Citat:
În prealabil postat de mihailt
Noi suntem mai mult daci decat romani,e adevarat eu sunt o rusine pentru stramosi nostri daci care erau oameni crestini ortodocsi,drepti si viteji,smeriti si intelepti.
Sfantul Apostol Andrei a fost bine primit de daci,cand a venit aci sa propovaduiasca Sfanta Evanghelie.
|
Iti impartasesc sentimentul, dar hai sa lamurim niste chestiuni de istorie, ca de sters s-o sterge ea dar macar sa n-o tegiversam cu totul. Dacii au avut credinte pagane, cat se poate de politeiste si de idolatrice. Uite aici o listuca cu marea majoritate a zeitatilor dacice
http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4..._zei_geto-daci
Dar nu numai ca erau pagani prin credinta, obisnuiau insa sa aduca si sacrificii umane lui Zalmoxis, trimitand in sulite cate un fecior crezand astfel ca prin jertfa adusa zeului vor avea succes la razboi. Zalmoxis intr-adevar se pare ca a existat in carne si oase, dar nu este mai putin adevarat ca acesta a fost divinizat si cu timpul a devenit o zeitate cu acte in regula, devenind chiar zeul suprem al dacilor.
Degeaba te cramponezi tu de romani, fiindca unul dintre efectele secundare ale romanizarii a fost tocmai perpetuarea crestinismului. Este drept ca pe timpul lui Traian cand a venit Sf Andrei in Dacia si romanii erau politeisti si-i persecutau pe crestini, care cel mai adesea erau trimisi in exil in provinciile mai barbare ale imperiului. Ce nu stiau ei este ca astfel nu fac altceva decat sa propage crestinismul si sa-l imprastie pe tot cuprinsul imperiului roman, care la vremea aceea era foarte mare. Dupa cum bine se spune "incurcate sunt caile Domnului", fiindca uite cum din ceva rau, romanii urmarind ca astfel sa-i persecute pe crestini trimitandu-i in exil, s-a intamplat un mare bine propagand astfel crestinismul in toate colturile imperiului.
Concluzia:
Din punct de vedere a identitatii noastre crestine romanii ne-au facut mult mai mult bine decat ne-au facut vreodata dacii, chiar daca ei in principiu urmareau sa faca un rau, insa prin mijlocirea Domnului acel rau s-a schimbat intr-un mare bine.