Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2011, 15:13:07
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit de pe "sacrificatul" topic al porcului

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=188

nutucutu: "Referitor la sabat, nu scrie nicaieri ca Dumnezeu i-a spus lui Adam sa se odihneasca Duminica"
Răspuns: Foarte adevărat, duminica era zi de lucru- prima "zi de lucru" a lui Dumnezeu în opera Creației.

nutucutu: "(nici nu era cazul, pentru ca Adam si Eva erau in Rai, unde era odihna vesnica)."
Răspuns: În rai se muncea, nu se lenevea:
"Și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească." (Facerea 2,15)

nutucutu: Lui Moise Dumnezeu i-a spus acelasi lucru: sase zile sa lucrati iar ziua a saptea sa o inchinam Domnului. Nicaieri nu este trecut cuvintul "sabat".
Răspuns: Studiați textele respective în original și vedeți că chiar așa scrie: shabath

nutucutu: sfintim a saptea zi si i-o inchinam Domnului, tot pentru ca asa a spus Dumnezeu.
Răspuns: Bine faceți. Dar ce vă faceți, că a șaptea zi e sâmbăta, nu duminica?
Reply With Quote
Vechi 13.01.2011, 14:42:54
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Pana in secolul al IV-lea, in vremea imparatului Constantin cel Mare, duminica a fost o zi lucratoare. Nu putem spune insa ca era o zi ca oricare alta deoarece crestinii in aceasta zi se adunau pentru "frangerea painii", ceea ce noi numim astazi, Sfanta Liturghie.
Primii creștini se adunau pentru frângerea pâinii în fiecare zi (Fapte 2,46), însă ziua nelucrătoare era sâmbăta - zi sfințită și binecuvântată de Dumnezeu încă de la Creație.

Citat:
Abia dupa ce crestinismul a fost declarat religie licita, au fost luate o serie de masuri generale legate de organizarea bisericeasca, precum stabilirea datei Sfintelor Pasti, declararea duminicii ca zi nelucratoare etc.
Aveți dreptate. Atât data Paștelor, cât și ziua de odihnă săptămânală au fost schimbate, poate și pentru ca să existe diferențiere între creștini și evrei. Deși Hristos n-a cerut acest lucru.

Citat:
In ceea ce ne priveste, nu cred ca trebuie sa ne alarmam.
Aceasta este și părerea mea. Chiar putem fi bucuroși că s-a făcut un prim pas spre repunerea în drepturi a adevărului Scripturii. Lucru de altfel consemnat și în comunicatul oficial al Bisericii AZȘ.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 16:26:55
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirela0110 Vezi mesajul
in calendarul ortodox am observat cred ca cu totii ca prima zi din saptamana este duminica. si au fost discutii ca sa se modifice aceasta, adica prima zi din saptamana sa fie duminica... adica sa lucrez duminica? nu stiu eu am crescut cu ideea ca duminca este zi Sfanta si nu as putea lucra niciodata duminca. sau duminica ramane ziua sfanta, doar ca in loc de numarul 7 capata numarul 1? si de ce modificarile astea? doar ca sa ne americanizam ?? ca din cate stiu la ei tot asa duminica e prima zi ... asa se vrea peste tot, in europa, in lume sau doar in romania? eu una sincer nu sunt deloc de accord :D !!! da na ... cine sunt eu si cine ma baga pe mine in seama :P
Sa ne ierte Dumnezeu pentru aceasta ratacire. Sper sa fie de moment. Este o tentativa ecumenista. Sa avem un minimum de intelepciune si sa dam ascultare. Asa se cuvine, pentru nu sunt vinovati cei ce ne dau astfel de porunci ci noi suntem vinovati datorita pacatelor si ratacirilor noastre. Iata, pacatele noastre striga la noi si vor striga din ce in ce mai tare daca nu intelegem o data sa indreptam cararile noastre.
Vechi 13.02.2011, 17:37:34
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adrian010155 Vezi mesajul
Sa ne ierte Dumnezeu pentru aceasta ratacire. Sper sa fie de moment.
Biserica Ortodoxa a facut o aranjare a zilelor saptamanii, dupa Sfanta Scriptura.

Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar.

Unde este ratacirea?
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 19:57:21
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crocomau Vezi mesajul
Biserica Ortodoxa a facut o aranjare a zilelor saptamanii, dupa Sfanta Scriptura.

