Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2011, 18:26:04
o nestiutoare_
Guest

Question

Dar cand se intampla sa ramana pacate nespovedite, cu tot cu tehnica notatului pe hartie?

Adica a trecut Spovedania, Impartasania asemenea, dar mai sunt lucruri de marturisit. Le amintim la urmatoarea Spovedania, precizand situatia?
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 18:28:17
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

nu-mi amintesc exact formularea dar parca preotul atunci cand spune rugaciunea la spovedanie mentioneaza ceva de genul "acestea si altele mai mari decat acestea", sau oricum, include si pacatele pe care nu ti le-ai amintit sa le spovedesti, deci cere Domnului iertare si pentru acestea.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 18:28:56
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de o nestiutoare_ Vezi mesajul
Dar cand se intampla sa ramana pacate nespovedite, cu tot cu tehnica notatului pe hartie?

Adica a trecut Spovedania, Impartasania asemenea, dar mai sunt lucruri de marturisit. Le amintim la urmatoarea Spovedania, precizand situatia?
Da, le spunem la urmatoarea spovedanie.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2011, 18:37:52
gdf-fdc's Avatar
gdf-fdc gdf-fdc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2011
Locație: Unde nu exista ortodoxie acolo nu este mantuire
Implicit

Citat:

totul este sa nu le fi ascuns cu intentie daca nu s-a intamplat acest lucru le marturisesti data viitoare
Reply With Quote
Vechi 26.06.2011, 07:24:33
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Da: dacă e vorba de păcate de care ne-am amintit ULTERIOR spovezii, deși am primit absolvirea în mod valid și spovada a fost bună (adică mântuitoare), este bine a le aminti la următoarea spovadă: însuși faptul că ni le-am amintit este semn că Dumnezeu, acționând prin persoana Sfântului Duh, Care este inspiratorul nostru, dorește să le spovedim și pe acelea.

Dacă, însă, e vorba de păcate de care nu ne-am amintit ulterior spovezii, ci ANTERIOR acesteia, trecându-le sub tăcere dintr-un motiv sau altul (rușine, teama de încălcarea secretului spovezii, etc), atunci situația e mai complicată: spovada nu a fost bună, adică sufletul nostru nu și-a redobândit starea de grație sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință. Ceea ce trebuie făcut, în acest caz, este să reluăm întregul proces al spovezii, menționând:
-păcatele menționate anterior
-păcatul trecut anterior sub tăcere
-faptul că ne-am prezentat la spovadă ascunzând acel păcat, fapt care este el însuși păcat grav.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.04.2012, 14:52:20
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Psalmistul David intr-un psalm ce se citeste la inceputul Utreniei ne arata ce presupune Spovedania: "Ca faradelegea mea eu o voi vesti si ma voi ingriji pentru pacatul meu".

Nu este de ajuns doar a aminti pacatele in Taina Spovedaniei, fara a ne pocai din inima, fara a urma canonul primit de la duhovnic si fara a le parasi cu totul, adica fara a ne "ingriji pentru pacate".
Reply With Quote
Vechi 25.04.2012, 15:46:07
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Nu este de ajuns doar a aminti pacatele in Taina Spovedaniei, fara a ne pocai din inima
Marturisirea fara pocainta echivaleaza cu ruperea unei buruieni. Cunoastem ca daca nu o scoatem din radacina, ea creste dupa rupere si de multe ori mai bine. Pocainta acest lucru aduce - smulgerea pacatului din radacina.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
spovedania... myself00 Generalitati 2 24.06.2012 23:58:59
Spovedania Adriana-Simona Pocainta 24 22.09.2011 20:10:10
Spovedania Sf.Asteapta Generalitati 2 03.07.2010 15:04:45
Spovedania Ioana-Andreea Secte si culte 0 06.04.2010 21:55:39
Spovedania arlechino Preotul 49 22.11.2008 22:04:18