Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2010, 21:00:23
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Ritualul simbolic al impartasirii pe undeva il inteleg dar faptul ca numim piinea carne si vinul singe, oricit m-as stradui sa ma impresionez si sa-mi imaginez inchipuindu-mi ca una-i de fapt alta, nu reusesc. M-am tot straduit sa ma mint si nu reusesc.

Inima-mi da semne fizice, dureri, si-mi spune incontinuu:
NU TE MINTI CA ESTE PACAT!

Si in plus nu exista nimic in scripturi care sa ne confirme acest lucru ci doar pomenirea lui Hristos de la cina cea de Taina...dar o facem in virtutea Traditiei
vai de mine domnule andrei dar ma sperii punind sub semnul intrebari chear sf.impartasanie!.nu crezi ca e prea mult,oare unde ne mai e credinta atuncia?.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 18:23:15
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin Vezi mesajul
oare unde ne mai e credinta atuncia?.
Credinta ramine!
Ea nu depinde de nu stiu ce ritual de miscari fizice ale miinilior si a degetelor de vorbe spuse, cuvinte, de hirtie tiparita, de lucruri materiale, de mobilier, masa, lemn, suruburi, bani, faina, ulei, ca doar draga mihaila, credinta nu este vrajitorie cu fum, incantatii si dat din miini , ea este in inima.
Rugaciuni scurte si INAPOPI cu TREZVIE la PRACTICA iubirii!
Asa cum ne-a invatat Hristos, ea se afla in porunca iubirii aproapelui, in SIMTIRI in emotii POZITIVE si sentimente adresate celui de linga tine, nu in faina, si drojdie si nu stiu ce haine si mobilier "sfiintit" si inchipuiri.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 19:53:00
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Credinta ramine!
Ea nu depinde de nu stiu ce ritual de miscari fizice ale miinilior si a degetelor de vorbe spuse, cuvinte, de hirtie tiparita, de lucruri materiale, de mobilier, masa, lemn, suruburi, bani, faina, ulei, ca doar draga mihaila, credinta nu este vrajitorie cu fum, incantatii si dat din miini , ea este in inima.
Asa cum ne-a invatat Hristos, ea se afla in porunca iubirii aproapelui, in SIMTIRI in emotii POZITIVE si sentimente adresate celui de linga tine, nu in faina, si drojdie si nu stiu ce haine si mobilier "sfiintit" si inchipuiri.
Hristos ne-a invatat iubirea de aproapele,si aceasta e esenta invataturii Sale.Cine nu iubeste pe aproapele,degeaba se impartaseste,caci o face cu sufletul necurat.
Impartasirea nu contrazice porunca iubirii,care e fundamentala,ci este doar un ajutor dat noua,pentru a indeplini mai bine aceasta porunca.
"Ramaneti in Mine,caci in afara Mea nimic nu puteti face."
Impartasirea este tot iubire,dar nu fata de oameni,ci fata de Dumnezeu.
Nu trebuie sa urci muntii,nu trebuie sa iti omori trupul in asceze,nu trebuie sa faci nimic pentru a primi dragostea lui Dumnezeu,ci doar atat : sa o mananci .
Asa cum mananci paine in fiecare zi ca sa traiesti,asa trebuie sa mananci in mod real si Trupul lui Hristos ,ca sa te umpli de dragostea desavarsita.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 19:56:22
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Si inca un lucru foarte important.Chiar daca nu intelegi deocamdata aceasta taina,daca sufletul tau simte cea mai mica credinta si apreciere pentru acest gest,fa-l pur si simplu,adica primeste si gusta acea paine ca pe Trupul lui Hristos.
'A manca' vine inaintea lui 'a intelege'
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 09:23:49
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
Credinta ramine!
credinta ramine e drept,problema e daca e bine pe unde mergem,cararile sunt multe dar nu toate duc la poarta raiului.sunt multi ce cred in duhuri inselatoare si apoi asta nu e bine pentru ei.din cite am citit si eu scriptura spune ca nu e bine sa ispitim pe Dumnezeul nostru,ca,sa nu fim din semintia lui Toma.au fost sfinti parinti o spune proloagele si patericul egiptean etc.cre s-au indoit de Sf.Impartasanie Dumnezeu le-a aratat adevarul si pe urma s-au cait amarnic spunind:vai mie pacatosului am ispitit pe Dumnezeul meu.si apoi asta e credinta noastra din mina duhovnicului vom primii mintuirea partasiea cu DlIIsus. sa nu te superi pe mine nu te judec doar purtam un dialog.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 11:57:42
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Citat:
Hristos a hranit multimea din pustie cu paine, dar pe Apostoli i-a hranit cu Trupul Sau la Cina cea de Taina. In primul caz a inmultit painea, in cel de-al doilea a prefacut-o in Trupul Sau. Iar astazi se petrece in Liturghie, ceea ce s-a petrecut la Cina ce de Taina. Puterea de a iubi mai curat nu o putem face decat prin partasia de Trupul si Sangele Sau.

