32, ioanna. Cred ca acum am atins mai mult subiectul acestui topic "nunta crestina".
Acum vine o alta intrebare. Ce ne facem cu persoanele prezente la nunta, care nu tin cont de invatatura crestina si asteapta sa se petreaca toate aceste superstitii, citate de voi mai sus, ca ritualuri specifice (sau nespecifice) nuntii? Daca nu se petrec, mai apoi incep comentariile: <<nici macar nu a avut turta mireasa, oare de ce nasa nu i-a dat voalul jos si sa-i puna baticul, apoi sa dansam "nuneasca" parca, de ce n-a avut lautari, etc., ca aia era toata distractia>> sau mai rau nuntasii sa inceapa sa-ti dea indicatii in aceea zi: <<pune o galeata cu apa si pune bani in ea, arunca paharul si sparge-l, calca mirele/mireasa pe picior in biserica...>> Deci repet intrebarea: cum ii domolim pe acesti invitati, care (asa cum spunea ioanna) intrepatrund obiceiurile cu superstitiile?... |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Facandu-i sa se simta bine, printr-o atmosfera placuta si antrenanta, petrecerea nu trebuie sa aiba momente "moarte", nici sa fie monotona si plictisitoare, ci sa aiba flexibilitate in ceea ce priveste ritmul. Daca un om s-a simtit bine el nu mai e carcotas, nici macar nu-si va seama ca n-a existat „spartul paharelor”, de exemplu.
Last edited by ioanna; 29.07.2011 at 14:42:15. |
|
|
|||
|
|||
|
"Dacă avem niste prieteni, care ne sunt dragi, dar nu sunt credinciosi, cum să le vorbim despre Dumnezeu ca să-i miscăm cumva?
- Mai mult decât a vorbi, este să duceti o viată crestină, să vadă si ei. Asta ar putea să fie predica cea mai de efect. Incolo, e inutilă o discutie cu ei, care s-au antrenat să răspundă la întrebările propovăduitoare, bune, ale crestinilor. Ei stiu ce să răspundă. Că e mai dulce tutunul, e mai dulce betia, e mai dulce curvia, e mai dulce pierderea de timp si preadesfrânarea. Mai ales acum s-au creat atâtea posibilităti de distractie, de destindere, de pierderea sufletelor... Si atunci, dacă te văd pe tine făcând asa, te întreabă: "Ce te face pe tine să ai o asa conduită?" Si îi zici: "Dragă, îmi pun problema mântuirii! 0 să terminăm odată!... Căci cel mai mare, cel mai greu moment din viata ta, va fi ziua când vei muri! Atunci se va vedea cum ai trăit!... Nu vei mai avea nici un fel de scuze. Mila încetează de la Dumnezeu. Până acolo e milă, dar de acolo începe dreptatea lui Dumnezeu, după faptele noastre". Si dacă primeste sfatul, să-i spuneti: "Domnule, există judecata lui Dumnezeu. Există porunci. Să le ascultăm! S-a născut lisus Hristos; Dumnezeu fiind, a luat chip de rob numai ca să ne mântuiascâ pe noi, să ne scape de iad". Va să zică, începi cu credinta de la capăt. Dar, mai ales, să vadă faptele voastre cele bune. Căci dacă te apuci să faci chefuri, degeaba vorbesti tu si propovăduiesti. Uite asa se crează un moment pentru folosul tău. Să ai o pozitie folositoare. Dacă nu te ascultă, "Dixit et salvavem aneam mea", zice latinul. "Eu am zis si mi-am mântuit sufletul meu". La Judecată, când te va întâlni, să nu-ti zică că nu iai spus. Pentru că toti cei cărora le spuneti ceva în numele adevărului de credintă, fratii mei, toti acestia vă vor vedea pe voi odată si le va suna în cap: "Uite, că mi s-a spus lucrul ăsta de către cutare si n-am tinut cont!" Ei, problema e mare, problema e peste tot, problema e întinsă cu lipsa de credintâ! De asta luptăm din răsputeri. Dar mai ales asta, fratii mei, să nu faceti sminteli!" Extras din "Ne vorbeste Parintele Arsenie". |
|
|
||||
|
||||
|
Maria, acuma am vazut ce ai scris legat de depunerea florilor primite la icoana. Nu stiu ce sa spun, gestul tau e frumos, insa unii s-ar putea sa ramana surprinsi. Ei ti-au daruit tie florile cu drag, un fel de cadou, iar cadoul nu se da mai departe, ci se pastreaza. Daca tu simti insa ca asa trebuie sa faci, atunci lasa-le in Biserica si nu le mai lua cu tine, posibila nemultumire va fi oricum de moment, le va trece.
Last edited by ioanna; 29.07.2011 at 15:02:33. |
|
|
|||
|
|||
|
Sau dai florile, a doua zi la biserica. Sau chiar poti sa le spui, am placerea sa las langa icoana Maicii Domnului, un bughet de flori. Sper sa nu va deranjeze?!
Cununia civila este in aceeasi zi? |
|
|
||||
|
||||
|
Asta e altceva, a doua zi, sau chiar si in aceeasi zi insa cu tact, asa cum bine ati spus, pentru a evita un moment stanjenitor: lumea iti ofera flori, iar tu in secunda 2 le "dai mai departe".Unii ar putea fi tentati sa creada ca nu l-ai apreciat gestul, n-ai dat importanta.
Last edited by ioanna; 29.07.2011 at 15:17:14. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
cununia civila este cu o zi inainte vineri (nu as fi vrut sa fac in zi de post dar nu se mai oficiaza cununii civile sambata si duminica.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ruperea turtei Nasa comanda si plateste o turta impodobita cu diverse ornamente, comestibile sau nu, diferite impletituri si alte forme. In mod simbolic, turta este rupta deasupra capului miresei si este data spre consum (invitatilor). Se spune ca aduce noroc celor care mananca din ea. Obiceiul se pastreaza din vremea Romei antice. mai exista si explicatia cum ca nasa binecuvanteaza astfel mireasa si mai are semnificatia ca femeia sa fie buna ca painea Lui Dumnezeu.
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Nunta | honney | Nunta | 27 | 27.04.2011 20:25:22 |
| nunta crestina | catalinabalhui | Nunta | 6 | 05.09.2010 13:02:08 |
| nunta | killerandrew | Nunta | 5 | 07.07.2009 13:55:29 |
| nunta | rizeab | Nunta | 1 | 23.09.2007 17:19:11 |
| nunta | copilu | Nunta | 1 | 25.07.2007 20:46:24 |
|