Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2010, 10:45:00
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Eugen, trebuie să înțelegi raportul între modul de existență al lui Dumnezeu și cel al Creației.

Dumnezeu nu există în timp, El este superior timpului. Scopul creării universului material este orientat spre om, spre pregătirea acestuia pentru planul veșnic de existență alături de creatorul său. De aceea lumea neînsuflețită (inclusiv animalele) a început să existe atunci când prima conștiință umană a luat naștere.

Numai persoana viază în mod real iar orice altceva există numai prin percepțiile persoanelor despre lucrurile respective.

Trebuie să înțelegi natura existenței personale, faptul că orice persoană umană este un microcosm, un centru al existenței în conștiința căreia se răsfrânge (este percepută) existența universală.

Din aceste două condiții, faptul că Dumnezeu este superior timpului și faptul că numai persoana există în mod real, rezultă că nu a existat o istorie precedând apariția primilor oameni.

Dovezile geologice, paleontologice etc despre o pretinsă astfel de istorie sunt rânduite de Dumnezeu în scopul mascării existenței evidente a unui Creator. Motivul poate fi, așa cum am mai spus, acela că având conștiința existenței nemijlocite a lui Dumnezeu, oamenii nu ar mai ajunge la cunoaștere de sine și perfecționare morală sau s-ar forma cu o mentalitate de robi.
Vechi 23.09.2010, 10:47:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Pai numai creationistii fac asemenea afirmatii dar eu nu-mi permit sa la spun in fata ca sunt stupizi ca dispar de pe forum. Bine macar ca recunosti singur!
Nici un creaționist nu afirmă că evoluționismul susține apariția bruscă a motoarelor organice și celorlalte forme functionale biologice. Știe oricine teoria cu evoluția de la forme simple la complexe.

Obsesia ta de a demonstra că ceilalți sunt proști are efecte contrarii.
Vechi 23.09.2010, 11:11:27
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
... Dumnezeu nu există în timp, El este superior timpului.
Evident. In postarile mele evidentiez foarte des ca Dumnezeu este atemporal, si EL a facut din NIMIC, Universul (cu spatiu si timp...) si Cerul.

Citat:
Scopul creării universului material este orientat spre om, spre pregătirea acestuia pentru planul veșnic de existență alături de creatorul său.
corect. asa spun Sfintii Parinti.

Citat:
De aceea lumea neînsuflețită (inclusiv animalele) a început să existe atunci când prima conștiință umană a luat naștere.
...nu a existat o istorie precedând apariția primilor oameni.
cu tot respectul aici gresiti. nu aceasta este invatatura Sfintei Scripturi si a Sfintilor Parinti, deci a Bisericii Ortodoxe, care marturiseste clar ca "omul este cununa creatiei", adica inainte de om au fost create alte forme de viata din pamant (intai in apa apoi in aer si apoi pe pamant) doar la porunca Creatorului prin Duhul Sfant, iar omul este creat in a 6 zi (in aceeasi zi in care au fost create si animalele de uscat) insa creatia omului este diferita de cea a animalelor nu prin trup (caci tot din "tarana pamantului" este facut) ci prin faptul ca Dumnezeu ii daruieste suflet spiritual in mod direct, prin atingere directa...
Si animalele au suflet insa fara spirit. Doar omul are suflet spiritual (rational, ganditor) aceasta fiind singura diferenta inre om si animale dupa cum ne invata Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.

Va rog sa sustineti cu argumente patristice afirmatiile dumneavoastra (anume ca "nu a existat istorie intaintea aparitiei omului", adica omul ar fost prina creatura si nu ultima asa cum spune Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti... si demnstreaza chiar si teoria evolutionista).

Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica - cartea a II a, cap X.
"După cum spune dumnezeiasca Scriptură, la început pamântul era acoperit cu apă și netocmit, adică fără podoaba. Când a poruncit Dumnezeu, însă, s-au făcut locurile în care s-au strâns apele și atunci au luat naștere munții, iar la porunca dumnezeiască pamântul a primit propria sa podoabă fiind înfrumusețat cu tot felul de ierburi și de plante. Porunca dumnezeiască a pus în ele puterea de creștere, de nutriție și de rodire, care este asemănătoare puterii de naștere. La porunca creatorului, pmântul a produs tot felul de neamuri de animale, de târâtoare, de fiare si de vite . ... Pamântul producea roade în chip automat spre trebuința viețuitoarelor supuse omului. ..."

Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 11:15:49.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 11:25:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul

Va rog sa sustineti cu argumente patristice afirmatiile dumneavoastra (anume ca "nu a existat istorie intaintea aparitiei omului", adica omul ar fost prina creatura si nu ultima asa cum spune Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti... si demnstreaza chiar si teoria evolutionista).
Nu a fost prima creatură, primele creaturi au fost îngerii. Am greșit când am spus că lumea a început să existeo dată cu primul om, ea a luat ființă întâi în conștiința îngerilor și cartea Facerii descrie probabil ceva din felul cum creația a fost percepută de îngeri.
Vechi 23.09.2010, 11:46:43
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Nu a fost prima creatură, primele creaturi au fost îngerii. Am greșit când am spus că lumea a început să existeo dată cu primul om, ea a luat ființă întâi în conștiința îngerilor și cartea Facerii descrie probabil ceva din felul cum creația a fost percepută de îngeri.
Intr-adevar primele creaturi au fost ingerii din Cer. Cerul a luat fiinta la facera Universului, dupa cum spune si Sfantul Ioan Dmaschin in Dogmatica.
"toți care au spus că cerul este sferic susțin că el se depărtează în chip egal de la Pământ și în sus și în lături și în jos” , iar „cerul este totalitatea zidirilor văzute și nevăzute... și spunem că la facerea universului am primit și facerea cerului, despre care filosofii păgâni, însușindu-și învățătura lui Moise, spun că este o sferă” "
Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6.

Nu faceti confuzie intre idee, fiinta si existenta! Lumea nu avea cum sa "ia fiinta intai in constiinta ingerilor"!!! Ingerii nu sunt creatori, doar Dumnezeu este creator si EL face pe toate dupa voia LUI.

"Dumnezeu a creat astfel lumea spirituală, adică pe îngeri si pe toate cetele cerești. Căci este clar că aceștia au o natură spirituală și incorporală. Iar cînd zic incorporală o pun în comparație cu grosolănia materiei, căci numai Dumnezeirea este cu adevărat imaterială si necorporală. A creat încă si lumea materială, adică cerul, pamântul si cele care sunt așezate în ele. Lumea spirituală este înrudita cu el — căci înrudită cu Dumnezeu este firea rațională care se poate sesiza numai cu mintea — iar lumea materială este cu totul depărtată de el, pentru că ea cade sub simțuri. Dar după cum spune grăitorul celor dumnezeiești, Grigore, „trebuia să se facă o împreunare din cele două lumi, ca o dovadă a unei înțelepciuni mai mari di a bogăției față de firi, ca să fie un fel de unire între natura văzută di cea nevăzută”. Eu spun că expresia „trebuia" indică voința creatorului, căci ea este orânduirea și legea cea mai potrivită. Nimeni nu va întreba pe plăsmuitor: De ce m-ai făcut așa? Căci olarul are puterea să construiască din lucrul său diferite vase spre a arăta înțelepciunea sa.

Așa stând lucrurile, Dumnezeu creează pe om cu mâinile Sale proprii din natura văzută si nevăzută, după chipul și asemănarea Sa. A făcut corpul din pamânt, iar suflet rațional și gânditor îi dădu prin insuflarea Sa proprie. Aceasta numim „chip dumnezeiesc", căci cuvintele „după chipul" indică rațiunea și liberul arbitru, iar cuvintele „după asemănare" arată asemănarea cu Dumnezeu în virtute, atât cât este posibil. " Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap XII.

Constiinta omului, apare in momentul in care a fost creat primul individ, anume Adam. Atunci a luat fiinta firea umana, in a 6-a "zi" a creatiei dupa ce au fost create toate celelate plante si vietuitoare (din apa, din aer si de pe pamant)!
"Trupul și sufletul au fost făcute simultan si nu numai intâi unul si apoi celălalt. " Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap XII.

Cartea facerii nu este scrisa din sistemul de referinta al ingerilor, adica din perspectiva lor, ci este scrisa de om (insuflat de Duhul Sfant) pentru om. Sfanta Scriptura si mai ales Evanghelia sunt pentru om, pentru mantuirea omului prin Hristos Iisus, Domnul Dumnezeu nostru (atotputernic) si fratele nostru.

Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 12:41:35.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 19:16:14
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Dacă tu ai citit acele pagini și nu poți rezuma în câteva fraze ideea din ele le-ai citit degeaba, nu ai reținut nimic, dar fiindcă sunt scrise de nenea omu' de știință ai încredere oarbă și ne trimiți să le citim și noi. Ăsta ți se pare schimb de idei sau ciondăneală de copii?
Aha. Deci validitatea unui articol e probata doar de timpul pe care il am eu la dispozitie ca sa iti ofer citate din el. Am obosit sa o tot fac. Raspunsul pe care l-am dat e pentru cei pe care ii intereseaza subiectul, si pentru a arata ca "problemele" T.E. nu sunt probleme deloc, si mai mult, raspunsurile exista. De ceva vreme deja.

