![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Se spunea despre avva Marcu egipteanul, că vreme de treizeci de ani n-a ieșit din chilia lui. Preotul obișnuia să meargă la el și să-i facă liturghie. Diavolul însă, văzând răbdarea lui plină de virtute, a uneltit să-l încerce, să-l facă să osândească pe altul, și a trimis un îndrăcit la bătrân, chipurile pentru binecuvântare. Înaintea oricărui cuvânt, îndrăcitul îi spuse bătrânului: preotul tău are miros de păcat, nu-l mai lăsa să vină la tine.
Bătrânul cel insuflat de Dumnezeu îi spuse: fiule, toți își aruncă necurăția afară, tu însă mi-ai adus-o mie. Este scris însă: „nu judecați, ca să nu fiți judecați” (Matei 7, 1.). Și dacă este păcătos, Dumnezeu îl va mântui, căci e scris „rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați” (Iacov 5, 16.). După cuvântul acesta făcu o rugăciune, izgonind demonul din om, și îi dete drumul sănătos. Când veni preotul ca de obicei, bătrânul îl primi cu bucurie. Bunul Dumnezeu, văzând blândețea bătrânului, îi dete semn. Când să stea preotul dinaintea sfintei mese, povestea bătrânul „am văzut înger al Domnului pogorând din ceruri, și și-a pus mâna pe capul preotului, care s-a făcut ca un stâlp de foc. Eu m-am minunat de priveliște, și am auzit o voce spunându-mi: omule, de ce te-ai minunat de asta? Dacă un împărat pământean nu-și lasă mai-marii săi să îi stea murdari dinainte, ci doar cu mare slavă, cu atât mai mult puterea dumnezeiască nu-și va curăți pe slujitorii sfintelor taine, când stau dinaintea slavei celei cerești? Iar Marcu egipteanul, luptător de neam bun al lui Hristos, care a ajuns mare, s-a învrednicit de harul acesta, că nu l-a judecat pe preot. Pentru avva Marcu egipteanul, Patericul Egiptean |
|
|
|||
|
|||
|
,,Cei mai multi oameni ii judeca pe ceilalti pt. ca nu s-au putut opri asupra lor insisi spre a-si vedea propriile pacate.Cu totii trecem cu vederea pacatele noastre si ne ocupam de ale altora.Daca,dimpotriva,ne-am cerceta propriile pacate,am fi mai ingaduitori cu semenii nostri si i-am ierta mai lesne''.
|
|
|
|||
|
|||
|
L-a întrebat un frate pe avva Matoe:
– Spune-mi un cuvânt. – Du-te, roagă-te lui Dumnezeu să-ți dea jale în inimă și smerenie, și ia aminte pururea la păcatele tale, nu judeca pe alții, ci pune-te mai prejos de toți, nu te împrieteni cu băiat, nu avea cunoștință cu femeie, nici prieten eretic, curmează familiaritatea de la tine, stăpânește-ți limba și pântecele, ține-te departe de vin, și dacă vorbește cineva despre orice ar fi, nu te certa cu el, ci dacă vorbește bine, zi: „da”; dacă rău, zi: „tu știi ce spui”. Și nu te înfrunta cu el despre cele pe care le-a spus. Asta este smerenia. Pentru avva Matoe, Patericul Egiptean |
|
|
|||
|
|||
|
Cuviosul Sofronie Saharov: "Pe om numai pacatul il injoseste".
|
|
|
|||
|
|||
|
Sa nu ne intereseze nici lucrurile care se pierd,nici slava care apune,nici trupul care imbatraneste,nici frumusetea care se ofileste,nici desfatarea care trece.Sa ne adunam toate fortele ca sa slujim sufletul.Este greu sa vindecam trupul bolnav,dar sa vindecam sufletul este un lucru usor.Ajunge sa vrem lucrul acesta.
|
|
|
|||
|
|||
|
|
|
|||
|
|||
|
|
|
|
|||
|
|||
|
– Dacă nu mâna Moisi oile sub muntele Sinai, nu ar fi văzut focul din rug. L-a întrebat un frate:
– Ce înseamnă rug? – Rugul înseamnă fapta trupească. Este scris că împărăția cerurilor este asemenea comorii ascunse în ogor. – Atunci omul n-ajunge la nici o cinste, fără trudă? – Oricum, e scris: „cu ochii ațintiți la începătorul și împlinirea credinței, la Iisus, care în locul bucuriei care era pusă dinaintea Lui, a răbdat crucea” ( Evrei 12, 2.). Și David zice și el, „de voi da somn ochilor mei, și pleoapelor mele adormire” (Psalmi 131, v. 4.) și așa mai departe. Pentru avva Cronie, Patericul Egiptean |
|
|
|||
|
|||
|
Lumea intreaga se da la o parte pentru a lasa sa treaca pe oricine stie unde merge.
Jucandu-ne descoperim esenta adevaratei noastre firi. Iti poti da seama ce reprezinta un om nu dupa ce realizeaza, ci dupa ceea ce tanjeste sa realizeze. Omul este judecat dupa ceea ce face nu dupa ceea ce spune. La inceput a fost creata Lumea. Asta trebuie sa-i fi scos din sarite pe oameni, din moment ce, de atunci incoace, nu se mai gandesc decat cum sa o distruga. |
|
|
|||
|
|||
|
Se spunea despre un frate, că era bântuit de hulă și-i era rușine să spună. Iar când a auzit de bătrâni mari, se ducea la ei, ca să le spună; dar, când ajungea, se rușina să mărturisească. Venea adesea și pe la avva Pimen. Bătrânul l-a văzut că avea gânduri și se mâhnea că fratele nu-i spune. Într-o zi, petrecându-l, i-a spus:
– Iată că de atâta vreme vii aici având gânduri de spus, și când ajungi, nu vrei să le spui, ci totdeauna pleci necăjit, cu ele cu tot. Spune-mi, fiule, ce anume ai? – Demonul se luptă cu mine să-l hulesc pe Dumnezeu, și-mi era rușine să spun. Și povestindu-i lucrul, îndată s-a ușurat. Iar bătrânul îi spuse: nu te tulbura, fiule; ci oricând vine gândul acesta, spune: nu e treaba mea: hula ta asupra ta, Satano. Căci fapta aceasta n-o dorește sufletul tău. Orice faptă pe care sufletul n-o dorește este trecătoare. Atunci fratele se duse vindecat |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Va rog din suflet o rugaciune pentru.... | mara2008 | Slujba inmormantarii | 12 | 18.07.2013 00:01:10 |
| carti folositoare de suflet | yon_mihai | Despre Biserica Ortodoxa in general | 4 | 18.04.2011 21:05:42 |
| Sugestie pentru un suflet | brokeneagle | Slujba inmormantarii | 11 | 31.10.2010 22:47:09 |
| Pentru Suflet | danyel | Resurse ortodoxe on-line | 14 | 02.10.2009 17:56:56 |
| sfaturi pentru suflet | radup | Nunta | 42 | 03.11.2008 22:02:59 |
|
|