Citat:
În prealabil postat de Mihai36
De ex Tertulian considerat cel mai profund si cel care a avut cele mai multe revelatii dintre cei 3 parinti teologi a raspuns pe baza revelatiilor si despre natura divina a lui Melchisedec insa raspunsul nu i-a fost aceptat ca sa fie introdus in dogma fiindca ..nu se potrivea cu dogma.
Acesta este un motiv mai mult decit suficient din partea lui in deciza de a parasi structurile bisericii si a merge de partea gnosticilor a caror vina era ca nu se supuneau dogmei si sinodului.
Gnosticismul (cunoasterea partial revelata) nu a murit, el contnua in rindurile calugarilor sporiti.
|
Gnosticismul nu are cum sa continue in randul calugarilor sporiti, era o conceptie total diferita de crestinism. DE altfel nici macar nu e trecut in randul ereziilor, pentru ca e considerat a tine mai mult de paganism. Doar daca te referi la un alt sens al cuvantului.
Nu am citit ca Tertulian sa fi avut revelatii si ce revelatii a avut. Am citit doar ca s-a alaturat apoi unei grupari care nu era gnostica, montanism. Iar vina gnosticilor nu era ca nu se supuneau dogmei si sinodului, ci ca spuneau niste prostii mari de tot. Au fost condamnati in primul secol. Tot nu imi dau seama ce confesiune aveti, pare a fi un secret.