Si pana acum, unele Biblii Ortodoxe (cum ar fi cea Sinodala) specificau faptul ca ziua intaia a saptamanii este duminica. Ex: Dupã ce a trecut sâmbãta, când se lumina de ziua întâi a sãptãmânii (Duminicã).... _Matei 28:1. Acum, s-a facut vazut acest lucru si in calendar.

Unde este ratacirea?
Argumentul tau este bun, dar se refera la ziua intai dupa vechiul testament, adica ziua care, la vremea aceea, era prima zi a saptamanii la evrei, ziua de dupa sabat. Aceea era zi lucratoare, asa cum este si acum la evrei ziua inatai a saptamanii. La ei prima zi este duminica si este zi lucratoare. La noi prima zi este luni si este zi lucratoare, tocmai pentru a sarbatori cea de-a saptea zi, adica ziua de duminica. Aminteste-ti de prima zi a facerii. Redau din memorie. Daca gresesc cumva, te rog sa ma ierti. "Si Dumnezeu a zis: sa fie lumina; si a fost lumina; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric; si Dumnezeu a vazut ca lumina e buna ... si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai". Iata, asadar ca ziua intai este zi de lucrare, adica, pentru noi oamenii, zi de lucru si abia ziua a saptea a fost ziua in care Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea Sa si a sfintit ziua a saptea, adica si pentru noi, oamenii, este zi de odihna, de rugaciune si de slavire a lui Dumnezeu. Sabat nu inseamna ziua de sambata ci ziua de odihna, ziua a saptea, ziua sfintita de Dumnezeu. Stii ca circula o gluma: "Orice treaba serioasa incepe cu o pauza." Te asigur ca nu este cazul in speta. Nicaieri nu sta scris in Sfanta Scriptura ca Dumnezeu a sfintit ziua intai si daruit-o oamenilor spre odihna, ci ziua a saptea. Nu cer nimanui sa fie de acord cu mine. Dimpotriva, am indemnat la ascultare.
Vechi 13.02.2011, 20:26:01
crocomau crocomau is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Argumentul tau este bun, dar se refera la ziua intai dupa vechiul testament,
Eu am dat un citat din Noul Testament (Biblia Ortodoxa) unde se arata ca duminica este ziua intaia a saptamanii. Faptul ca duminica este ziua intaia a saptamanii este recunoscut de toata crestinatatea (mai putin de dvs. si inca o persoana de pe forum).

Citat:
La noi prima zi este luni si este zi lucratoare,
Faceti referire la o impartirea adminstrativa a zilelor sapatamanii. Dar, din punct de vedere crestin (conform cu Sfanta Scriptura), prima zi a saptamanii este duminica.

Citat:
cea de-a saptea zi, adica ziua de duminica.
Dupa Scriptura, duminica este prima zi a saptamanii. Ziua a saptea este sambata. Daca sunteti ortodoxa trebuie sa cunoasteti si sa recunoasteti acest lucru.

Citat:
Aminteste-ti de prima zi a facerii. Redau din memorie. Daca gresesc cumva, te rog sa ma ierti. "Si Dumnezeu a zis: sa fie lumina; si a fost lumina; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric; si Dumnezeu a vazut ca lumina e buna ... si a fost seara si a fost dimineata, ziua intai". Iata, asadar ca ziua intai este zi de lucrare, adica, pentru noi oamenii, zi de lucru
Ziua intai de la creatie, conform Catehismului Ortodox, este duminica.

Citez (de aici http://www.crestinortodox.ro/carti-o...i-80571.html):

"286. Pentru ce serbam Duminica?

Serbam Duminica, pentru ca:

a) E ziua cea dintai a creatiunii;
" (Catehismul ortodox; cap. "Despre sarbatori").

Deci, duminica este ziua intaia a creatiei, in care Dumnezeu a lucrat. Cred ca ar trebui sa-L copiem noi pe Dumnezeu, nu Dumnezeu pe noi.

Citat:
si abia ziua a saptea a fost ziua in care Dumnezeu S-a odihnit de lucrarea Sa si a sfintit ziua a saptea, adica si pentru noi, oamenii, este zi de odihna, de rugaciune si de slavire a lui Dumnezeu.
Ziua a saptea, pe care Dumnezeu a binecuvantato si a sfintito si S-a odihnit in ea, este sambata.

Citez din invataturi ortodoxe. Le gasiti aici: http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti.../despre-sabat/

Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul “sabat” inseamna odihna, caci in ea “s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui”( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura.

Banuiesc ca nu mai exista nici un dubiu in identificarea zilelor sapatamanii, conform invataturii crestine. Este limpede care este ziua intaia (duminica) si este limpede care este ziua a saptea (sambata).

