Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 18.08.2010, 16:12:05
vidoveczandrei's Avatar
vidoveczandrei vidoveczandrei is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.02.2010
Locație: oradea
Religia: Ortodox
Mesaje: 475
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru vidoveczandrei
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
Sinodul 5 ecumenic a fost un sinod ecumenic cam tras de par, desi s-au discutat probleme importante pentru viata Bisericii, acest sinod mai mult s-a convocat pentru a satisface orgoliul imparatului Iustinian, trebuie mentionat ca la acest sinod s-au incalcat si hotarari de la sinodul 3 ecumenic, intrucat la sinodul 5 au fost condamnati ca nestorieni Teodoret de Cir, Teodor de Mopsuestia si Ibass de Edessa desi sinodul 3 ii absolvise de aceste acuzatii, tot la acest al 5lea sinod fost condamnat si Origen, intr-un fel tot la dorinta imparatului iustinian care ar fi zis "in 3 zile l-am citit pe Origen si am decis ca ar trebui condamnat" ori a avea pretentia ca in 3 zile a putut citi intreaga opera a acestui mare scriitor bisericesc, era cam mult chiar si pentru imparatul care "nu dormea niciodata", mai trebuie mentionat ca opera lui Origen a avut si o mare contributie in formularea invataturii despre Sfanta Treime la Sinodul 1 ecumenic, parintii capadocieni la randul lor au fost foarte influentati de acest scriitor alexandrin in special Grigorie de Nyssa, pe langa acest lucru trebuie mentionata si o declaratie alui Origen care spunea ca daca invatatura lui e in dezacord cu cea a Bisericii el e pregatit sa renunte la invatatura lui, apoi la sinodul 5 ecumenic Origen era deja mort nemaiavand sansa sa se apere impotriva acuzatiilor care i-se aduceau, de aceea luand in considerare ca el nu se mai putea apara si faptul ca el era dispus si sa renunte la invatatura sa daca aceasta nu era in concordanta cu cea a Bisericii, sunt de parere ca condamnarea(scuzati cacofonia...) lui Origen ca eretic a fost cam fortata mai ales ca ceea ce in sec 5 purta numele de origenism putem spune ca numai invatatura lui Origen nu era, decat foarte distorsionata. Important de mentionat e si faptul ca Origen pune bazele Filocaliei

ce Sfinti Parinti lau cunoscut pe Origen?ca sa vad ce spun acesti Sfinti despre el?
__________________
"Cand e vorba de lucruri trecatoare si pamantesti, suntem sarguitori si ravnitori, dar cand putem agonisi atat de usor pe cele netrecatoare si vesnice, noi intarziem si trandavim."Sfantul Ioan Gura de Aur
Reply With Quote
  #2  
Vechi 18.08.2010, 17:01:49
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Origen a trait intre 185 si 254 dupa Hristos. La vremea aceea, Sfanta Traditie se rezuma practic la esenta crestinismului, iar cei care indrazneau sa vina cu idei in materie de teologie riscau destul de mult. Chiar daca acest ganditor a gresit in anumite puncte, nu cred ca e suficient pentru a-l aseza impreuna cu ereticii. Ganditi-va multi dintre Sfintii Parinti au mai si gresit pe ici pe colo, insa asta nu a contat la judecata Lui Dumnezeu. La urma urmei, oameni suntem cu totii.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 18.08.2010, 17:05:50
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Mesaje: 467
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vidoveczandrei Vezi mesajul
ce Sfinti Parinti lau cunoscut pe Origen?ca sa vad ce spun acesti Sfinti despre el?
Sf. Grigorie Taumaturgul a fost ucenicul lui Origen si cum am zis in postarea anterioara opera lui Origen a fost folosita in cadrul primului sinod ecumenic pentru formularea dogmei Sfintei Treimi, tot el este cel care v-a folosi pentru prima oara denumirea de Nascatoare de Dumnezeu pentru Fecioara Maria si cum am mai zis Grigorie de Nyssa a fost influentat de opera lui Origen la fel ca ceilalti capadocieni, cauta scrisoare de multumire catre Origen a Sf. Grigorie Taumaturgul
__________________
valentin_top_bizant
Reply With Quote
  #4  
Vechi 18.08.2010, 17:34:24
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 790
Implicit Sfantul Maxim

Va recomand sa cititi prefata Parintelui Staniloae la Ambigua Sfantului Maxim Marturisitorul. In ea parintele arata ca lucrarea lui Origen, De principiis, din care nu s-au pastrat decat unele fragmente "diortosite" de Rufin, era plina de erezii.

De altfel, tot din studiul Parintelui Staniloae reiese ca cea mai importanta scriere a Sfantului Maxim, Ambigua, contine "cea mai fundamentala respingere a mitului origenist despre unitatea initiala a spiritelor in Dumnezeu (henada), despre imprastierea lor din aceasta unitate, despre caderea lor in trupuri si despre reintoarcerea lor in unitatea initiala, odata cu depunerea trupurilor".

Va recomand acest studiu, este mai mult decat edificator in aceasta problema.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 26.03.2012, 21:56:38
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.09.2006
Mesaje: 4.824
Implicit

Din cauza unor pasaje din opera sa, origenismul a fost condamnat de Biserica, si din aceasta cauza el a fost trecut in umbra. Dar oricat de mare eretic ar fi fost sa nu uitam de faptul ca a fost citit de multi sfinti invatatori ai ortodoxiei. Nu afirm ca a fost lipsit de greseli, doresc doar sa cunoastem ca s-a vorbit si de bine despre el.


Iata ce spune Vincentiu de Lerin despre activitatea lui Origen: "Nenumarati invatatori, preoti, marturisitori si martiri au iesit din scoala lui; cat de mult il admira toata lumea, cat de mult il slavea, cat de mult il iubea, cine ar putea-o descrie? Cine nu alerga la el de la marginile lumii, daca era cat de cat insufletit pentru religie? Care crestin nu-l cinstea ca pe un prooroc, care filosof nu-l cinstea ca pe maestrul sau? Multi ii aplicau spusa lui Cicero despre Platon: voiau mai bucuros sa greseasca impreuna cu Origen, decat sa aiba dreptate impreuna cu altii".
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Descoperire: 29 de omilii inedite ale lui Origen cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 1 16.06.2012 00:21:03
Origen - informatii magdaiordache Generalitati 1 20.08.2007 05:24:05