![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Eugen, trebuie să înțelegi raportul între modul de existență al lui Dumnezeu și cel al Creației.
Dumnezeu nu există în timp, El este superior timpului. Scopul creării universului material este orientat spre om, spre pregătirea acestuia pentru planul veșnic de existență alături de creatorul său. De aceea lumea neînsuflețită (inclusiv animalele) a început să existe atunci când prima conștiință umană a luat naștere. Numai persoana viază în mod real iar orice altceva există numai prin percepțiile persoanelor despre lucrurile respective. Trebuie să înțelegi natura existenței personale, faptul că orice persoană umană este un microcosm, un centru al existenței în conștiința căreia se răsfrânge (este percepută) existența universală. Din aceste două condiții, faptul că Dumnezeu este superior timpului și faptul că numai persoana există în mod real, rezultă că nu a existat o istorie precedând apariția primilor oameni. Dovezile geologice, paleontologice etc despre o pretinsă astfel de istorie sunt rânduite de Dumnezeu în scopul mascării existenței evidente a unui Creator. Motivul poate fi, așa cum am mai spus, acela că având conștiința existenței nemijlocite a lui Dumnezeu, oamenii nu ar mai ajunge la cunoaștere de sine și perfecționare morală sau s-ar forma cu o mentalitate de robi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Obsesia ta de a demonstra că ceilalți sunt proști are efecte contrarii.
|
||||
|
||||
![]()
Evident. In postarile mele evidentiez foarte des ca Dumnezeu este atemporal, si EL a facut din NIMIC, Universul (cu spatiu si timp...) si Cerul.
Citat:
Citat:
Si animalele au suflet insa fara spirit. Doar omul are suflet spiritual (rational, ganditor) aceasta fiind singura diferenta inre om si animale dupa cum ne invata Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti. Va rog sa sustineti cu argumente patristice afirmatiile dumneavoastra (anume ca "nu a existat istorie intaintea aparitiei omului", adica omul ar fost prina creatura si nu ultima asa cum spune Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti... si demnstreaza chiar si teoria evolutionista). Sfantul Ioan Damaschin - Dogmatica - cartea a II a, cap X. "După cum spune dumnezeiasca Scriptură, la început pamântul era acoperit cu apă și netocmit, adică fără podoaba. Când a poruncit Dumnezeu, însă, s-au făcut locurile în care s-au strâns apele și atunci au luat naștere munții, iar la porunca dumnezeiască pamântul a primit propria sa podoabă fiind înfrumusețat cu tot felul de ierburi și de plante. Porunca dumnezeiască a pus în ele puterea de creștere, de nutriție și de rodire, care este asemănătoare puterii de naștere. La porunca creatorului, pmântul a produs tot felul de neamuri de animale, de târâtoare, de fiare si de vite . ... Pamântul producea roade în chip automat spre trebuința viețuitoarelor supuse omului. ..." Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 11:15:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"toți care au spus că cerul este sferic susțin că el se depărtează în chip egal de la Pământ și în sus și în lături și în jos” , iar „cerul este totalitatea zidirilor văzute și nevăzute... și spunem că la facerea universului am primit și facerea cerului, despre care filosofii păgâni, însușindu-și învățătura lui Moise, spun că este o sferă” " Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 6. Nu faceti confuzie intre idee, fiinta si existenta! Lumea nu avea cum sa "ia fiinta intai in constiinta ingerilor"!!! Ingerii nu sunt creatori, doar Dumnezeu este creator si EL face pe toate dupa voia LUI. "Dumnezeu a creat astfel lumea spirituală, adică pe îngeri si pe toate cetele cerești. Căci este clar că aceștia au o natură spirituală și incorporală. Iar cînd zic incorporală o pun în comparație cu grosolănia materiei, căci numai Dumnezeirea este cu adevărat imaterială si necorporală. A creat încă si lumea materială, adică cerul, pamântul si cele care sunt așezate în ele. Lumea spirituală este înrudita cu el — căci înrudită cu Dumnezeu este firea rațională care se poate sesiza numai