Last edited by crocomau; 13.02.2011 at 20:51:50.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2013, 16:35:00
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirela0110 Vezi mesajul
in calendarul ortodox am observat cred ca cu totii ca prima zi din saptamana este duminica. si au fost discutii ca sa se modifice aceasta, adica prima zi din saptamana sa fie duminica... adica sa lucrez duminica? nu stiu eu am crescut cu ideea ca duminca este zi Sfanta si nu as putea lucra niciodata duminca. sau duminica ramane ziua sfanta, doar ca in loc de numarul 7 capata numarul 1? si de ce modificarile astea? doar ca sa ne americanizam ?? ca din cate stiu la ei tot asa duminica e prima zi ... asa se vrea peste tot, in europa, in lume sau doar in romania? eu una sincer nu sunt deloc de accord :D !!! da na ... cine sunt eu si cine ma baga pe mine in seama :P
Putem intelege cum Duminica este ziua intai a saptamanii daca luam aminte la modul in care Sfintii Parinti au randuit succesiunea celor trei mari perioade liturgice ale Bisericii Ortodoxe: Triodul, Penticostarul si Octoihul.

Perioada Triodului, in care tocmai am intrat, nu intamplator incepe cu o zi de duminica, anume cea a Vamesului si a Fariseului. La fel, Penticostarul incepe cu Duminica Invierii Domnului, iar Octoihul cu Duminica Tuturor Sfintilor.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2013, 20:40:25
patrunjeluldigital patrunjeluldigital is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2011
Implicit

Citat:
Putem intelege cum Duminica este ziua intai a saptamanii daca luam aminte la modul in care Sfintii Parinti au randuit succesiunea celor trei mari perioade liturgice ale Bisericii Ortodoxe: Triodul, Penticostarul si Octoihul.

Perioada Triodului, in care tocmai am intrat, nu intamplator incepe cu o zi de duminica, anume cea a Vamesului si a Fariseului. La fel, Penticostarul incepe cu Duminica Invierii Domnului, iar Octoihul cu Duminica Tuturor Sfintilor.
Dar și mai bine putem înțelege citind în Cartea Originilor, când cu mii de ani înainte de rânduielile Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu a început lucrarea Creației în ziua întâia a săptămânii (duminica pe românește), iar sfârșind-o S-a odihnit în ziua a șaptea (sâmbătă pe românește), a sfințit-o și a binecuvântat-o (Facerea 2,3).
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 12:19:53
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patrunjeluldigital Vezi mesajul
Dar și mai bine putem înțelege citind în Cartea Originilor, când cu mii de ani înainte de rânduielile Bisericii Ortodoxe, Dumnezeu a început lucrarea Creației în ziua întâia a săptămânii (duminica pe românește), iar sfârșind-o S-a odihnit în ziua a șaptea (sâmbătă pe românește), a sfințit-o și a binecuvântat-o (Facerea 2,3).

toate zilele Creatiei sunt sfinte nu doar ziua odihnei lui Dumnezeu (care este si astazi, inca nu s-a terminat!)
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 13:17:39
Heaven's Avatar
Heaven Heaven is offline
Member

Data înregistrării: 17.02.2013
Locație: Tg-Jiu
Implicit

Multe dezbateri ca acestea apar in ziua de azi datorita faptului ca oamenii nu cunosc si nu stiu sa interpreteze bine Biblia.Sa ne rugam ca Duhul Sfant sa ne inspire sa intelegem si sa analizam totul cu intelepciune.
Uitati aici 2 articole foarte bune despre aceasta problema : (sunt in engleza)
Sabbath
Cele 10 porunci
"Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har."(Romani 6:14)
"Dar acum, am fost izbaviti de Lege si suntem morti fata de Legea aceasta care ne tinea robi, pentru ca sa slujim lui Dumnezeu intr-un duh nou, iar nu dupa vechea slova."(Romani 7:6)
"Caci Hristos este sfarsitul Legii, pentru ca oricine crede in El sa poata capata neprihanirea."(Romani 10:4)
"9. Dar de intrebarile nebune, de insirarile de neamuri, de certuri si ciorovaieli privitoare la Lege, fereste-te, caci sunt nefolositoare si zadarnice.
10. Dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te de cel ce aduce dezbinari,
11. caci stim ca un astfel de om este un stricat si pacatuieste, de la sine fiind osandit."(Titus 3:9-11)

caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.(Ioan 1:17)

Last edited by Heaven; 26.02.2013 at 13:26:22.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11