Citat:
Subscriu. Întrucât acest individ a găsit măcar o legătură care susține că motorul organic este făurit de către evoluționism (adică de niște procese oarbe și aleatorii), el postează fără a verifica veridicitatea sursei, în speranță că poate poate ne vom clătina.
De unde stii ce am verificat eu? Sa inteleg ca tu ai verificat veridicitatea surselor tale? Da? Si atunci cum de spui prostii atat de mari despre evolutie, ca de exemplu cum ca e oarba si aleatoare? Ce-ar fi sa dai dovada de un pic de onestitate intelectuala si sa incerci sa intelegi subiectul inainte de a-l combate?

Citat:
Simplul gând că un motor organic ar putea apărea așa „la vrăjeală” e stupid.
De acord. Cu exceptia ca respectivul gand iti apartine, T.E. nu sustine ca a aparut ceva "la vrajeala".

Citat:
evoluționismul e un proces prost (chiar așa e, e fără cap, fără minte, orb, ciung, n-are idee ce face, doar niște acțiuni aleatorii).
O alta mare prostie. Aceeasi de mai sus, de fapt. Serios acum, tu ai idee ce scrii? Sau satisfactia apropo de propria persoana e direct proportionala cu numarul de caractere dintr-un post? Sau crezi ca o prostie repetata suficient devine adevarata? Perfect valabil in cazul religiei, nu al stiintei.

Dupa cum i-am spus lui Traditie1 pe un alt thread, unde a demonstrat cu brio ca intelegerea lui asupra T.E. nu a ajuns nici la principiile de baza (lucru valabil si in cazul tau), iti spun si tie: daca ai dreptate. si esti convins ca ai, ce cauti pe forum? Foloseste tastature pentru a contacta comunitati si reviste care se ocupa cu stiinta! Te asteapta adulatia creationistilor de pretutindeni (plus recunoastere internationala pe plan stiintific, daca te intreseaza) daca reusesti sa atingi urmatoarele obiective (nu neaparat toate 3, si unul singur ar fi o imensa realizare):

1. Dovedesti ca T.E. e falsa si total nefondata
2. Creationismul e stiinta
3. Atat creationismul, cat si T.E. sunt false, dar ai o teorie care iti apartine in totalitate.

Succes! Scrie-ne din strainatate, odata ce te-ai acoperit de glorie!
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 20:03:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Aha. Deci validitatea unui articol e probata doar de timpul pe care il am eu la dispozitie ca sa iti ofer citate din el. Am obosit sa o tot fac. Raspunsul pe care l-am dat e pentru cei pe care ii intereseaza subiectul, si pentru a arata ca "problemele" T.E. nu sunt probleme deloc, si mai mult, raspunsurile exista. De ceva vreme deja.
Nu să dai citate; să spui prin cuvintele tale ce ai înțeles și reținut. Dacă nu ai reținut nimic înseamnă că era o abureală. Iar pe un forum schimbi idei, nu trimiți la citit articole.

Citat:
Si atunci cum de spui prostii atat de mari despre evolutie, ca de exemplu cum ca e oarba si aleatoare?
Dacă nu e oarbă și aleatoare, atunci e programată. Dacă e programată, atunci există un Programator. Ai devenit creaționist? Și nu veni din nou cu prostia aia că selecția naturală nu e aleatoare. Fiindcă selecția naturală nu favorizează mutații cu importanță infimă și nefuncționale, așa cum sunt cele pretinse de evoluționiști a constitui procesul evolutiv.

Citat:
Foloseste tastature pentru a contacta comunitati si reviste care se ocupa cu stiinta! Te asteapta adulatia creationistilor de pretutindeni (plus recunoastere internationala pe plan stiintific, daca te intreseaza) daca reusesti sa atingi urmatoarele obiective (nu neaparat toate 3, si unul singur ar fi o imensa realizare):

1. Dovedesti ca T.E. e falsa si total nefondata
2. Creationismul e stiinta
3. Atat creationismul, cat si T.E. sunt false, dar ai o teorie care iti apartine in totalitate.

Succes! Scrie-ne din strainatate, odata ce te-ai acoperit de glorie!
Înțepenirea ta în gândirea ateistă a început să-și arate roadele dezolante. Lipsa argumentelor, un discurs fără noimă, un respect religios pentru oamenii de știință.

Last edited by Traditie1; 23.09.2010 at 20:15:15.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 20:17:33
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Nu să dai citate; să spui prin cuvintele tale ce ai înțeles și reținut. Dacă nu ai reținut nimic înseamnă că era o abureală. Iar pe un forum schimbi idei, nu trimiți la citit articole.
Deci calitatea acelui articol e definita de capacitatea mea de a-l intelege? Si da, pe un forum mai trimiti si la citit articole, atunci cand vezi ca interlocutorilor tai le lipsesc notiunile elementare.