cu mintea — iar lumea materială este cu totul depărtată de el, pentru că ea cade sub simțuri. Dar după cum spune grăitorul celor dumnezeiești, Grigore, „trebuia să se facă o împreunare din cele două lumi, ca o dovadă a unei înțelepciuni mai mari di a bogăției față de firi, ca să fie un fel de unire între natura văzută di cea nevăzută”. Eu spun că expresia „trebuia" indică voința creatorului, căci ea este orânduirea și legea cea mai potrivită. Nimeni nu va întreba pe plăsmuitor: De ce m-ai făcut așa? Căci olarul are puterea să construiască din lucrul său diferite vase spre a arăta înțelepciunea sa. Așa stând lucrurile, Dumnezeu creează pe om cu mâinile Sale proprii din natura văzută si nevăzută, după chipul și asemănarea Sa. A făcut corpul din pamânt, iar suflet rațional și gânditor îi dădu prin insuflarea Sa proprie. Aceasta numim „chip dumnezeiesc", căci cuvintele „după chipul" indică rațiunea și liberul arbitru, iar cuvintele „după asemănare" arată asemănarea cu Dumnezeu în virtute, atât cât este posibil. " Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap XII. Constiinta omului, apare in momentul in care a fost creat primul individ, anume Adam. Atunci a luat fiinta firea umana, in a 6-a "zi" a creatiei dupa ce au fost create toate celelate plante si vietuitoare (din apa, din aer si de pe pamant)! "Trupul și sufletul au fost făcute simultan si nu numai intâi unul si apoi celălalt. " Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap XII. Cartea facerii nu este scrisa din sistemul de referinta al ingerilor, adica din perspectiva lor, ci este scrisa de om (insuflat de Duhul Sfant) pentru om. Sfanta Scriptura si mai ales Evanghelia sunt pentru om, pentru mantuirea omului prin Hristos Iisus, Domnul Dumnezeu nostru (atotputernic) si fratele nostru. Last edited by Eugen7; 23.09.2010 at 12:41:35. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Dupa cum i-am spus lui Traditie1 pe un alt thread, unde a demonstrat cu brio ca intelegerea lui asupra T.E. nu a ajuns nici la principiile de baza (lucru valabil si in cazul tau), iti spun si tie: daca ai dreptate. si esti convins ca ai, ce cauti pe forum? Foloseste tastature pentru a contacta comunitati si reviste care se ocupa cu stiinta! Te asteapta adulatia creationistilor de pretutindeni (plus recunoastere internationala pe plan stiintific, daca te intreseaza) daca reusesti sa atingi urmatoarele obiective (nu neaparat toate 3, si unul singur ar fi o imensa realizare): 1. Dovedesti ca T.E. e falsa si total nefondata 2. Creationismul e stiinta 3. Atat creationismul, cat si T.E. sunt false, dar ai o teorie care iti apartine in totalitate. Succes! Scrie-ne din strainatate, odata ce te-ai acoperit de glorie!
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide Last edited by Traditie1; 23.09.2010 at 20:15:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ai citit articolele alea? Sau ai pierdut 5 minute sa imi explici cum ca sunt de 2 bani, din moment ce eu nu am chef sa explic ce am citit din ele? Citat:
Ultima daca cand ai zis prostia de mai sus ti-am adus citat de pe site-ul Universitati Berkeley, sectiunea Evolution 101 (parca asa se chema) care explica de ce evolutia nu e aleatoare. Raspunsul tau a fost ceva gen: "nu au inteles aia de la Berkeley cum e cu evolutia". Te-am invitat sa le scrii si sa le explici cum sta treaba. Ai facut-o? Au scris inapoi? Ce au zis? Citat:
Sa fie oare pentru ca Behe si-a luat niste sapuneli consistente de cand a publicat cartea aia? Numai eu stiu de una celebra, pe tema sistemului imunitar, inregistrata in timpul unul la fel de celebru proces.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]()
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Evolutionismul-religia care pregateste venirea antihristului! | flying | Teologie si Stiinta | 1589 | 28.07.2020 23:49:47 |
O facatorie maghiara | C-tin | Stiri, actualitati, anunturi | 58 | 07.12.2013 20:08:07 |
evolutionismul compromis | padrevicentiu | Generalitati | 476 | 23.09.2013 03:54:06 |
De ce evolutionismul teist este o erezie? | nadut | Teologie si Stiinta | 372 | 27.11.2012 12:41:07 |
|