![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Ștergarul (Costache Ioanid) (1912-1987)
La Cina cea de Paște, în camera de sus, Înconjurat de-apostoli, S-a așezat Iisus. Se revărsă din sfeșnic o galbenă lumină pe pâinile calde, pe mielul fără vină… Era plăcut prilejul și toate pregătite. Dar, vai, uitase gazda o slugă a trimite, un rob sau o copilă, ca, dup-a vremii lege, cureaua de pe glezne pe rând să le-o dezlege, să le aline talpa de colbul de pe drum. Și-acum cei doisprezece, sfielnici oarecum, se întrebau în cuget: Cum vor ședea la rugă? Sau cine își va pune ștergarul cel de slugă? O, dar iată-i cum se-ncruntă, privind cu tulburare când vasele cu apă, când praful pe picioare. Și Duhul îi întreabă, cu șoapta Lui ușoară: - N-ai vrea să-ți pui tu, Petre, ștergarul astă seară? - Chiar eu?… Nu șade bine. - Eu doar sunt mai bătrân. - Dar tu? Tu cel mai tânăr? - Eu stau lângă Stăpân… - Dar tu? întreabă Duhul acuma pe Andrei. - Chiar eu?… Sunt cel din urmă la Domnul între ei? - Dar tu cel ce ții punga? - Eu am făcut de-ajuns. Am cumpărat merinde. Și mielul l-am străpuns… - Tu, Toma, nu vrei oare să fii tu cel ce spală? - Sunt trist. Se luptă-n mine o umbră de-ndoială… - Dar tu, Matei? Tu, Filip? Dar tu, Tadeu? Dar tu…? Și-n fiecare cuget răspunsul a fost: Nu. Atunci, lăsându-Și brâul și haina-ntr-un ungher, S-a ridicat Stăpânul cel coborât din cer Și-a-nfășurat ștergarul, S-a aplecat ușor Să-și spele ucenicii, ca rob al tuturor! De-atunci pe apa vremii, atâția ani s-au dus. Și-acum a câta oară? - Se-așează iar Iisus Prin Duhul Sfânt să-ntrebe pe cei ce-L înconjoară: - N-ai vrea să-ți pui tu, Gheorghe, ștergarul astă seară?… Tu, soră Mărioara? Tu, Radu? Tu, Mihai?… Frumos va fi odată acolo sus în Rai! Dar azi sunt mii de-amaruri. Necazul greu se curmă. Nu vrei, în lumea asta, să fii tu cel din urmă? E bun un vas de cinste, dar trebuie și-un ciob! Nu vrei să fii tu, frate, al fraților tăi rob? Sunt răni neîngrijite, sunt mucuri ce se sting, Batiste-n care lacrimi în taină se preling, Sunt văduve bolnave, bătrâni fără putere, Sunt oameni singuratici, lipsiți de mângâiere, Sunt prunci rămași acasă, cu-o mamă în spital, Sunt suferinzi ce-așteaptă al Cerului semnal. Se cere osteneală si jertfă uneori. Și nopți de priveghere și iarăși muncă-n zori. Nu mânui Cuvântul, când harul nu ți-e dat, Cât mătura și acul și rufa de spălat, Cât cratița, toporul și roata la fântână, Ciocanu-n tabla casei și-n gard la vreo bătrână. Să stai de veghe noaptea la câte-un căpătâi, Să-ntorci cu greu bolnavul, să rabzi și să mângâi; Să-l scoți apoi la soare și să-i alini amarul. Nu vrei cu Mine, frate, să-ți înfășori ștergarul? - Chiar eu?… Nu șade bine. Eu doar sunt mai bătrân. - Chiar eu?… Eu sunt prea tânăr. Eu stau lângă Stăpân… - Chiar eu?… Eu nu am vreme. Eu am făcut de-ajuns. - Chiar eu? - Chiar eu? Se-aude același trist răspuns. Atunci, lăsând să-I cadă cununa Lui și haina, Iubirea fără margini trăindu-și iarăși taina, Încet - a câta oară? – S-a ridicat Iisus Și, plin de-atâtea gânduri, ștergarul iar și-a pus. Așa cum o mlădiță se-apleacă lângă trunchi, Stăpânul omenirii Se-apleacă în genunchi. La jugul fără slavă Iisus din nou Se-njugă! El, Împăratul Vieții, din nou e rob și slugă! Veniți, leproși ai lumii, murdari de-ai ei țărână! Iisus vă spală astăzi cu propria Sa mână! Veniți, voi ce-n păcate nădejdea vi se frânge! Iisus vă spală astăzi cu propriul Său sânge!… * Voi, frați, goniți mândria, visările și somnul! Luați cu drag ștergarul alăturea de Domnul! Și nu uitați pe cale, orice lucrare-i bună, Dar cine ia ștergarul, acela ia cunună!
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Deniile din saptamana patimilor | georgeval | Despre Utrenie | 32 | 25.04.2016 10:10:09 |
Saptamana Patimilor | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 71 | 04.05.2013 16:00:01 |
Sfantul Agnet din Joia Mare | costel | Impartasania (Taina Euharistiei) | 8 | 30.04.2011 11:11:05 |
Saptamana Patimilor | iosif | Din Noul Testament | 21 | 23.04.2008 12:56:11 |
Suntem in Saptamana Patimilor. | razvan_m | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 22.04.2008 16:04:57 |
|