Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Frate, nu inventez eu mintuirea sau nu o retrag eu celor care nu au fost botezati valid . Indiferent de motivul care sta la baza neefectuarii botezului valid aceasta atrage nefacerea parte din biserica orotdoxa si implicit pierderea sansei de mintuire . O spune clar Mintuitorul si toti dogmatistii ortodocsi !
A fost un aiurit in istoria bisericii ortodoxe , pe nume Origen, care in nebunia lui a emis teoria apocatastazei prin care socotea ca Hristos este atit de prost si ca isi incalca propriile porunci incit la urma urmei nu v-a ramine nimeni nemintuit, inclusiv dracii vor fi primiti in rai !
Aoleu ce nebunie !
Si matale voiesti sa spui tot asa, ca pina la urma urmei si copii nebotezati se vor mintui prin abdicarea Mintuitorului de la propriile porunci ? Sau care este sensusl intrebarrii pe care o pui ? Habarnista si tendentioasa , din punctul meu de vedere ! Daca nu are botez valid nici nu mai are sens sa intrebi de mintuire , indiferent daca este avorton, copil, prunc, adolescent sau adult si indiferent din ce cauza nu s-a savirsit acesta ! Ori pina acum nu stiai dintr-astea ?
|
Nu sunt nici eu de acord cu apocatastaza, pentru ca ar contrazice libertatea omului care e unul din atributele chipului divin din om.
De asemenea, nu sunt de acord ca toti ci nebotezati nu au sansa mantuirii. Ca nu vor ajunge in Imparatia Cerurilor este adevarat pentru ca Insusi Hristos subliniaza acest adevar, insa pe langa Imparatia Cerurilor (accesibila numai celor botezati si desavarsiti) mai exista si Raiul (in care a ajuns talharul de-a dreapta, nebotezat si nedesavarsit), si Pamantul cel nou de dupa Apocalipsa. Daca un prunc ar fi predestinat la despartirea vesnica de Dumnezeu fara sa aiba el vreo vina directa, acest fapt ar contrazice iarasi liberul sau arbitru care il caracterizeaza ca fiind o creatie dupa Chipul Creatorului. Daca o religie sustine ca un singur om, indiferent care este el, cand si unde a trait, este predestinat la Iad, atunci acea religie nu este buna. De aceea am ales Ortodoxia.
Voi merge sa intreb cativa preoti sa vad ce imi raspund la problema asta si va voi posta ceea ce voi afla.