Citat:
În prealabil postat de Mirela0110
dar asa in general este pacat daca un ortodox convins se duce la intalniri ale protestantilor ? bineinteles, fara clatinari de credinta, sau Doamne fereste treceri la religia lor.
|
Stimata doamna
O sa va incerc sa va raspund din perspectiva unei intimplari reale la care am asistat.Aveam un prieten care dorea sa aduca la o intalnire a confesiunii noastre un amic,coleg de serviciu,dintr-o alta confesiune.Fiind un entuziast nu dorea sa-l aduca in vederea unei convertiri ci era convins ca eruditia colegului sau va fi de folos in discutiile noastre chiar daca eram diferiti dpdv al abordarii.Eu m-am numarat printre cei care si-au exprimat temerile cu privire la succesul acestui demers insa logica mea a fost caracterizata ca fiind departe de tendintele actuale de a socializa,fie si acolo unde acest demers se potriveste,cateodata, ca nuca-n perete.Insa omul simte,aproape involuntar, nevoia unui dialog desi in multe cazuri ar iesi mai castigat daca s-ar analiza pe el insusi.Sarpele,spre diferenta de Adam si Eva,era in tema cu acesta nuanta.Consecintele le puteti vedea si astazi:continuam sa dialogam despre cauzele care au dus la izgonirea protoparintilor nostrii din Rai in urma unei socializari neinspirate.
Am ascultat recent un discurs in care se spunea ca orice dialog necesita o anumita receptivitate din parte celui din fata ta.Daca doi indivizi au convingeri ferme dar opuse,in mod paradoxal,dialogul are mici sanse de reusita.Ei bine,acel om a venit,a ascultat,si-a prezentat in mod inflacarat viziunea si la final s-a enervat.Asta din cauza mentionata la inceputul acestui paragraf.Insa aspectul care mi-a ramas intiparit in memorie a fost cu privire la fraza din finalul discursului sau: ,,Daca stiam cum vedeti lucrurile nici nu mai veneam".In mod normal acest gen de repros este contra propriei tale persoane insa in situatiile de acel tip el semnifica cumva iritarea confruntarii cu niste convingeri opuse tie dar la fel de adanc inradacinate.Nu oricine trece acesta incercare si din pacate mare majoritate avem tendinta de a plasa asupra interlocutorului propria noastra suparare.Acest lucru se poate evita printr-o metoda simpla:inainte sa mergeti undeva informati-va cu privire la specificul opiniilor acelor oameni,in cazul in care se prezinta la modul organizat,precum adunarea unei confesiuni.
Daca o persoana apreciaza ca acele convingeri,idei, sunt complet incompatibile cu viziunea sa atunci este mult mai indicat sa evite invitatia intr-un mod politicos.Toata lumea va avea de castigat.Cateodata este mai intelept sa te retragi la inceput,daca ai o perceptie corecta cu privire la ce va urma,decat sa avansezi si sa ai regrete.Mai ales cand pot fi eterne.
Daca o persoana considera ca acel gen de abordare nu o deranjeza sau are o anumita disponibilitate,deschidere spre un dialog,fie el si limitat la anumite teme,atunci poate merge,stiind faptul ca nu va merge ca sa isi schimbe pozitia ci va merge doar ca sa converseze,sa vada si alte abordari,idei.Nu orice participare la un grup de discutii se face in scopul de a-ti modifica conceptiile.Mai ales cand conceptiile tale sunt fundamentate.Poti vedea si alte abordari dar nu trebuie obligatoriu sa-ti schimbi opiniile,intrucat se presupune ca orice opinie pe care o auzi o mai si verifici.Asta necesita timp.Impulsivul reactioneza pe loc.Nu este neaparat un semn al unei intelegeri profunde.
In ultimul caz,daca persoana nu are nici un fel de prejudecati,daca opiniile sunt elastice,in pas cu moda,abordarea flexibila iar viziunea asupra vietii optimista atunci poate merge linistita pentru ca nu se va schimba nimic sau daca se va schimba atunci la urmatoarea intalnire s-ar putea sa revina la vechea conceptie sau sa treaca la alta.In aceasta acesta ultima varianta macar nu se va plictisi.
Exista si o alternativa la sfaturi plicticoase de acest tip.
Georg Lichtenberg spunea ca ,,
omul pare cateodata o fiinta gregara si asta se vede mai ales in modul cum gandeste decat,asa cum s-ar astepta unii, in modul cum arata.Exista o buna regula:nu judecati un om dupa opiniile sale ci dupa cum acele opinii l-au transformat pe el". Cu siguranta este un sfat mult mai util decat lunga si inutila mea ,,disertatie".