Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Vezi rezultatele sondajului: Cat de importanta considerati ca este credinta religioasa pentru a fi morali?
Este extrem de importanta, absenta ei echivaleaza cu imoralitatea 26 70,27%
Este de o importanta moderata 4 10,81%
Este de o importanta redusa 1 2,70%
Nu are importanta 3 8,11%
Alt raspuns (si puteti lasa un comentariu, nu vreau sa limitez raspunsurile la aceste optiuni) 3 8,11%
Votători: 37. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2010, 20:02:45
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Trebuia sa mai adaugi optiunea: "Este extrem de importanta, absenta moralitatii echivaleaza cu absenta credintei."
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 20:13:53
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Adevărul e că și ateii sunt oameni religioși, fără să-și dea seama în subconștientul lor cred și se tem de Dumnezeu și de aceea mulți dintre ei sunt oameni morali. Acolo unde lipsește complet credința nu există nici o moralitate. De pildă, Stalin a fost un ateu veritabil, nu un pseudo-ateu cum sunt cei mai mulți, inclusiv cei de pe forum. Toate crimele omenirii au fost făcute din lipsa credinței.

Mai există și varianta cu religiile pervertite moral, cazul islamului sau satanismului de pildă, unde valorile sunt răsturnate, nu ți se cere să fii bun, cinstit ci doar să faci parte din sectă și să urmezi niște ritualuri și chiar să comiți crime. Aceste religii nu cresc nivelul de moralitate.
Vechi 23.09.2010, 20:16:31
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Mai există și varianta cu religiile pervertite moral, cazul islamului sau satanismului de pildă, unde valorile sunt răsturnate, nu ți se cere să fii bun, cinstit ci doar să faci parte din sectă și să urmezi niște ritualuri și chiar să comiți crime. Aceste religii nu cresc nivelul de moralitate.
Să nu uităm de Inchiziția Catolică.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 23.09.2010, 22:48:46
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Implicit

Ce este imoral la o credinta poate fi moral la alta,si chiar indicat,iar un ateu poate fi moral,necredincios fiind,dar are verticalitatea insuflata prin educatie.Moralitatea tine mai mult de social,de exemplu eschimosii isi paraseau batranii care nu mai puteau vana,ceea ce noi consideram imoral,dar din punctul lor de vedere era o persoana neproductiva care ar fi consumat hrana celorlalti care trebuiau sa asigure perpetuarea speciei.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2010, 10:35:31
bmd
Guest

Implicit

Credinta este de importanta capitala pentru moralitate. Cu cit este Dumnezeul respectivei credinte mai moral cu atit sint si credinciosii ei (cei cu adevarat credinciosi) si invers. La fel un procent direct proportional intre profetul, zeitatea, idolul respectivei religii si credinciosul ei.
Crestinii incearca sa-i semene lui Iisus, musulmanii lui Mohamed samd
Reply With Quote
Vechi 25.09.2010, 13:43:37
Zarathustra_revenind Zarathustra_revenind is offline
Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Poate ar fi trebuit sa fiu mai explicit, cand am scris moralitate ma refeream mai curand la definitia din dex :

MORALITÁTE s. f. Însușirea a ceea ce este moral (I 1); natura, caracterul, valoarea unui fapt, a conduitei unei persoane sau a unei colectivități din punct de vedere moral. ♦ Comportare, conduită, moravuri în conformitate cu principiile morale; cinste, bună purtare

Precizez asta pentru ca multi par a crede ca intrebarea ar fi avut sensul : respecta cei ce nu cred in crestinism ceea ce crestinismul numeste bun intotdeauna ?
Pentru ca exista si lucruri considerate rele in mod special de crestinism ce privite din perspectiva laica nu sunt in mod necesar rele.
Asadar intrebarea ar fi putut fi pusa si in forma urmatoare : este mai putin moral un om care nu crede un dumnezeu decat unul care crede? Este adica el mai predispus sa ucida, sa talhareasca, sa fie lipsit de mila si sa minta mereu? (ma refer deci la lucruri general acceptate ca fiind rele, nu la exceptii). Este suficienta credinta (in cazul acesta crestina) pentru a fi morali?
Opinia mea personala este ca nu e nevoie de credinta in divinitate pentru a fi moral, pentru a nu face rau, ci din contra a face bine. Cred ca e suficient bunul simt si inteligenta pentru a intelege ce este acceptabil si ce nu din punct de vedere moral. Mai exact nu cred ca moralitatea bazata pe promisiunea raiului sau amenintarea iadului este atat de morala, de autentica precum se pretinde.Mai curand cred ca moralitatea izvoraste din capacitatea de a avea empatie, de a ne pune in locul celuilalt, nu doar din vreo lege scrisa sa nu . Evident asta e pana la urma o opinie personala, dar nu vad vreun motiv pentru care nu ar fi legitima.

Va multumesc pentru opinii si pentru voturi, chiar daca majoritatea nu impartasiti probabil deloc parerile mele. Votul este deschis in continuare si ii rog pe cei ce nu au votat sa continue sa voteze, nu de alta dar cu cat sunt mai multe voturi cu atat este mai reprezentativ sondajul pentru acest forum.

Mai precizez si ca ma abtin de la vot .
Reply With Quote
Vechi 25.09.2010, 14:23:59
Zarathustra_revenind Zarathustra_revenind is offline
Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Adevărul e că și ateii sunt oameni religioși, fără să-și dea seama în subconștientul lor cred și se tem de Dumnezeu și de aceea mulți dintre ei sunt oameni morali. Acolo unde lipsește complet credința nu există nici o moralitate. De pildă, Stalin a fost un ateu veritabil, nu un pseudo-ateu cum sunt cei mai mulți, inclusiv cei de pe forum. Toate crimele omenirii au fost făcute din lipsa credinței.

Da, acuma eu nu as paria ca in subconstientul meu ca sa zic asa defapt cred in dumnezeu, ateu fiind, si cred ca sunt mai in masura decat dumneavoastra sa stiu cam care sunt gandurile si sentimentele mele profunde. Totusi criminal sau hot stiu sigur ca nu sunt.
Iar varianta cu religiile pervertite moral ar trebui sa dea de gandit. Nu cred ca v-ati pus vreodata problema ca toate religiile ar putea fi defapt pervertite moral doar ca la unele e mai evident decat la altele. Si fie si doar din acest motiv prefer totusi sa imi bazez moralitatea pe propria ratiune si nu pe vreun text presupus sfant care ar putea sa mai si greseasca.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum pot crea un sondaj pe forum? Florin-Ionut Reguli generale de utilizare a forumului 3 29.12.2009 20:50:45
Sondaj alecsandru Generalitati 3 24.12.2006 22:31:52