![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar cand se intampla sa ramana pacate nespovedite, cu tot cu tehnica notatului pe hartie?
Adica a trecut Spovedania, Impartasania asemenea, dar mai sunt lucruri de marturisit. Le amintim la urmatoarea Spovedania, precizand situatia? |
|
||||
|
||||
![]()
nu-mi amintesc exact formularea dar parca preotul atunci cand spune rugaciunea la spovedanie mentioneaza ceva de genul "acestea si altele mai mari decat acestea", sau oricum, include si pacatele pe care nu ti le-ai amintit sa le spovedesti, deci cere Domnului iertare si pentru acestea.
|
|||
|
|||
![]()
Da, le spunem la urmatoarea spovedanie.
|
|
||||
|
||||
![]()
totul este sa nu le fi ascuns cu intentie daca nu s-a intamplat acest lucru le marturisesti data viitoare
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dacă, însă, e vorba de păcate de care nu ne-am amintit ulterior spovezii, ci ANTERIOR acesteia, trecându-le sub tăcere dintr-un motiv sau altul (rușine, teama de încălcarea secretului spovezii, etc), atunci situația e mai complicată: spovada nu a fost bună, adică sufletul nostru nu și-a redobândit starea de grație sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință. Ceea ce trebuie făcut, în acest caz, este să reluăm întregul proces al spovezii, menționând: -păcatele menționate anterior -păcatul trecut anterior sub tăcere -faptul că ne-am prezentat la spovadă ascunzând acel păcat, fapt care este el însuși păcat grav.
|
|||
|
|||
![]()
Psalmistul David intr-un psalm ce se citeste la inceputul Utreniei ne arata ce presupune Spovedania: "Ca faradelegea mea eu o voi vesti si ma voi ingriji pentru pacatul meu".
Nu este de ajuns doar a aminti pacatele in Taina Spovedaniei, fara a ne pocai din inima, fara a urma canonul primit de la duhovnic si fara a le parasi cu totul, adica fara a ne "ingriji pentru pacate". |
|
||||
|
||||
![]()
Marturisirea fara pocainta echivaleaza cu ruperea unei buruieni. Cunoastem ca daca nu o scoatem din radacina, ea creste dupa rupere si de multe ori mai bine. Pocainta acest lucru aduce - smulgerea pacatului din radacina.
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
spovedania... | myself00 | Generalitati | 2 | 24.06.2012 23:58:59 |
Spovedania | Adriana-Simona | Pocainta | 24 | 22.09.2011 20:10:10 |
Spovedania | Sf.Asteapta | Generalitati | 2 | 03.07.2010 15:04:45 |
Spovedania | Ioana-Andreea | Secte si culte | 0 | 06.04.2010 21:55:39 |