Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.01.2011, 11:26:37
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Pentru ortodoxie alta este dimensiunea timpului sacru. Noi nu comemoram. ci reactualizam prin fiecare Sfanta Liturghie intreaga viata a Mantuitorului, dar mai ales Invierea. Sfantul Serafim de Sarov obisnuia sa spuna Hristos a inviat in fiecare zi, ca dovada ca depasise timpul si pregusta din vesnicie- acel prezent continuu.
Probabil sfântul Serafim de Sarov se exprima metaforic, pot și eu afirma că noi gustăm deja de pe acuma veșnicia, Hristos ne-a deschis-o, ba a spus că Împărăția Cerurilor este [deja] în noi. Desigur Se referea la Împărăția Harului, căci cea a Slavei încă n-a venit.
Totuși cred că e deplasată pretenția că noi reactualizăm (și nu comemorăm) moartea și învierea Domnului, iar dacă mă gândesc la modalitatea materialist-mistică în care percepută euharistia în liturghia ortodoxă o asemenea afirmație e o adevărată încumetare. Scriptura spune clar că Hristos a murit și înviat o singură oară iar această Jertfă unică e arhi-suficientă mântuirii noastre (Evrei 9,27.28). Deci dacă nu comemorați, ci "reactualizați" inutil Învierea în zi duminică, nu știu cui mai ajută... E teribil să fii și călcător al Poruncii Divine (porunca a IV-a din Decalog) și necinstitor al Învierii Unice a Domnului Iisus Hristos! Eu nu sunt pus să judec acest lucru căci Domnul e singurul judecător, dar dacă aș fi eu în situația aceasta, nu mi-ar mai rămâne decât să aștept înfricoșat Judecata Finală (Evrei 10,27)...
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 17:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 17:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 10:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 18:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 13:56:11