Ai citit articolele alea? Sau ai pierdut 5 minute sa imi explici cum ca sunt de 2 bani, din moment ce eu nu am chef sa explic ce am citit din ele?

Citat:
Dacă nu e oarbă și aleatoare, atunci e programată. Dacă e programată, atunci există un Programator. Ai devenit creaționist? Și nu veni din nou cu prostia aia că selecția naturală nu e aleatoare fiindcă selecția naturală nu favorizează mutații cu importanță infimă și nefuncționale, așa cum sunt cele pretinse de evoluționiști a constitui procesul evolutiv.
Importanta unei mutatii e data de mediul unde apare. E importanta daca constituie un avantaj reproductiv (in contextul mediului respectiv). Ce e asa de greu de inteles?

Ultima daca cand ai zis prostia de mai sus ti-am adus citat de pe site-ul Universitati Berkeley, sectiunea Evolution 101 (parca asa se chema) care explica de ce evolutia nu e aleatoare.
Raspunsul tau a fost ceva gen: "nu au inteles aia de la Berkeley cum e cu evolutia". Te-am invitat sa le scrii si sa le explici cum sta treaba. Ai facut-o? Au scris inapoi? Ce au zis?

Citat:
Înțepenirea ta în gândirea ateistă a început să-și arate roadele dezolante. Lipsa argumentelor, un discurs fără noimă, un respect religios pentru oamenii de știință.
Ce e gresit in ce am zis? Punctual, te rog. Daca sunteti atat de siguri de corectitudinea faptelor prezentate, ce cautati sa convingeti pe altii pe un forum, in Romania? The sky is the limit.

Sa fie oare pentru ca Behe si-a luat niste sapuneli consistente de cand a publicat cartea aia? Numai eu stiu de una celebra, pe tema sistemului imunitar, inregistrata in timpul unul la fel de celebru proces.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 20:18:46
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
Nici un creaționist nu afirmă că evoluționismul susține apariția bruscă a motoarelor organice și celorlalte forme functionale biologice. Știe oricine teoria cu evoluția de la forme simple la complexe.

Obsesia ta de a demonstra că ceilalți sunt proști are efecte contrarii.
Poate n-ai fost atent la subiectul topicului. Sau la multidutinea de postari creationiste de pe acest forum in care se afirma exact ce spuneam eu.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 20:50:50
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Deci calitatea acelui articol e definita de capacitatea mea de a-l intelege? Si da, pe un forum mai trimiti si la citit articole, atunci cand vezi ca interlocutorilor tai le lipsesc notiunile elementare.
O dată spui că nu l-ai înțeles și un rând mai încolo spui că sunt noțiuni elementare. Decât să teoretizezi atât mai bine reproduce din memorie ce ai citit acolo. Dacă tu nu ai înțeles nimic din articol atunci nu mai vorbi de el și nu mai trimite oamenii să-l citească.

Citat:
Importanta unei mutatii e data de mediul unde apare. E importanta daca constituie un avantaj reproductiv (in contextul mediului respectiv). Ce e asa de greu de inteles?
O singură mutație nu duce la un organ sau funcție nouă și deci nu reprezintă un avantaj, cii mii, poate milioane de mutații succesive duc la aceasta. Asta potrivit TE. Și mai ziceai de alții că vorbesc despre TE fără s-o cunoască.

Citat:
Ultima daca cand ai zis prostia de mai sus ti-am adus citat de pe site-ul Universitati Berkeley, sectiunea Evolution 101 (parca asa se chema) care explica de ce evolutia nu e aleatoare.
Mai lasă-ne cu trimiterile la situri. Nu poți să formulezi o frază din mintea ta? Noi nu cădem în cap de admirație când auzim nu știu ce nume de universități, ca tine.

Citat:

Ce e gresit in ce am zis? Punctual, te rog. Daca sunteti atat de siguri de corectitudinea faptelor prezentate, ce cautati sa convingeti pe altii pe un forum, in Romania? The sky is the limit.

Sa fie oare pentru ca Behe si-a luat niste sapuneli consistente de cand a publicat cartea aia? Numai eu stiu de una celebra, pe tema sistemului imunitar, inregistrata in timpul unul la fel de celebru proces.
Hai să nu tăcem.
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evolutionismul-religia care pregateste venirea antihristului! flying Teologie si Stiinta 1589 28.07.2020 23:49:47
O facatorie maghiara C-tin Stiri, actualitati, anunturi 58 07.12.2013 20:08:07
evolutionismul compromis padrevicentiu Generalitati 476 23.09.2013 03:54:06
De ce evolutionismul teist este o erezie? nadut Teologie si Stiinta 372 27.11.2012 12:41:07