![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu din aceast cauza am avut un schimb de opinii in contradictie cu dl. Mihnea in urma cu cateva luni? Ultima dogma catolica spune ca Fecioara a fost ridicata la cer cu trupul si sufletul. Asadar a murit, apoi dupa cateva zile a fost inviat (probabil trei zile) si ridicata la cer. Invatatura ortodoxa, la fel cu cea dintotdeauna, spune ca Fecioara a murit si a fost ridicata cu trupul la cer, nu si cu duhul (care ajunsese la cer cand a murit). Desi am scris vreo 20 de mesaje pe tema asta, iata ca sa nu fiu intrebat si sa continum discutia pe mai multe pagini: http://www.predici.cnet.ro/arhive/1474/ "Destinul final al Fecioarei Maria, adică moartea, învierea și ridicarea în slava cerească." Vedem si argumentatiile de acolo, din care nu reiese deloc aceasta dogma, ci doar ridicarea cu trupul. Eu v-am mai spus ca dogma ortodoxa e perfecta si toata invatatura catolica diferita de cea ortodoxa e gresita si poate fi aratata de orice ortodox. Noi nu avem nicio vina, iar dvs. doar o sa va enervati de cate ori se arate greseala din dogma catolica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am aratat ca nu este asa. Dumnealui a revenit si a sustinut din nou acelasi neadevar. Am demonstrat cu documentul oficial ca ceea ce sustinea dansul nu este adevarat. Si tot dumneavoastra imi reprosati ca sustin calul cu 6 picioare ?!!!! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Demonstrati va rog cu argumente solide cum anume infirma BC posibilitatea ca Maica Domnului sa fi fost luata de vie la cer (fara adormire, moarte, si invirere intru Hristos)? Din invatatura BO reiese fara echivoc necesitatea adormirii (mortii) Maicii Domului si a invirerii ei intru Hristos Iisus de catre Hristos Iisus, singurul Mantuitor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar fi absurd ca documentele oficiale, adica catehismul si lucrarile Sinoadelor, sa cuprinda toata invatatura. "Documentele oficiale" cuprind dogma, ceea ce trebuie crezut pentru a nu ne primejdui mantuirea. Invataturi catolice despre moarte (adormirea) Maicii Domnului veti gasi fara indoiala, daca veti cauta. Promit sa o fac eu, dar necesita timp. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemenea va rog sa explicat si cum anume exclude invatatura BC posibilitatea ca Maica Domnului sa fie luata de vie la cer, evident in contextul in care detaliati invatatura despre pacatul stramosesc conform BC. Doamne ajuta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspuns la intrebarea dumneavoastra: Dogma catolica nu exclude posibilitatea ca Maica Domnului sa nu fi murit. In Biserica Catolica, se considera ca avem, pe de o parte, dogme, adica acele articole de credinta pe care trebuie sa le credem pentru a nu ne primejdui mantuirea, care nu pot fi niciodata schimbate, si, pe de alta parte, invataturi care nu sunt dogmatice, care tin de fireasca dezbatere teologica si de interpretarea pe care o dam Adevarului. Dogma spune: "La sfarsitul vietii pamantesti". Exista teologi care sustin ca a adormit inainte de a fi ridicata la cer, exista teologi care sustin ca nu a adormit. Biserica nu ne impune cu certitudine dogmatica unul dintre aceste puncte de vedere. Ca o completare si o precizare fata de insistentele d-lui Catalin: Ridicarea cu trupul si sufletul la cer (adica dogma, adevarul de credinta) nu presupune in mod necesar simultaneitatea celor doua. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nici la aceste lucruri banale, care sunt negru pe alb si in dogma catolica, sunt contrazise, ce rost mai au disuctiile despre Filioque sau alte invataturi. Pot sa zica ortodocsii orice, nu are importanta din punct de vedere al adevarului. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
BO insa are o invatatura mai clara cu privire la acest aspecte. Citat:
Importanta este moartea (adormirea) Maicii Domnului si invierea ei de catre Hristos. Ca Hristos Iisus Domnul Dumnezeul nostru a dorit sa o invie (adica sa uneasca din nou sufletul cu trupul ei) aici pe pamant sau in cer, asta are mai putina importanta. Nici despre Sfantul Moise nu se spune unde a fost inviat, pe pamant sau in cer. Scriptra spune doar ca Sfantul Moise a murit, a fost ingropat, apoi ca Sfantul Moise s-a aratat in trup la Schimbarea la fata a Mantuitorului pe Muntele Tabor si a vorbit cu Domnul, si pentru ca noi sa nu ramanem cu intrebari, Biblia spune ca Sfantul Arhanghel Mihail s-a luptat cu satana pentru trupul lui Moise... dar nu da detalii despre sfarsitul luptei din moment ce Moise se artase deja inviat in trup la Schimbarea la fata. Doamne ajuta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa ce repet de vreo cinci ori poate se intelege: "Destinul final al Fecioarei Maria, adică moartea, învierea și ridicarea în slava cerească." Ce inseamna inaltarea cu trupul si sufletul, nu ca Fecioara era vie? Ortodocsii spun ca a fost inaltata cu trupul. Citit catehismul catolic: "a fost ridicată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească." |
|