![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Cred că e complet lipsit de milă să impunem postul unor copilași de nici 6 ani, săraci, subnutriți, în timp ce noi, adulți fiind, chiar dacă ținem posturile ca la carte, tot mâncăm mult mai bine decât ar mânca ei nepostind.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Chiar ati ramas cu impresia ca nu exista mancare consistenta de post si ieftina. Cand de fapt nu exista "nu se poate" ci "doar nu vreau". |
|
|
|||
|
|||
|
Poate există. Mie, unuia, nu mi se pare că mâncarea de post e mai scumpă. Din contră. Însă mi se pare că uneori, din grija prea mare de a fi ortodocși uităm să fim creștini.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Stiu, poate vezi vrea sa ziceti ca e o figura de stil, dar figura de stil n-ar fi posibila daca n-ati denatura atat sensul ideii de ortodox cat si cea de crestin. In realitate, nu exista nici o opozitie sau contradictie intre cele doua. De cele mai multe ori, din pacate, privim pe termen scurt. Si spre pamant. |
|
|
|||
|
|||
|
Pentru mine nu este o opoziție. Însă mă consider întâi creștin și apoi ortodox. Ortodox e doar un atribut al creștinului, nu trebuie niciodată să treacă înainte. În cazul de față, prin a fi creștin înțeleg a avea milă, iar prin a pune accentul pe ortodoxie înțeleg a fi atent la respectarea unor reguli. Un foarte important element al ortodoxiei este dreapta cumpătare. Asta ne-ar ajuta și să nu cădem în rigorism, într-o corectitudine excesivă, care n-ar face decât să omoare dragostea.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Iar ortodoxia nu este numai respectarea unor reguli, cât mai ales respectarea unei credințe: aceea pe care a predicat-o Domnul nostru Isus și cei Lui următori. Prin urmare, a fi creștin înseamnă a fi ortodox. Se înțelege, mă refer la ortodoxia în înțelesul ei etimologic, nu la apartenența formală la BOR sau altă Biserică din împrejurimi.
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Adevărat. Eu nu văd o opoziție, nici nu cred că putem face abstracție de cuvântul ortodox. A fi un creștin bun înseamnă a fi un creștin ortodox. Însă, atunci când pui accent pe canoane, pe norme, riști să ajungi să uiți tocmai de Hristos cel milostiv, Cel care a atras de nenumărate ori atenția cu privire la mulțimea regulilor puse de farisei pe umerii oamenilor. Nu cred într-un creștinism fără reguli. Consider postul ca fiind o binecuvântare; și celelalte învățături ale Bisericii. Dar trebuie păstrată o măsură. Una este să crești copiii într-o familie normală, unde nu sunt lipsiți de nimic și atunci postul are rostul de a învăța copilul să se abțină, să se disciplineze, să se stăpânească, și altul este cazul unor copii sărmani, care n-au ce mânca. Ca doctor știți mai bine decât mine că nu se dă același regim tuturor bolnavilor, ci fiecăruia după boala sa.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Daca si copii dvs. inteleg la fel sa nu va mirati de roade mai tarziu. Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu am spus că asta înseamnă pentru mine ortodoxia. M-am referit doar la cazul de față, și anume la respectarea cu strictețe a normelor. Mai mult decât atât, aici e vorba chiar de un exces de zel, întrucât canoanele nu prevăd postul pentru copiii sub 7 ani, cum s-a mai spus. Deci vrem să fim mai ortodocși decât... Sinodul.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Postul de pacate vs postul de bucate | tigerAvalo9 | Generalitati | 21 | 29.02.2012 00:29:05 |
| Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) | mirela1990 | Umanitare | 0 | 12.12.2010 00:27:05 |
| Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 11:24:12 |
| postul copiilor | carmenserghi | Postul | 9 | 01.08.2010 19:51:50 |
|
|