Revenind la tema topicului, repet, nu e nimic rau ca oamenii sa ia paine biecuvantata - pasti. Rau e sa ramana doar la ea, sau luand-o sa nu constientizeze ca e totusi o paine binecuvantata si ca cere un alt mod de partasie de ea (o zi de post macar, o rugaciune...)
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 12:35:51
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Hristos a hranit multimea din pustie cu paine, dar pe Apostoli i-a hranit cu Trupul Sau la Cina cea de Taina. In primul caz a inmultit painea, in cel de-al doilea a prefacut-o in Trupul Sau. Iar astazi se petrece in Liturghie, ceea ce s-a petrecut la Cina ce de Taina. Puterea de a iubi mai curat nu o putem face decat prin partasia de Trupul si Sangele Sau.

Revenind la tema topicului, repet, nu e nimic rau ca oamenii sa ia paine biecuvantata - pasti. Rau e sa ramana doar la ea, sau luand-o sa nu constientizeze ca e totusi o paine binecuvantata si ca cere un alt mod de partasie de ea (o zi de post macar, o rugaciune...)
Prietene, văd că vrei sau nu știu dacă vrei să întreții confuzia: pâine binecuvântată - Paști. Să vedem însă ce are de spus Penticostarul în această privință:

Ziua Învierii, popoare, să ne luminăm ! Paștile Domnului, Paștile ! Că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de biruință ! (Irmosul Cântării 1 a Canonului Învierii)

Paștile cele sfințite astăzi nouă s-au arătat. Paștile cele nouă și sfinte, Paștile cele preacinstite, Paștile Hristos-Izbăvitorul; Paștile cele fără prihană, Paștile cele mari, Paștile credincioșilor, Paștile care au deschis nouă ușile raiului, Paștile cele ce sfințesc pe toți credincioșii. (prima stihiră a Paștilor)

Prin urmare pâinea binecuvântată nu este Paști și nu trebuie denumită ca atare. Ea poate fi considerată cel mult ca un simbol, însă din câte știu eu noi ortodocșii nu suntem sectanți neoprotestanți.

Last edited by doctor_faustus; 26.11.2010 at 12:38:08.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 12:56:37
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Nu sunt confuz si nici nu doresc sa dau nastere la confuzie. Vreau doar ca oamenii sa nu plece lipsiti de bucurie de la slujba Invierii. Cei care s-au pregatit, cu siguranta ca se vor impartasi, deci vor cunoaste ce este si cine este Pastile. Dar exista si o categorie, care nu cunoaste acest lucru si mi-ar parea rau sa fie lipsiti de partasie, fie ea cat de mica, de la aceasta mare sarbatoare. Da, bine ar fi ca toti sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului, dar pentru a nu-i intrista de bucuria praznicului le daruiesti ceva, nu ca sa raman cu acel ceva, ci ca sa ajunga prin el spre Cineva - Hristos.
Reply With Quote
Vechi 12.02.2011, 08:44:51
cocorel cocorel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2011
Implicit si alte obiceiuri

Eu vroiam sa va intreb despre obiceiul cu taiatul motzului la copii care vad ca se intinde peste tot si mai nou vine si preotu sa asiste si sa dea un fel de binecuvantare.Pai e obicei pagan din cat am citit si biserica nu ar trebui sa il promoveze,nu?
Reply With Quote
Vechi 31.03.2011, 12:11:44
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nu sunt confuz si nici nu doresc sa dau nastere la confuzie. Vreau doar ca oamenii sa nu plece lipsiti de bucurie de la slujba Invierii. Cei care s-au pregatit, cu siguranta ca se vor impartasi, deci vor cunoaste ce este si cine este Pastile. Dar exista si o categorie, care nu cunoaste acest lucru si mi-ar parea rau sa fie lipsiti de partasie, fie ea cat de mica, de la aceasta mare sarbatoare. Da, bine ar fi ca toti sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului, dar pentru a nu-i intrista de bucuria praznicului le daruiesti ceva, nu ca sa raman cu acel ceva, ci ca sa ajunga prin el spre Cineva - Hristos.
Subscriu la cele afirmate de tine Costel.
Ca si anafora, pastile este o paine binecuvantata care se da ca mangaiere celor care nu au reusit sa se impartaseasca.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 17:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 08:26:42
O cantare ciudata, exsultet de ce se canta in BC si in alte "culte crestine" la Pasti mihailt Generalitati 8 17.04.2010 03:20:05